• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je jouw verlangens in actie zet

Verlangens, dromen, doelen en wensen. Wie heeft ze niet? We denken er vaak over na? We staan er regelmatig even bij stil? Soms durven we zelfs even te zeggen ‘ik ga ervoor’ om vervolgens ons weer te laten ontmoedigen door… Jawel… onszelf! ‘Ik kan het niet’ of ‘het is te lastig’.

 

Hier loop ik regelmatig tegenaan in mijn vakgebied. Mensen die graag willen afvallen, maar door teleurstelling uit het verleden het niet aan durven. Bij voorbaat al besluiten dat het geen zin heeft. Het verlangen is er dus wel maar de intrinsieke motivatie ontbreekt.

 

Hoe staat het met uw actieplan?
Naast de motivatie merk ik vaak dat kennis een belemmerende factor is. Vaak beginnen we aan een dieet, omdat we niet anders weten of omdat het voor een ander gewerkt heeft. We beginnen dus ergens aan zonder te weten waar het naartoe leidt. Daar ieder lichaam anders in elkaar zit en elk persoon een ander doel heeft, is een gericht actieplan van essentieel belang om u naar de gewenste resultaat te helpen. Een effectieve manier om van uw doelen een succes te maken is om ze om te vormen in concrete doelstellingen. De SMART methode is een principe voor het eenvoudig en duidelijk opstellen en controleren van doelstellingen. De letters in SMART staan voor:

 

S: Specifiek – Wat willen we bereiken? Wie is erbij betrokken? Waar gaat het gebeuren? Wanneer gebeurt het? Waarom willen we het bereiken?

 

M: Meetbaar – Dit is aangegeven in getallen, normen, handelingen of systemen. Bijv. uw wilt in vet massa omlaag. Hoeveel dan? Wat is het vet% nu? Hoe weet uw dan of je doel bereikt is? Meten is weten!

 

A: Acceptabel – Is het doel haalbaar? Is het binnen bereik? Bent u afhankelijk van anderen om het doel te bereiken?

 

R: Realistisch – Is het doel reëel voor u en/of anderen? Is het te doen?

 

T: Tijdsgebonden – Heeft het doel minimaal 1 datum? Bijv. u wilt 30 kg totaal afvallen in 2016, waarvan 12 kilo vóór 1 juli 2016. Natuurlijk gaat een actieplan wel hand in hand met een portie geduld en geloof in uzelf.

Hieronder geef ik u nog wat tips om uw motivatie op gang te brengen en uw verlangens naar succes te helpen.

 

10 motivatietips voor afvallen

 

1) Kennis vervaardigen

Zoals eerder vermeld is kennis erg belangrijk voor succes. Kennis op het gebied van voeding, training, leefstijl, gewoontes en eigen lichaam. Iedereen weet dat voldoende beweging en gezond eten belangrijk is. Helaas zijn er maar weinig mensen die weten hoeveel eten hun lichaam nodig heeft. Welke voedingsstoffen en welke verdeling van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) voor hun lichaamssamenstelling en dagelijkse activiteit van belang is. Als dit duidelijk wordt gaat er een wereld voor u open. U ontdekt dat diëten niet meer nodig is. Tip 1 is dan ook; doe hier onderzoek naar en vraag advies bij deskundigen.

 

2) Vul een tas met de kilo’s die u wilt afvallen

Stel u wilt 15 kilo verliezen. Vul een tas tot deze 15 kilo weegt. Dit zal u het besef geven hoeveel 15 kilo eigenlijk is. En dat u elke dag dit gewicht onnodig meesjouwt. Hoe zou u zich voelen als deze er niet meer zijn? Vervolgens haalt u steeds de kilo’s uit de tas die u kwijtraakt. Dit zal erg motiverend werken! En het zal u gefocust houden omdat de tas nog niet leeg is.

 

3) Laat iedereen thuis met u meedoen

Om verleidingen te voorkomen is het verstandig om de rest van het huis mee te laten doen in uw nieuwe gezonde leefstijl. Laat uw gezin weten hoe belangrijk u het vindt om naar een gezonder lichaam te werken.

 

4) Breng uw omgeving op de hoogte

Laat uw familie, vrienden en collega’s weten waar u mee bezig bent. Zo zullen zij rekening houden met u. Daarnaast zal u de verplichting voelen om door te zetten en discipline te tonen.

 

5) Gebruik de spiegel en niet de weegschaal Een weegschaal is goed om uw vorderingen te peilen. Doe dit 1x in de maand op dezelfde moment. Het is namelijk veel belangrijker om centimeters te verliezen en om meer spiermassa te verkrijgen. Kijk goed naar uzelf in de spiegel en merk op dat u lichaam strakker wordt. Dat u voortgang boekt. Een andere methode is maandelijks foto’s van uzelf te nemen in uw ondergoed (voor, zij en achter) en ze dan vervolgens naast elkaar te leggen om de resultaten te bekijken.

 

6) Visualiseer uw perfecte lichaam

Ziet u uzelf al liggend in uw bikini op het strand? Hoe zal u zich voelen? Hou dit gevoel vast en bedenk hoe u met de dag dichter en dichter bij uw doel komt. Hoe trots u zal zijn als het resultaat behaald is!

 

7) Successen vieren

Beloon uzelf bij successen. Is het u gelukt om een aantal weken bewust te eten en structureel te sporten? Verwen uzelf dan met iets leuks. Dat mooie Cartier horloge in de etalage van de juwelier om de hoek waar u allang naar staart. Dat lingerie setje die u eerder niet durfde te kopen. Vier uw successen!

 

8) Wees niet te streng

De belangrijkste oorzaak waardoor mensen snel opgeven tijdens het afvallen, is dat ze te streng zijn voor zichzelf. Uzelf straffen omdat u een zak chips of een rol koekjes heeft weggewerkt, heeft juist een negatief effect. Hierdoor gaat u eerder emotie-eten of juist compenseren door helemaal niet meer te eten. Zet u hier overheen en pak de draad snel weer op.

 

9) Sluit u aan bij loopgroepen en/of zoek een trainingsbuddy

Sluit u aan bij loopgroepen en probeer daarmee 2 keer per week te trainen op vaste tijden. Als u ook nog eens voor een goed doel gaat lopen, bijvoorbeeld een sponsorloop, kun je nog wat extra motivatie krijgen om het vol te houden. Een andere optie is het zoeken van een sportmaat om samen jullie doelen te bereiken. Een personal trainer kan u daar ook nog bij helpen. Door met zijn tweeën te gaan sporten en bezig te zijn met gezond eten blijven jullie elkaar motiveren.

 

10) Omring u met de juiste mensen

Doorzetten en volhouden is het moeilijkste onderdeel van het afvallen en om de motivatie er in te houden heeft u steun nodig. Sluit uzelf af van pessimistische mensen en negatieve reacties.

 

'If someone tells you it can’t be done, smile and then go work twice as hard to prove them wrong twice as fast!…'

 

Heeft u nog leuke en leuke en doeltreffende tips? Laat het ons weten in een reactie hieronder. Uiteraard mag u het artikel ook delen zodat uw familie en vrienden er ook profijt van kunnen hebben. Wilt u meer weten over afvallen, voeding en training? Aarzel dan niet via het contactformulier op mijn website een adviesgesprek aan te vragen. Ik dan neem zo spoedig mogelijk contact met u op.