• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je mensen beïnvloedt en effectiever met ze communiceert

Heb je ook weleens meegemaakt dat je een vervelende collega hebt op het werk met wie je totaal niet kan communiceren? Of zou je stiekem meer invloed binnen het team willen hebben, maar weet je niet hoe? De oplossing voor deze twee problemen ligt in het verkrijgen van duidelijkheid over mensen, hun karakter en gedragsstijlen. Hoe breng je dat in kaart?

Het gedrag wordt bepaald in een spanningsveld van een extrovert karakter ten opzichte van een introvert karakter en een mensgerichte instelling ten opzichte van een taakgerichte instelling. Extroverte mensen zijn te kenmerken als snel en luid, terwijl introverts langzaam en zacht zijn. De mensgerichte instelling is open en emotioneel, terwijl de taakgerichte instelling rationeel en gesloten is.

Wat voor type persoon ben je?
Typhoon zegt in één van zijn liedjes ‘gebrek aan zelfkennis is een hel’ maar hoe weet je wat voor type persoon je bent? De D.IS.C.-analyse geeft jou goede inzichten over jezelf. Iedere letter staat voor een gedragspatroon. Kijk naar de omschrijvingen per letter om te kijken wat voor type persoon je bent.

De ‘D’ van Dominant
Je bent direct en wordt gezien als iemand met een sterke wil, die resultaat als hoogste op zijn of haar lijstje heeft staan. Jouw kleur is rood. De vragen die jij stelt beginnen vaak met ‘wat’. Je bent doelgericht, zelfbewust en kort van stof. Je wilt graag bepalend zijn en nogal ongeduldig. Controle is jouw lijfspreuk. Je bent taakgericht en gaat vaak rationeel te werk en hebt een gesloten houding.

De ‘I’ van Invloed
Je bent inspirerend en wordt gezien als een innemende persoonlijkheid, die waardering hoog op zijn of haar lijstje heeft staan. Jouw kleur is geel. De vragen die jij stelt beginnen vaak met ‘wie’. Je bent emotioneel, levendig, optimistisch maar ook wispelturig. Je praat graag en wilt enthousiasme. Binnen teams ben jij vaak degene die voor een vrolijke sfeer zorgt. Je bent mensgericht en maakt keuzes op basis van emoties en hebt een open houding.

De ‘S’ van Stabiel
Je bent ondersteunend en wordt gezien als een volhardende persoonlijkheid, die stabiliteit hoog op zijn of haar lijstje heeft staan. Jouw kleur is groen. De vragen die jij stelt beginnen vaak met ‘hoe’. Je bent rustig, geduldig, vriendelijk maar ook gevoelig. Je houdt van samenwerken en wilt contact met anderen. Je bent mensgericht en maakt keuzes op basis van emoties en hebt een open houding.

De ‘C’ van Consciëntieus
Je bent correct en wordt gezien als een nauwkeurige persoonlijkheid, die perfectie hoog op zijn of haar lijstje heeft staan. Jouw kleur is blauw. De vragen die jij stelt beginnen vaak met ‘waarom’. Je bent afstandelijk, voorzichtig, zorgvuldig, gedisciplineerd maar wordt door anderen gezien als emotieloos. Je wilt redenen en weten waarom keuzes en beslissingen worden gemaakt. Je bent taakgericht en gaat vaak rationeel te werk en hebt een gesloten houding.

Actie!
Met deze informatie kan je een goede inschatting maken van je collega’s, klanten, afdeling, team en misschien zelfs in privésferen. Zo weet je hoe je invloed kan uitoefenen op anderen, maar ook hoe je zelf in elkaar steekt en dat is nog belangrijker.