• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe ik geïnspireerd raakte om weer tot leven te komen

Een hele goede dag! En welkom bij mijn eerste artikel van 2018. Het is aan mijn kant even stil geweest. Ik moest op persoonlijk vlak door wat dingetjes heen. En eerlijk gezegd, zat ik er zelfs een beetje doorheen. Ik wist even niet meer wat ik wilde, waar ik naartoe ging, waar mijn hart sneller van ging kloppen en waarvoor ik mijn bed uit zou komen…

 

Totdat ik afgelopen week The Greatest Showman ben gaan zien in de bioscoop. Wat een geweldige film zeg! Het is een musicalfilm waarin je wordt meegenomen in het verhaal van visionair Phineas T. Barnum, gespeeld door Hugh Jackman. Dit verhaal wordt door middel van zang en dans verteld; alsof je echt naar een show zit te kijken. Oke, misschien moet je er maar net van houden. Ik vond het in ieder geval prachtig en door deze film, voelde ik me na een lange tijd weer tot leven komen. In een van die liederen zingen ze ook letterlijk: “Come alive!”.

 

Het verhaal
P.T. Barnum was een man afkomstig uit lage kringen die verliefd werd op een dame uit elitekringen. In de film zie je dat hij van kinds af aan al heel fantasierijk was en overal de magie in zag, opzocht of creëerde. Wanneer hij als volwassen man strugglet om zijn gezin te onderhouden, komt hij op den duur op het idee om een museum te openen. Daarmee wil hij mensen prikkelen om iets nieuws te zien en ervaren. De opkomst valt tegen en Barnum gaat brainstormen hoe hij de mensen naar zijn museum krijgt. Wanneer hij zijn dochters over eenhoorns en zeemeerminnen hoort praten, inspireert dat hem om ‘freaks’ te werven. Mensen met rariteiten, mensen die apart zijn, iets aparts hebben of kunnen, zoals overdreven lang of dik zijn. We zien een groep ontstaan die een show opvoert voor het publiek. Steeds meer mensen komen naar de show omdat ze nieuwsgierig zijn om een vrouw met een baard in het echt te zien en door mond-op-mond-reclame loopt de zaal vol. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn; een groep mensen vindt het helemaal niet leuk om freaks in hun dorp te hebben en zij protesteren daartegen, met de nodige drama. Meer verklap ik niet….

 

P.T. Barnum inspireerde mij met zijn doorzettingsvermogen en visie. Hij geloofde ergens in en liet zich door niets of niemand tegenhouden om zijn visie waar te maken. Dat vond ik mooi om te zien. Daarbij zit de film vol met inspirerende nummers en spetterende choreografieën. Dat geldt voor zowel de dansacts van de spelers, als voor hoe diverse handelingen vloeiend in elkaar overlopen. De film, de muziek, het verhaal en de verschillende acts raakten mij in mijn kern en ik wilde opstaan en zelf ook gaan dansen en meedoen. Ik werd dus weer geprikkeld en kwam tot leven!

 

Artiestenparadox
Ik heb er op dit platform geen geheim van gemaakt dat optreden mijn passie is. Optreden, acteren, zingen, dansen, creatief bezig zijn, een show neerzetten; ik vind het allemaal fantastisch! Het is mijn grootste gelukzaligheid en tevens mijn grootste kwelling. (Is dat nou de artiestenparadox?). Hoe dan ook, het is alweer een tijd geleden dat ik echt heb opgetreden en ik mis het. Het lijkt erop dat als ik dat niet regelmatig doe, ik in een soort passieve sleur kom te zitten en niks in het leven me kan bekoren. (Volgens mij ben ik echt een artiest…). Onbewust, want ik heb in de afgelopen maanden andere prioriteiten gehad en er dus ook bewust voor gekozen om ‘the arts’ even te laten voor wat ze zijn. Alleen, tegen welke prijs?

 

Het is dus zaak om dat nu weer op te pakken. Ik ben nu weer geprikkeld. Maar ja, die andere prioriteiten zijn nog steeds aan de orde. Ik moet werken want er moet brood op de plank komen, maar ik wil daarbij ook voldoende tijd over houden om me op artistiek vlak te ontwikkelen. En dat moet ik ook kunnen financieren. De struggle tussen inkomsten genereren en doen wat je graag doet alvorens dit brood op de plank oplevert. Maar goed, niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn.

 

Actie
Ik ben hoofdredactrice op dit platform. Ik schrijf en redigeer teksten en ben daar ook graag mee bezig. Maar ik ben ook een performer, een artiest en ik weiger me te conformeren aan slechts een ding. De film The Greatest Showman inspireerde mij om weer tot leven te komen. Van tijd tot tijd heb je dat als mens ook nodig denk ik. Dus ik zou zeggen, zoek vooral hetgeen op waardoor jij weer tot leven komt. Laat je inspireren en ga er dan weer voor. Succes en….you got this ;-)! Let's rock 2018!

 

Come alive!