• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe jij je content verandert van ‘flauw’ naar ‘wauw’

Als je net als wij in een jaar tijd bijna 700 artikelen produceert, zie je dat oefening daadwerkelijk kunst baart. Zo hebben we geanalyseerd wat een artikel succesvol maakt voor veel hits, shares en views. Een van de meest onderscheidende factoren op het gebied van content schrijven is het vertellen van een verhaal. Als je een verhaal verwerkt in je blog, artikel of zelfs advertentie of commercial, zal je zien dat het de bezoeker, klant of lezer enthousiast maakt. Maar hoe verander je jouw content van flauw naar wauw?

In de tijd van internetmarketing zie je dat bedrijven, ondernemers, ZZPers en zelfs werkgevers aan het bloggen zijn geslagen. Of je nou blogt of vlogt, je content moet van waarde zijn wil je dat men er naar gaat kijken en nog belangrijker, blíjft kijken en lezen! Door de vele content online is de kans op ‘flauw’ al gauw aanwezig. Daarom is de focus op het vertellen van een verhaal extra groot. Het creëert voor de lezer een urgentie om meer te lezen van wat er geschreven is en geeft tegelijkertijd je merk en aanwezigheid ook een boost. Klanten of volgers zullen sneller een connectie met jou of je bedrijf voelen door dit aspect. Hoe pas je dit toe in je blog?

5 stappen
Er zijn 5 stappen bij het vertellen van een verhaal, iets dat wordt gezien als een van de beste manieren voor het delen en interpreteren van ervaringen. Daarnaast zorgt het ervoor dat men op zich op effectieve wijze geroepen voelt om te leren. Verhalen creëren nieuwsgierigheid en interesse, sterke middelen om lezers aan te trekken om je artikel te lezen, delen of een comment bij te plaatsen. In de marketing heeft ieder merk een verhaal. Heb je ooit een merk ‘viral’ zien gaan? Het is het verhaal rondom het merk en de verhalen worden zorgvuldig geplaatst in de vorm van slogans.

Het vertellen van een verhaal draait om het vinden van je stem, expressie en iets om te delen. Bij het bloggen gaat het vertellen van een verhaal om het delen van ervaringen, zoals je mislukkingen, je reis, je successen of over anderen.

Stap 1: Creëer een setting
Dus… Waar begin je mee? Je creëert een setting en dat is eigenlijk de basis van het hele verhaal. Het betekent dat je het podium, de stemming en de context creëert waarmee je wilt beginnen en doorgaan. Denk bijv. aan een interessante zin zoals ‘een paar dagen geleden’ of ‘je raadt het nooit’ of ‘wist je dat…’. Vervolgens deel je een ervaring die een bepaalde impact op je leven had. Vertel ook iets van het verleden dat je herinnering wordt. Communiceer met je publiek alsof ze recht tegenover je zitten en geef je publiek het gevoel alsof ze onderdeel van je schrijven zijn.

Stap 2: Introduceer de rollen
Bij het bloggen heb je altijd een van de rollen in het verhaal. Al ben je de verteller, de hoofdrolspeler of de bijrol (als je dat durft), introduceer jezelf in korte, maar invloedrijke woorden.

Stap 3: Creëer onzekerheid en nieuwsgierigheid
Bij stap 3 vindt de magie plaats. Halverwege je blog moet je verhaal het meest interessant zijn. In het eerste deel was je slechts een introductie aan het creëren en na de intro zal je je verhaal richting een conclusie sturen. Dit deel moet een sterk, onzeker en nieuwsgierig element bevatten om de aandacht van je lezers te behouden.

Stap 4: Ontbind onzekerheid en nieuwsgierigheid
Nadat je een verrassingselement hebt gecreëerd zoals, een ontdekking, een experiment, onderzoek of mening, moet je de antwoorden op de vragen (oplossing) onderbouwen met feiten, data, cijfers of referenties die je punt bevestigen.

Stap 5: Creëer een einde
Het benadrukken van een einde is belangrijk, omdat je hiermee afsluit en de lezer tot een bepaalde actie moet laten overgaan. Denk hierbij aan een discussie, suggestie, vragen, aanbeveling of een simpele waardering van je lezers (comments). Je wilt dat je lezers het de moeite waard vinden om te delen en te ‘liken’.

Actie!
Als je deze vijf elementen toepast in je schrijven zal je content leuker zijn om te lezen. Storytelling toepassen in lange blogs, posts of marketinguitingen is een hele goede tool, omdat het de atmosfeer weergeeft die rondom een zwaar, lang en moeilijk onderwerp heen hangt.