• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe kan ik als introvert succesvol zijn?

Herken je het? Dat je van kleins af aan door het leven gaat als ‘zoon van’…’, ‘zusje van…’, ‘klasgenoot van…’, ‘collega van…’, ‘vriend van…’ of ‘vrouw van…’? Dat er tijdens stages gezegd wordt dat je stil bent en te weinig interesse toont? Of dat je heel hard werkt aan een mooi project, maar omdat een ander erover loopt op te scheppen, diegene alle credits krijgt voor wat jij gedaan hebt? Veel introverte mensen lopen tegen het probleem aan dat ze over het hoofd worden gezien, omdat ze zo stil, rustig en op de achtergrond zijn.

 

Als introvert persoon heb ik altijd in de schaduw van anderen gestaan, waardoor ik soms zelfs compleet vergeten werd. Zo ben ik ooit opgesloten geweest in een donkere kamer na een workshop foto’s ontwikkelen. Blijkbaar dacht de leraar dat alle leerlingen al vertrokken waren en deed hij de deur op slot. Een uur later hoorde een schoonmaker gelukkig mijn gebonk op de deur. Toen ik eenmaal bevrijd was en het schoolplein op liep, waren mijn vrienden daar nog steeds aan het chillen. Ze hadden me niet eens gemist.

 

Als introverte ondernemer kan het een groot probleem worden om aan klanten te komen. Want als ondernemer hoor je juist naar buiten te treden en jezelf zichtbaar te maken voor jouw klanten en/of opdrachtgevers. Je moet jezelf kunnen profileren en presenteren als ondernemer. Maar hoe doe je dat als je introvert ben?

 

 

Introvert vs. extravert

De termen introvert en extravert zijn door psycholoog en psychiater Carl Gustav Jung tot de kern van zijn persoonlijkheidstypologie gemaakt. Bij de typische introvert is de energie naar binnen gekeerd. Dat wil zeggen dat introverte personen energie krijgen van het alleen zijn. Ze raken bijvoorbeeld gemotiveerd wanneer ze diep in gedachten zijn met hun ideeën, gevoelens en fantasieën en ze zijn meer denkers dan doeners. Dat maakt introverte mensen over het algemeen rustiger dan extraverte mensen.

Een extravert krijgt daarentegen juist energie van interactie met anderen.

 

Problemen

Het probleem waar ik als introverte ondernemer tegenaan loop, is dat ik te onzichtbaar, afstandelijk en gesloten ben. Ook heb ik er bijvoorbeeld moeite mee om op een vreemde af te stappen en een gesprek te beginnen. In het middelpunt van de aandacht staan is ook iets waar ik veel moeite mee heb. Een presentatie geven of spreken voor een grote groep mensen is bij de gedachte alleen al een nachtmerrie. Dus hoe moet ik mijn producten of diensten onder de aandacht brengen als ik er niet eens over durf te vertellen?

 

Misverstanden

Naast problemen zijn er ook veel misverstanden waar ik als introvert tegenaan loop. Omdat ik vaak stil ben, denkt men dat ik niet van praten houd. Soms vindt men me zelfs arrogant. Ook wordt er gedacht dat ik helemaal niet van aandacht houd. Vaak wordt ook van introverten verwacht dat als ze hun best doen, ze wel extravert kunnen zijn. Tijdens mijn studie heb ik daar heel veel moeite mee gehad.

 

Voordelen

Gelukkig zijn er ook voordelen aan introvert zijn. De beste kwaliteiten van introverte mensen zijn: rustig, bescheiden, bedachtzaam, ze zijn doorzetters, geduldig, zorgvuldig, goede luisteraars, gedisciplineerd, toegewijd en hebben een goed analytisch vermogen. Door me op mijn kwaliteiten te focussen in plaats van op mijn tekortkomingen, zou ik dit in kunnen zetten als ondernemer en bepaalde maatregelen moeten treffen om succesvol te zijn in mijn bedrijf.

 

Maatregelen als introverte ondernemer

Als ondernemer zal ik, zoals ik aangaf, maatregelen moeten nemen om mijn producten en diensten zichtbaar te maken, leren hoe ik opdrachtgevers en/of cliënten kan overtuigen van mijn deskundigheid en een manier van marketing bedenken waardoor ik klanten aan kan trekken op een manier dat bij mij als introvert past.

 

Binnenkort zal ik onder andere een masterclass presentatievaardigheden volgen bij presentatiecoach en medeschrijfster bij Internationaal Ambitieus Monique Dekker. Met deze masterclass hoop ik mijn spreekangst te leren overwinnen, ontspannen en zelfverzekerd voor een groep te spreken en mijn natuurlijke spreekstijl te vinden.

 

Het internet staat vol met marketingtechnieken en tools speciaal ontworpen voor introverte ondernemers om hun introverte kwaliteiten in te kunnen zetten voor hun bedrijf. De masterclass presentatievaardigheden is voor mij de eerste stap om te leren een goede ondernemer te zijn.

 

Introvert zijn: een belemmering of een voordeel?

Ben jij een introvert? En zie je dat als een belemmering voor jouw onderneming of heb je een manier gevonden om je kwaliteiten in te kunnen zetten voor jouw bedrijf?

 

Bron: http://deintroverteondernemer.nl/