• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe je van begin tot eind de baas blijft over chaos, oververmoeidheid en explosies

"If you don’t know where to start then start at the beginning." Oké, ik geef het toe. Mijn coverafbeelding is een beetje overdreven, maar zo voelde ik mij vaak als beginnende ondernemer.

 

Voordat ik mijn Empowerment-school en mijn personal development-bureau begon (beide zaakjes zijn nu samengevoegd in LuJosef International), had ik er al heel wat late nachten en vroege ochtenden op zitten. Tot twee keer toe nam ik een paar maanden de tijd om verschillende vaardigheden te leren en te verbeteren. Omdat ik maar weinig geld had, besloot ik mijn eerste website, samen met een vriend. gedeeltelijk zelf te ontwerpen. Ik wist totaal niet waar ik moest beginnen dus begon ik maar bij het begin.

 

Ik bekeek eerst enkele video’s op het internet, daarna heb ik een template gekocht en begon ik ermee te knoeien. Ik nam ook een onlinecursus “Photoshop voor beginners” en daarna eentje voor gevorderden. Dat beviel me zo goed dat ik er vaak tot diep in de nacht nog mee bezig was. Ik werkte nog fulltime en daarom kon ik de meeste dingen pas in de avond en nachtelijke uren doen. Een keer was ik zo moe dat ik met mijn hoofd op mijn toetsenbord in slaap was gevallen. Toen ik ergens rond vier uur in de nacht wakker schrok, bleef een van de toetsen van mijn toetsenbord op mijn voorhoofd plakken. Als ik thuis kwam, ging ik meestal direct voor de computer zitten en ik vergat vaak om op tijd te eten. Soms werd ik in de nacht wakker om nog even snel iets op te schrijven wat me te binnen schoot. Ik was constant aan het bijleren, ideeën aan het uitwerken of iets anders aan het doen wat mij bezighield om mijn projecten van de grond te krijgen.

 

"Je mag je verstand niet verliezen in het proces."

Als je met bijna niets aan kapitaal begint zoals ik dat deed, zal je heel creatief te werk moeten gaan. Ga er maar vanuit dat je geen werkuren hebt, maar elke dag en elk uur moet kunnen toewijden aan je droom. Je zult dus ook moeten leren dat te combineren met de andere dingen in je leven. Je droom zal veel van je eisen, maar het mag niet alleen uit hard werken bestaan.

 

Leer jezelf vooral slim te werken zodat je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Hier had ik eerst moeite mee. Maar wanneer je fysiek in conditie bent, voel je je veel beter in je vel en dat resulteert ook in beter werk. Je kunt zowel voordat je begint met werken of na een lange werkdag tijd inplannen om te trainen. Het werkt bij mij ook heel goed tegen stress. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je eigenlijk niet goed aan je droom werken. We willen ongeacht wat het kost onze dromen waarmaken, maar het zou niet verstandig zijn om er gebroken en uitgeput te arriveren. Je mag je verstand niet verliezen in het proces, want je gaat het nog lang nodig hebben.

 

Quality time is een must

Onderbreek het harde werken wanneer nodig voor kwaliteitsmomenten met je familie, vrienden of gewoon lekker met jezelf. Dit houdt je scherp, zodat je de belangrijke details die het leven mooi maken niet uit het oog verliest. Dromen betekenen pas echt iets als je ze kunt delen met de mensen die je liefhebt. Ondanks de vele uren die je spendeert aan het achtervolgen van je droom, is het belangrijk dat je er zelf zoveel mogelijk voor zorgt dat je mentaal, emotioneel en lichamelijk in goede conditie blijft.

 

Structureer jouw dagen

Tegenwoordig heb ik naast LuJosef International een ander bedrijf opgericht in de frisdrankindustrie.

 

De samenvatting: Ik ben getrouwd, heb drie kabouters thuis, twee bedrijven en ik ben voorganger van een christelijke gemeente. Dit is een formule voor chaotische dagen. Maar zoals ik al zei, je moet goed voor jezelf en jouw directe relaties zorgen. Daarom heb ik mijn dagen gestructureerd voor optimale prestaties en een gezond evenwicht.

 

Hieronder vind je een voorbeeld van een ideale “standaard” dag. Ik heb nog altijd dagen die ver afwijken van dit model, maar allicht geeft het jou een idee!