• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe ik de kracht uit mezelf naar buiten bracht (deel 6)

In deel 5 omschreef ik de samenstelling van emotie en hoe emotie vormgeeft aan jouw gedrag. In dit deel ga ik dieper in op de zes menselijke behoeftes. Deze behoeftes zullen je helpen om zelfinzicht te verkrijgen, zodat je gerichter kunt werken aan die innerlijke kracht naar buiten te brengen. Waarom doe jij wat je doet en hoe ver heeft dat jou gebracht ten opzichte van waar je wilt zijn? Benieuwd naar hoe je dat kan omdraaien?

Van donderdag 7 april tot en met zondag 10 april woonde ik het vierdaagse seminar ‘Unleash The Power Within’ van Tony Robbins bij. Tony staat bekend als de nummer 1 coach en motivatiespreker ter wereld. Al ruim veertig jaar staat hij absoluut aan de top en coacht hij mensen zoals Oprah Winfrey, Serena Williams, oud-president Bill Clinton en de ‘Wolverine’acteur Hugh Jackman. In deze blogserie deel ik mijn opgedane kennis en ervaring met je, zodat ook jij de kracht van binnenuit kan ontketenen.

 

1. Zekerheid
Iedereen wil stabiliteit in hun basisbenodigdheden zoals voeding, onderdak en andere materiële middelen. Als mensen geen controle hebben over hun fysieke omstandigheden zouden ze op zoek kunnen gaan naar zekerheid door middel van een gemoedstoestand (state of mind), zoals religieus geloof of een positief vooruitzicht zoals een workout, roken, eten etc.

 

2. Onzekerheid (variatie)
Mensen hebben behoefte om hun gemoedstoestand te veranderen, om hun lichaam en emoties uit te oefenen. Daarvoor zoeken ze variatie via een aantal middelen zoals prikkels, een verandering van omgeving, fysieke activiteiten, stemmingswisselingen, entertainment, eten etc.

 

3. Erkenning
Iedereen heeft de behoefte om zich op een bepaalde manier speciaal en belangrijk te voelen. Mensen zullen op zoek gaan naar erkenning door het verkrijgen van erkenning van anderen of van zichzelf. Wanneer mensen zich onbelangrijk voelen, geven zij zichzelf het gevoel van erkenning door boos te worden. Ze kunnen ook hun behoeftes tegenstrijdig laten blijken (paradox) door anderen hun onbelangrijkheid of de grootte en complexiteit van hun problemen te laten erkennen. Het is belangrijk om te onthouden dat voor velen hulpeloosheid gelijk staat aan macht.

 

‘Mensen gebruiken hun problemen om erkenning te krijgen’ – Tony Robbins

 

4. Connectie (liefde)
Mensen hebben het nodig om een connectie te voelen met iemand of iets. Een persoon, een ideaal, een waarde, een gewoonte of een gevoel van identiteit. Connectie kan de vorm van liefde of intense verbintenis aannemen. Zo kan men bijvoorbeeld een connectie voelen bij middelen van een agressieve interactie.

 

5. Groei
Alles in het universum is aan het groeien of sterven. Er is geen derde alternatief. Mensen zijn tevreden op spiritueel gebied tenzij hun capaciteiten worden uitgebreid.

 

6. Contributie
Zoals mensen niet kunnen overleven zonder anderen die op een of andere wijze bijdragen aan hun welvaart (een baby kan niet op eigen wijze opgroeien), zo kunnen ze spiritueel niet vervuld raken als ze niet zelf ook bijdragen aan anderen.

 

Samengevat
De 4 behoeftes van persoonlijkheid kennen een paradox. Zo heb je ‘connectie’ tegenover ‘erkenning’ en ‘zekerheid’ tegenover ‘variatie’. De 2 behoeftes van de geest zijn ‘Groei’ en ‘Contributie’. Het is alleen door de spirituele behoeftes dat je in staat zal zijn om duurzaam genot te ervaren versus kortstondig plezier. Mensen vinden positieve, negatieve of neutrale manieren om in deze behoeftes te voorzien. Elke activiteit, actie of emotie die tenminste die behoeftes vervuld op een hoog niveau worden een verslaving. Bovendien hebben mensen positieve, negatieve en neutrale verslavingen. Er is altijd een manier om een behoefte te vervullen. Het is de kunst om een duurzame manier te vinden om deze te vervullen en dat op een manier die je meer genot dan pijn bezorgt.

 

‘Als je zekerheid en erkenning in je top 2 hebt, heb je een probleem. Door zekerheid ben je continue bezig controle te hebben over je leven en het leven is niet iets wat gecontroleerd moet worden. Met erkenning zal je jezelf altijd blijven vergelijken met anderen en je miserabel voelen’ – Tony Robbins

 

Oefening: Ontdek Jouw Zes Menselijke Behoeftes
Alle mensen zijn consistent op zoek naar manieren om hun 6 menselijke behoeftes te vervullen, maar we neigen ernaar om twee behoeftes meer  waarde te geven dan de rest. Iemand die bijvoorbeeld ‘zekerheid’ meer waarde geeft zal een radicaal ander leven hebben dan iemand die ‘variatie’ meer waarde geeft. Iemand die zich meer focust op ‘erkenning’ zal anders met mensen omgaan dan iemand die ‘connectie’ als 1e behoefte heeft. Zodra je weet welke behoeftes je meer waarde geeft, kan je zowel de keuzes die je maakt als je emotionele patronen beter begrijpen. Stel jezelf daarom deze vragen:

1. Hoe zorg jij dat je zekerheid krijgt? En onzekerheid?
2. Hoe zorg jij dat je erkenning krijgt? En connectie/liefde?
3. Van de zes menselijke behoeftes, welke twee heb je de meeste waarde aan gegeven?
4. Wat moet jouw top 2 nu zijn om je leven te transformeren?
5. Stel dat je die verandering zou maken, wat zou er transformeren in jouw leven?

 

Voor deze blogserie is het belangrijk om te weten dat het materiaal van Tony allemaal tot stand is gekomen door onderzoek door zowel van Tony als van zijn researchafdeling. Om te weten hoe we als mens blijvende verandering in onszelf en anderen kunnen creëren, heeft Tony onderzoek gedaan naar wat ons als mens vormt. Dit onderzoek heeft hem in staat gesteld om 50 miljoen mensen van 80 verschillende landen te helpen door ze fundamentele tools en strategieën te bieden, waarmee ze hun capaciteiten kunnen maximaliseren en de snelheid kunnen meten waarmee ze hun ware doelen en wensen kunnen behalen. De researchafdeling verzamelt en analyseert alle informatie en legt gemeenschappelijke patronen. Hij haalt het bij de beste mensen in hun vak om tot het allerbeste resultaat te komen.