• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe maak ik geld?

Een bijpassende titel voor het thema van dit artikel: geldscheppen. Op Twitter zag ik vandaag een [filmpje](http://bit.ly/1JkvuZj) over geldschepping en werd nieuwsgierig. Het begint op zich nog duidelijk, maar dan opeens is er een versnelling en voor je het weet is het filmpje al ten einde. De reacties lopen uiteen; van mensen die er niets van snappen tot mensen die nu bankier willen worden. Reden genoeg voor mij om hier een artikel aan te wijden en reacties bij jou op te roepen. **Dusssā€¦ Ben je benieuwd hoe geld wordt geschapen?**

**Geldschepping**

Slechts een klein deel van het geld in de economie komt als biljetten uit de drukpers rollen. De meerderheid is elektronisch en wordt dan ook elektronisch gemaakt. Door de banken. Banken lenen geld uit aan consumenten (huis, auto) en bedrijven (gebouwen, businesslening). Door het uitgeven van nieuwe leningen creƫren banken nieuw geld. Dit noemt men geldschepping.

**Hoe werkt het in de praktijk?**

Stel je voor dat je een huis wilt kopen. In principe ga je dan naar de bank om een lening af te sluiten, zodat je het huis kan kopen. De bank kijkt naar je financiƫle situatie en kijkt ook hoe het er voor staat met de economie. Als het er allemaal goed uit ziet, krijg je de lening van de bank. Geldschepping. Dat geld wordt gemaakt in de digitale boekhouding van de bank. De bank schrijft een bedrag bij op je rekening, tegelijkertijd schrijft de bank aan de andere kant van haar boekhoudbalans uit dat je een schuld hebt aan de bank. Jij besteedt het nieuwe geld uit aan je droomhuis en zo komt het geld in de economie terecht.

**Stabiele economie in Europa**

De stabiele waarde van (in dit geval), de Euro staat hierbij voorop. Zodat jij de lening terug kan betalen (met rente) aan de bank. Die stabiele economie is een van de belangrijkste doelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Belangrijk is een stabiele waarde van de euro. De ECB heeft hiervoor een aantal middelen. In 1e instantie het sturen van de prijs van geld (de rente). Als die rente extreem laag is kan de ECB ook de hoeveelheid geld in de economie direct beĆÆnvloeden. Dit heet kwantitatieve verruiming.

**Gerelateerd**: [Rijkdom op CuraƧao en Sint Maarten](http://www.internationaalambitieus.com/blog/post/rijkdom-op-curacao-en-sint-maarten)

**Monetair beleid**

Centrale banken in het ā€˜Euro-gebiedā€™ creĆ«ren nieuw geld door het elektronisch vergroten van de balans van de Centrale Bank. Met dat geld worden staatsobligaties aangekocht van beleggingsinstelling of en banken. En zo stromen er euro’s die kant op. Geld dat uiteindelijk weer in de economie terecht komt. De centrale banken in het Europees gebied en de ECB, voeren monetair beleid om te zorgen voor een gezonde economie met stabiele prijzen.

**Conclusie**

Geld maken is een vloeibaar concept dat een ieder verschillend zal smaken. De boodschap die ik hiermee wil uitdragen is dat het verstandig is om jezelf financieel wijs te maken. Het boek [ā€˜Rijke pa, arme paā€™ van Robert Kiyosaki](http://www.managementboek.nl/boek/9789079872565/rijke-pa-arme-pa-robert-kiyosaki?affiliate=5198) is een aanrader om je financiĆ«le IQ te verhogen.

**Gerelateerd**: [Hoe word je miljonair door bloggen?](http://www.internationaalambitieus.com/blog/post/hoe-word-je-miljonair-door-bloggen)