• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je in 3 minuten kan knallen met je pitch

We hebben in Roeselien Wekker een pitchtrainer in ons schrijversteam, die binnenkort haar eerste artikel zal schrijven voor IA. Om de boel alvast een beetje op te warmen heb ik een killerschema voor je, waarmee je in een pitch van 3 minuten succes kan behalen. Klaar voor de start? 1, 2, 3!

Stel je voor dat je mag pitchen voor een groep investeerders, zoals in Shark Tank. Dat kan je haast vergelijken met auditie doen bij de Voice of Holland. Je moet in korte tijd indruk maken op een groep mensen die jou helemaal nog niet kennen. Ik ben daarom op zoek gegaan naar diverse tips & tricks voor bij het pitchen en stuitte op een killerschema voor een pitch van 3 minuten.

1e minuut
Je begint natuurlijk met de intro. Hoe je het doet, maakt in principe niet zo veel uit. Je kan jezelf voorstellen, je kan het ijsbreken, je kan iets afwijkends hebben zodat je meer opvalt. Dit valt allemaal onder het kopje ‘intro’. Daar moeten 3 dingen duidelijk worden. Wat je doet, waarom je het doet en voor wie je het doet. De waarom-vraag slaat op het probleem dat je wilt oplossen met je product of dienst en de doelgroep bevat natuurlijk je potentiële klantengroep.

2e minuut
Vanuit de doelgroep sla je een brug naar de marktomvang van je doelgroep. De investeerder wil weten hoe groot jouw marktaandeel is, dus daarom moet je de gehele marktomvang al in kaart hebben. Je moet alle vragen daarover kunnen beantwoorden, anders haakt de investeerder af. Vervolgens moet je ook nog duidelijk maken waarom jouw product of dienst het probleem oplost en welke kenmerken daarbij horen. Een typisch geval van ‘ken je doelgroep’ met al haar gebruiken en kenmerken. Daarmee kan je het product of de dienst krachtiger overtuigen aan de investeerder.

3e minuut
In de laatste minuut ga je spreken over het resultaat en geef je ook een korte demonstratie. Investeerders zijn vaak visueel ingesteld en willen iets zien in plaats van horen over het plan. Na de 3 minuten durende pitch, zal je waarschijnlijk een 4e minuut krijgen om eventuele vragen te beantwoorden. Een kort en duidelijk verhaal is sterker dan een lang verhaal, waarmee je de pitch sneller kan afzwakken. Doe dus je voordeel met dit schema!

Actie
Nog even kort samengevat:

1e minuut: intro – probleem – doelgroep
2e minuut: marktomvang – oplossing + kenmerken
3e minuut: resultaat – demo

Gerelateerd: Pitchen met Roeselien Wekker