• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je topsport vertaalt naar ondernemerschap

Toen ik net begon als professioneel spreker, had ik het een periode zo druk met sprekersopdrachten, dat ik op den duur mijn stem kwijt was. Een collegaspreker maakte me er van bewust dat ik nu een professional ben en dat ik me moet aanpassen aan deze nieuwe standaard. Dat betekende dat ik moet leven als een professional en me moet gedragen als een professional. Kortom, ik moest mijn vak als topsporter beleven. Hoe doe je dat in de praktijk?

 

Door te groeien van ambitieuze spreker naar professional heb ik een stap gemaakt, maar van binnen ben was ik nog gewend aan de dingen die ik altijd al deed. Op dat niveau moest ik dus ook groeien oftewel, mijn standaard verhogen. Door bewuster te worden van mijn handelingen en dingen niet meer aan het toeval over te laten, kon ik ook mentaal de stap naar het verhogen van mijn standaard te maken. Dat zie je ook bij topsporters en experts. Het verschil tussen Eerste Divisie en Eredivisie.

 

Bewustwording
Deze standaardverhoging heeft ertoe geleid dat ik ineens in staat was om bewuster met mijn stem, rust en voeding om te gaan. Zelfs voetbalclub FC Groningen heeft een project gedaan, waarbij sporters uit andere disciplines worden gehaald om de topsportbeleving over te brengen. Voormalig wereldkampioen Sem Schilt legt uit dat om het maximale eruit te halen, je soms van je moet afbijten en je grenzen moet durven te verleggen.

Meesterschap
Wanneer je een expertise ontwikkelt, maak je in feite de stap van middelmatig naar gevorderd of misschien zelfs al naar expert. Deze ontwikkeling betekent dat je andere dingen moet doen dan je gewend bent, want door te doen wat je gewend bent, ben je gekomen waar je nu bent. Om je standaard te verhogen moet je jezelf dus ontwikkelen naar de maatstaven zoals die gelden in de top. De 10.000 uren die nodig zijn om een vaardigheid te meesteren is een voorbeeld van ontwikkeling.

 

Discipline
Ik maakte een rekensom van hoe ik in de praktijk aan die 10.000 uur kon komen om expertspreker te worden. Zo is onder andere Speaker’s Night tot stand gekomen om regelmaat te ontwikkelen in mijn groei. 10.000 uur gedeeld door 365 dagen in een jaar komt neer op 27 uur per dag. Iets meesteren in een jaar is dus niet mogelijk. In twee jaar kan dat wel als je 13 uur per dag bezig bent met datgene wat je wilt meesteren. En dat vergt discipline, maar ook volharding.

 

Volharding
Niets kan de plaats innemen van volharding. Zelfs talent niet. Niets is zo gangbaar als getalenteerde mensen zonder succes. Ook genialiteit niet. Genialiteit wordt vrijwel nooit beloond. Scholing niet. Overal ter wereld lopen geschoolde idioten rond. Volharding en vastberadenheid zijn oppermachtig. Laat zien dat je onverslaanbaar bent, dat je kalmer en gezonder wordt, dat je tomeloze energie krijgt. Als je hier elke dag naar streeft, zal je duidelijke resultaten zien.

 

Actie
Hoe ziet jouw weg naar de top eruit?