• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je om gaat met alle aandacht door je succes

De typische ondernemer is resultaatgericht en stopt daardoor vele uren in het werk. Dit gaat vaak gepaard met persoonlijke groei met als gevolg dat je anders gaat denken en je mogelijk ook anders gaat gedragen. Vooral wanneer je succesvol bent en er ineens andere mensen op je pad komen, die zich aangetrokken voelen tot dat succes. Wat doe je dan? Neem je afstand met het risico dat je afbreuk doet aan je succes? Of ga je in op deze nieuwe vormen van aandacht?

Het kan dus best een uitdaging zijn om jezelf te blijven. Althans, in de zin van dat groei gepaard gaat met pijn. Door de groei die je door maakt, word je comfortzone groter. Of anders gezegd, door je bezig te houden met die groei en ontwikkeling verliet je jouw comfortzone en begaf jij je ineens in die groeizone. Het gevolg daarvan is dat jouw denkwijze en zienswijze kan veranderen en daardoor mogelijk ook jouw gedrag.

Ongeduldig
Bij mezelf merkte ik, en vooral mijn omgeving, dat ik ongeduldiger werd. Ik was natuurlijk superdruk, sliep weinig en nam sneller beslissingen. Mijn spanningsboog werd korter en ik wilde dat mensen in gesprekken sneller tot de kern kwamen. Door deze ‘groeipijn’ ontwikkelde ik een bepaalde zelfverzekerdheid en krachtigere uitstraling, waarbij ik allergisch werd voor ‘bullshit’. Het gevaar is alleen dat je in de groeizone ook door kunt schieten naar de gevarenzone.

Gevaar
Dat is de zone die afbreuk doet aan je groei en ontwikkeling. De zone waarin jij je vrienden kwijt raakt en nieuwe mensen aan trekt, die niet zo goed voor jou of jouw ontwikkeling zijn. Vijanden die je uitmelken of van je profiteren, waardoor je succes kapot kan gaan. Denk hierbij aan je business, je financiën, je levensvreugde of… Nog veel erger misschien… Jezelf. Mensen of partijen die jou dwars liggen zie je als blokkade, terwijl anderen je misschien misleiden door te doen alsof het gras bij hun groener is.

Beoordelingsvermogen
In de groeizone, maar ook in de gevarenzone, ben je niet altijd zeker van je beoordelingsvermogen. Dat is logisch omdat jij je ineens in andere en nieuwe situaties begeeft. Je moet het nog leren of er mee vertrouwd raken. Qua business kan je misschien terugvallen op mentoren, maar qua persoonlijke aandacht is dat wat lastiger. Aandacht voor je bedrijf kan je makkelijker met verstand behandelen, maar persoonlijke aandacht draait om het gevoel en aandacht voelt goed voor het ego.

Zoetigheid
Het ego is een zoetekauw dat gaat stralen zodra het gevoed wordt met complimenten of persoonlijke aandacht. Dit kan het beoordelingsvermogen beïnvloeden in negatieve zin. Het is dan ook geen toeval dat misleiding altijd vooraf gaat met ‘sweet talk’ of dat men bij je gaat slijmen. Dit zie je vaak bij bedriegers, profiteurs en mensen met mooiere praatjes dan dat ze kunnen waarmaken. Helaas hoort dit bij het spel van groeien en successen behalen.

Actie!
Het is niet erg als je valt, zolang je maar op staat. Doe nieuwe ervaringen op, stoot hier en daar je neus, leer er van en wordt er sterker en beter van.