Joop van den Ende is een pionier, een visionair en icoon. Voor mij persoonlijk is hij een bron van inspiratie en een rolmodel. En wel om de simpele reden dat hij iemand is die zijn droom heeft waargemaakt. Meer dan 50 jaar geleden had hij de droom om in Nederland zoveel mogelijk mensen kennis te laten met de kracht van theater en vanaf 1988 met musicals. Joop was ervan overtuigd dat hij zijn passie en liefde voor theater aan Nederland zou kunnen overbrengen. Hoe heeft hij dit succesvol voltooid?
Ondanks alle ontwikkelingen op het gebied van media, digitalisering en downloads is er voor Joop geen twijfel dat live entertainment altijd zal blijven bestaan. ‘In het theater komt het verhaal letterlijk tot leven, waar het publiek het zelf kan beleven’. Het is momenteel ook een trend om diensten aan te bieden waar mensen iets kunnen beleven. Denk bijvoorbeeld aan De Heineken Experience, De Ajax Experience enzovoorts. Theater is ook een ervaring en zoals Van den Ende het neerzet zelfs een complete avond uit die ontroert, laat lachen, tot nadenken stemt en waarmee mensen even uit de dagelijkse beslommeringen stappen.
Joop, de theaterproducent
Joop is niet meer alleen de theaterproducent die internationale producties naar Nederland haalt, maar juist ook de producent die vanuit Nederland succesvol eigen producties over heel de wereld creëert met het eigen creatieve team. Van den Ende wilde zelf graag artiest worden, maar het ontbrak hem aan voldoende talent. In 1962 opende Van den Ende een feestartikelenwinkel en een eigen theaterbureau. Ook zette hij een revue op met een tot dan toe nog onbekende komiek, André van Duin. Deze revues werden een groot succes en Nederland maakte voor het eerst kennis met Van den Ende.
Joop, de televisiemaker
Begin jaren 70 begon hij zijn eerste theaterproductie voor de televisie. Rond de jaren 80 produceerde hij enkele films waaronder ‘Joep Meloen’. In de jaren daarop maakte Van den Ende verschillende succesvolle televisieprogramma's zoals de Playbackshow, de Soundmixshow, de Surpriseshow, Spijkerhoek, Goede tijden, slechte tijden, Dagboek van een Herdershond, Vrienden voor het leven, Onderweg naar Morgen, Vrouwenvleugel, Goudkust en Kees & Co.
Joop, de musicalproducent
In 1991 produceerde Van den Ende zijn eerste eigen musical (Cyrano). In 1993 opende Van den Ende het Circustheater in Scheveningen met de musical ‘The Phantom of the Opera’. In 1994 ging hij samenwerken met zijn tot dan toe grootste concurrent John de Mol. Samen richtten ze het bedrijf Endemol op, dat enkele jaren later naar de beurs ging. In 2000 stapt Joop om gezondheidsredenen uit Endemol en richt zich volledig op het produceren van grote musicals in Nederland, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. Met zijn bedrijf "Joop van den Ende Theaterproducties" produceerde hij onder meer de musicals The Wiz, The Lion King, Tarzan, Ciske de Rat, Dirty Dancing, Evita, High School Musical, Mary Poppins, The Little Mermaid, en Wicked. In het theaterseizoen 2013/2014 waren Hij Gelooft in Mij, Jersey Boys, Love Story en Sister Act te zien in Nederland.
Joop, de overdrager
Op 17 december 2014 werd bekendgemaakt dat Joop van den Ende Theaterproducties ging fuseren met Albert Verlinde Entertainment, tot Stage Entertainment Nederland. Sinds 1 maart 2015 is Albert Verlinde directeur van Stage Entertainment Nederland. Joop liet zijn bedrijf Stage Entertainment uitgroeien tot een multinational met 34.000 medewerkers en 550 miljoen euro omzet. Nadat Van den Ende eind maart 2006 werd opgenomen met hartproblemen, besloot hij een nieuwe balans tussen werk en privéleven te zoeken. Dit leidde ertoe dat hij in april 2007 bekendmaakte zich terug te trekken uit de dagelijkse leiding van het theaterproductiebedrijf en de rol van voorzitter van de Raad van Commissarissen op zich te nemen. Die rol heeft hij vervuld tot de verkoop van 60% van zijn aandelen aan CVC Capital Partners per september 2015. Hij werkt nu in deeltijd voor het bedrijf.
Gerelateerd: De 10 tips voor succes van Ali B
Joop, de international
In Hamburg (Duitsland) is behalve het theater, ook de Joop van den Ende Academy gevestigd die jonge Duitsers opleidt voor het musicalvak. Samen met zijn vrouw Janine Klijberg richtte Van den Ende in 2001 de VandenEnde Foundation op. Dit fonds schenkt jaarlijks €9 miljoen aan creatieve en culturele initiatieven. Stage Entertainment opereert in Nederland, Duitsland, Rusland, Frankrijk, Spanje, Italië en Engeland. Het concern bezit theaters in Nederland (AFAS Circustheater, Beatrix Theater en verder in Hamburg, Berlijn, Stuttgart, Essen, Oberhausen, Moskou, Madrid, Milaan en Parijs.
Joop, de prijzenverzamelaar
Van den Ende heeft meerdere onderscheidingen ontvangen:
Winnaar van 11 Gouden Televizierringen, Omroepman van het Jaar 1997, Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau (2000), IJ-Prijs (2004), Elseviers Nederlander van het Jaar (2007), Erekruis van de Huisorde van Oranje (2007), Sociaal eredoctoraat Erasmusuniversiteit (2011), VSCD Oeuvreprijs (2011), Eredoctoraat Nyenrode Business Universiteit (2012), , Gouden Medaille van de stad Amsterdam (2010), Hamburgse cultuurprijs Gustaf Gründgens Preis (2015 en de Musical Award Oeuvreprijs (2016).
In 2010 stond Van den Ende in de Quote 500 van rijkste Nederlanders op de achtste plaats, met een geschat vermogen van € 1,6 miljard. Joop van den Ende is een ware ‘businessowner’…
Recente reacties