• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe kan jij netwerken door middel van een ‘Small Talk’?

**Onbewust ben ik hier al een tijdje mee bezig, maar nu ben ik mezelf aan het trainen om zo vaak mogelijk een small talk te hebben met een willekeurig persoon. Een small talk zie ik als een kort gesprek over alledaagse onderwerpen, wat uiteindelijk een diepgaand gesprek kan worden als je gemeenschappelijke interesses hebt met die persoon.**

**WAAROM EEN SMALL TALK?**

Je kan het onder andere toepassen om je droom partner te ontmoeten, maar ik doe het vanwege het feit dat (bijna) elk persoon mij iets kan bieden waar ik naar op zoek ben.

Dat kan zijn geld, een businessreferral, een goed idee, inspiratie of de gouden tip voor een geweldig vakantieland. Noem het maar op!

Daarnaast leer je om gesprekken te openen, breid je je netwerk uit en krijgt vooral je zelfvertrouwen een super boost.

*”Maar Silvino, een small talk met een onbekend persoon klinkt eng,hoe doe ik dat dan?”*

**WEES OPEN IN JE LICHAAMSHOUDING (MET EEN BIG SMILE)**

Onlangs was ik met mijn voedingscoach in de sportschool waarbij wij luid aan het discussieren waren over zelfontwikkelingsboeken. In dit geval werd ik aangesproken door een vriendelijke man die vertelde dat hij vroeger seminars bezocht in het buitenland. Dat trekt natuurlijk meteen mijn aandacht en naarmate het gesprek vorderde bleek het de oud Directeur van de Centrale Bank van Curacao en Sint-Maarten te zijn. Wij hebben uiteindelijk anderhalf uur staan praten en een week daarna hadden wij gezamenlijk een afspraak gemaakt als Simpel Minds en hebben wij veel mogen leren.

**GEMEENSCHAPPELIJKE INTERESSES**

De makkelijkste plekken om een small talk te voeren is waar je het leuk hebt. Ik ben dol op reizen en ik stel vaak de vraag:

Welke uitdagende activiteiten ga jij ondernemen in ā€¦(bestemming)?

Niemand verwacht deze vraag, dus je hebt meteen de toon gezet.

**True story: Op weg naar Suriname!**

In 2013 wilde ik voor vakantie naar Suriname, maar ik kon helaas niet mee met de vlucht die dag. Er was een andere man die ook dezelfde pech had en ik vroeg hem wat hij zou doen aangezien de volgende vlucht pas na twee dagen zou vertrekken. Wij raakten in gesprek en hij vertelde dat hij een stewardess bij de KLM kende die ons kon helpen.

De volgende dag had ik er een nieuwe vriend bij en vlogen wij in de ochtend van Amsterdam naar Londen vervolgens naar Trinidad en Tobago om uiteindelijk na 26 uur aan te komen in Suriname. Het mooie is dat ik tot op de dag van vandaag nog steeds contact met hem heb.

**OVERAL EN NERGENS?!**

Een small talk kan je overal wel oefenen. Zorg er in iedergeval voor dat je niet over iets negatiefs begint en vooral niet over het weer, want dat is zo boring.

**Stel in plaats daarvan een open vraag zoals:**

* Ik zie dat jij ook dat product hebt gekocht mag ik weten wat jouw ervaring daarmee is?

* Hoe ga jij van deze dag genieten?

* Welke leuke dingen heb jij afgelopen week meegemaakt?

Dit zijn voorbeeld vragen, maar de truc is dat jij aan de hand van de situatie je eigen vraag bedenkt. Ik heb hier de 3 seconden regel waarbij ik binnen deze tijd iemand heb aangesproken met het eerste wat in mij opkomt. Voor jezelf klinkt het waarschijnlijk stom, maar hoe stommer des te grappiger en dat breekt meteen het ijs met je vurige one liner.

Probeer niet alleen voordeel voor jezelf eruit te halen, maar misschien kan jij de persoon zijn die iemands leven verrijkt of een duwtje in de juiste richting geeft