• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe kan ook de Curaçaoënaar profiteren van 470.000 toeristen per jaar?

Curaçao doet het heel goed op het gebied van toerisme volgens de cijfers van het Curaçao Tourist Board. Vorig jaar trok het eiland rond de 470.000 toeristen, die rond de 500 miljoen US dollar uitgaven tijdens hun verblijf. Een groot gedeelte van dit bedrag komt in handen van buitenlandse hotels, grote bedrijven en de overheid aan belastingen. De lokale bevolking ziet hier helaas weinig van terug. Als ondernemend persoon die van reizen houdt kijk ik altijd naar businessmodellen die ook in andere landen toepasbaar zijn. Welke tips heb ik voor jou?

 

Voordat je deze ideeën gaat toepassen is het verstandig om eerst te bekijken of er bepaalde vergunningen nodig zijn, hoe de betaling verloopt en of de activiteit moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze ideeën zullen je out of the box laten denken, maar de uitvoering zal je zelf moeten doen om het tot een succes te maken. Hoe kan jij ook profiteren van de vele toeristen die Curaçao bezoeken?
 

Koken met en voor toeristen
Tijdens mijn voorgaande vier reizen naar Curaçao heb ik weinig lokale gerechten gegeten. Marshe Bieu was een goede locatie, alleen waren de openingstijden beperkt en als toerist durf je meestal niet al te veel te experimenteren. Veelal maken wij keuzes op aanraden van een bekende of ervaringsdeskundige die geen belang heeft bij jouw keuze. Dat is jammer, want op culinair gebied heb ik Curaçao nog niet ontdekt.

In het buitenland zie je vaker platforms opkomen waarbij je traditionele gerechten kan bereiden samen met een lokaal persoon. Op deze manier leert de toerist niet alleen een nieuw gerecht te bereiden, maar jij zorgt ervoor dat degene Curaçao op een andere manier beleeft. Waarschijnlijk zal dit één van de beste herinneringen opleveren.

Een mooi voorbeeld op het eiland is van Soup at Ness. Doordeweeks is dit een normaal woonhuis, maar op zaterdag is het een waar soep restaurant in de tuin. Door de live jazz die er wordt gespeeld heerst er een relaxte sfeer en daarnaast leent de plek zich ook uitstekend om te netwerken. Dit is een klassiek voorbeeld van een gat in de markt vinden.

Video

Heb je een smartphone met een goede camera? Dan kan jij hier meteen mee beginnen. Er zijn veel toeristen die graag nieuwe plekken ontdekken zonder begeleiding van een gids. Meestal zoeken ze de locaties op via Lonely Planet of Tripadvisor. Dit zijn publicaties die door miljoenen andere mensen worden gelezen, dus authentiek zijn deze plekken dan niet meer.

Als lokaal persoon kan jij de verborgen plekken filmen in de vorm van een vlog. Op deze manier maak jij het persoonlijk en neem jij mensen mee in jouw wereld. Daarnaast kan men door de video ook een beeld krijgen van de omgeving, mensen en vele andere dingen die je kan zien tijdens een video. Door Youtube partner te worden kan je inkomsten verdienen door de advertenties die ze plaatsen. Als je video's vaak worden bekeken dan zijn er ook bedrijven die jou persoonlijk willen betalen om in jouw video te verschijnen. In een artikel over Suriname schreef ik hier ook over. Deze manier van marketing noemen ze branded content. Een voorbeeld van een vlog kan je hier vinden.

 
Jouw video's maken jou ook een expert. En voor een expert wilt men graag betalen. Uiteindelijk kan je ook nog op een andere manier geld verdienen.

Tour
Als men weet dat jij goede tours aanbiedt en het verschilt van de standaard tours, dan is men bereid daar meer voor te betalen. Volgens cijfers van CTB geven de Amerikanen en Canadezen het meeste geld uit tijdens hun verblijf: respectievelijk $166 en $167 per dag. De Nederlanders geven gemiddeld $87 uit, maar verblijven het langst. Dit zijn de doelgroepen waar jij je op kan focussen.
 
Tijdens mijn laatste reis naar Curaçao heb ik een deel van het lokale leven mogen ervaren. Via een interview op het internet kwam ik bij Dushi Walks Tours terecht van Robert Vissenberg. Robert nam ons mee door de wijk Scharloo en liet ons een kant zien die ik altijd heb vermeden. Robert was zich er van bewust dat andere toeristen dit ook deden. Maar hij kwam vooral tot de ontdekking dat het lokale leven van een Curaçaoënaar te weinig wordt belicht en de meeste toeristen het 'echte' Curaçao niet meemaken.

Op Cuba hebben ze het ultieme voorbeeld hoe toeristen in contact kunnen komen met lokale inwoners. Omdat er op het eiland weinig hotels zijn, krijgen de bewoners van Cuba de mogelijkheid om een deel van hun huis te verhuren aan toeristen. Dit wordt Casa Particular genoemd. Op deze manier komen toeristen in contact met de lokale bevolking en de cultuur, maar zorgt de regering er ook voor dat het geld in de eigen economie blijft, bij de bevolking van Cuba.

Actie
Er zijn natuurlijk nog meer simpele ideeën waar je een business van kan maken, maar het belangrijkste is dat je het doet en niet te lang wacht. Het zal in het begin zeker niet makkelijk zijn, maar met een sterke motivatie en doorzettingsvermogen zal het zeker lukken.

Welke van de drie tips ga jij toepassen of heb jij een ander idee? Deel dat graag hieronder met mij!