• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je gebruikt kan worden tot je niet meer nodig bent

Wanneer je internationaal onderneemt, krijg je te maken met meerdere culturen. Naast het cultuurverschil per land, is er ook nog de cultuur van zakendoen en verschil in interpretatie van de mannen –of vrouwencultuur. Voeg deze diverse culturen samen en stel je eens voor dat je op een netwerkborrel bent, waarin zakelijk flirten ook nog eens iets is waar je rekening mee moet houden. Hoe ga je om met deze verschillen en waar moet je vooral voor waken?

Tijdens de handelsmissies hebben we gemerkt dat zakendoen in Nederland, België, Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname totaal van elkaar verschilt, ondanks de gemeenschappelijke taal. De Belgen zijn Bourgondiërs en echte levensgenieters. Een zakelijke afspraak kan makkelijk plaatsvinden onder het genot van een luxe diner. Stel dat je dit niet weet en je bent een vrouwelijke ondernemer uit Suriname die  de mannelijke ondernemer uit België bij het restaurant ontmoet. Wat dan?

Interpretaties
De dame zou best kunnen denken dat de man meer wil dan zakendoen, terwijl het voor de heer de normaalste zaak van de wereld is. Dergelijke interpretaties treden altijd op wanneer je intercultureel zaken doet. In Curaçao gaat zakendoen bijna altijd gepaard met plezier en wordt er veel afgesproken tijdens ‘happy hour’ of in de avond bij diverse uitgaansgelegenheden. Zo hebben we zelf ook meegemaakt dat ergens aanwezig zijn buiten werktijd de nodige voordelen hebben opgeleverd.

De volgende dag
Door elkaar te hebben ontmoet bij Hemingway op zondagavond en aan de praat te raken, gingen we de volgende dag bij deze persoon langs op kantoor om de zaken verder te bespreken. Stel dat je dit niet weet en je bent een ondernemer uit bijvoorbeeld Nederland, dan kan je dus business mislopen. Op Curaçao ligt de focus qua zakendoen op het relationele, terwijl de focus in Nederland vooral ligt op het rationele. Denken met het hoofd, terwijl Curaçaoenaars zakendoen via het hart.

Zakelijk flirten
In Nederland is er doorgaans een duidelijke scheidslijn tussen flirten en zakelijk flirten. In landen zoals Suriname en Curaçao, waar de focus meer op het relationele ligt, kan die scheidslijn wat onduidelijker zijn. Zo heb ik in Suriname meegemaakt dat een dame contact met me legde en al vrij snel liet doorschemeren dat ze me leuk vond. Vervolgens vroeg ze me om hulp bij haar activiteiten en nadat ik haar daarmee had geholpen, nam ze ineens afstand.

Noodzaak
Ondanks dat ik niet van plan was in te gaan op haar avances was ik toch wel benieuwd naar de reden. Ze wond er geen doekjes om en zei letterlijk dat ze me niet meer nodig had. Dit spelletje speelde ze vaker met mannelijke ondernemers. Zelfs als ze bij persoonlijke situaties, zoals bij het uitgaan, mannen leerde kennen, die ondernemer bleken te zijn. Ik denk niet dat dit voor alle vrouwelijke ondernemers in Suriname geldt, maar in Nederland en België had ik dit nog niet eerder meegemaakt.

Actie!
Kortom, internationaal zakendoen biedt volop kansen, maar ook de nodige uitdagingen. De beste manier om daar je weg in te vinden is door connecties te leggen met mensen die je daar meer over kunnen vertellen. De handelsmissies bieden daarin een mooie uitkomst. Meer weten? Klik hier!