• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe klantreviews kunnen helpen bij succes

Tijdens de kick-off van Speaker’s Night zei één van de sprekers tegen me: ‘Goh Pascal, wat schiet je toch altijd vrouwen in nood te hulp’. Diverse vrouwelijke sprekers kwamen er niet uit met hun verhaal en riepen mijn hulp in, vandaar de opmerking. 15 november is de tweede editie van het derde seizoen en na de succesvolle vrouweneditie van vorig seizoen, was het een logische stap om daar een vervolg aan te geven. Of ligt de reden daarvoor misschien toch wat dieper?

De spreker die de opmerking maakte, was Sylvia de Vries. Sylvia is mijn NLP-trainer en kan dit als geen ander zeggen. Bovendien is zij een dame die weet waar ze het over heeft, wat tijdens de eerste editie van Speaker’s Night maar al te duidelijk werd. Haar opmerking heeft mij aan het denken gezet en ik heb een klein onderzoek gedaan bij de vrouwen die ik in het afgelopen jaar gecoacht heb. Het resultaat wil ik middels dit artikel met je delen, want wellicht kan jij er ook jouw voordeel mee doen.

Redding
‘Jij wil altijd de redder in nood spelen’ aldus een van mijn klanten. Ze bedoelde daarmee dat ik mensen aantrek die in nood zijn of geholpen willen worden. Echter, bijna al mijn klanten die aan dit profiel voldoen, zijn vrouwen. Bijkomend detail is dat zij zich behalve de coaching ook persoonlijk tot mij aangetrokken voelen. Dat zou te maken hebben met dat ik als man precies het tegenovergestelde ben van wat ze normaal als partnerkeuze hebben. Attent, zorgzaam, lief… Zijn ze daarmee gered?

Verlossing?
Jammer genoeg niet altijd. Ondanks dat ik niet ben ingegaan op avances, heb ik me wel laten meeslepen in hun situaties. Het gevolg was dat ik vervolgens met het probleem zat en dat zij zich vooral zielig bij mij konden voelen. ‘Ik merkte dat ik me afhankelijk van je begon op te stellen en jij durfde niet weg te gaan, omdat jij ook aan mij gehecht raakte’. Dit betekende voor mij dat ik duidelijkere grenzen moest stellen en me niet meer moest laten meeslepen.

Oplossing
Door schade en schande heb ik gemerkt dat enkele klanten de afhankelijke, zielige vrouw speelden, omdat ze zagen dat ik zo graag wilde helpen. Echter, ik ging daarbij voorbij aan mezelf en dat maakte me zwak en emotioneel. Ik werd geklemd en kwam er niet zomaar van af. ‘Op een gegeven moment stond je bij ons bekend als de man die voor zwakke vrouwen valt. De sterke vrouwen in jouw omgeving hebben je daarom zelfs laten lopen terwijl zij ook coaching wilden hebben’. Zonde…

Hulp?
‘Kijk Pascal, je bent lief en aardig maar jammer genoeg wordt dat gezien als zwakte. Aan de andere kant, ben jij gewoon zo. Je wilt mensen nou eenmaal graag helpen en daar zitten dan voornamelijk vrouwen bij. Waar het vandaan komt, weet ik niet, maar het pakt nadelig voor je uit omdat er eigenlijk misbruikt wordt gemaakt van het feit dat je gewoon wilt helpen’. Uit de verschillende gesprekken was er op een gegeven moment een duidelijk patroon te zien….

Kapot
De vrouwen in kwestie zagen mijn behoefte om te helpen als een teken van zwakte. ‘Je deed zo emotioneel over mijn situatie waarop ik je een duwtje in mijn richting gaf door nog zieliger te doen. Zo kreeg ik meer aandacht van je’. Het gevolg was dat ik als redder in nood optrad in haar situatie en daaraan gehecht raakte, wat het loslaten moeilijk maakte. Zelfs in zoverre dat ik niet weg wilde lopen om te voorkomen dat mij verweten werd dat ik net als al die andere mannen ben. Dat wilde ik ook niet dus zette ik door en maakte mezelf kapot door te blijven terwijl ik dat niet eens wilde.

Actie!
Het mooie aan deze editie van Speaker’s Night is dat ik deze doelgroep toch kan helpen zonder dat ik mezelf daarbij kapot maak. 15 november staan er vier rolmodellen op het podium die ieder een andere topic zullen bespreken en hun praktijkervaringen zullen delen. Maak gebruik van deze unieke mogelijkheid en volg alle ontwikkelingen via de Facebookpagina!

 

Bekijk hieronder het optreden van Sylvia de Vries bij de Speaker's Night editie van september.