• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe onprofessioneel gedrag je kan blijven achtervolgen

Er staat een evenement gepland. De organisator gaat op zoek naar artiesten voor de avond en benadert er een paar. Wanneer hij de deal sluit en afspraken maakt voor de samenwerking, lijkt alles in orde. Maar dan ineens melden sommige artiesten zich af. Voor de organisator geldt ‘de show must go on’ dus er is geen tijd om te klagen of voor teleurstelling. Wat zegt het over artiesten die zich last-minute afmelden? En waarom is het belangrijk voor je reputatie of imago?

In principe is het afzeggen van een dergelijke afspraak gewoon een vertrouwensbreuk. Als organisator van Speaker’s Night heb ik hier vaker mee te maken gehad, maar ook als ondernemer met samenwerkingspartners. Het niet nakomen van afspraken beschaamt het vertrouwen en doet afbreuk aan je imago of reputatie. Men zal bij zichzelf te rade gaan of het wel zo verstandig is om een volgende keer opnieuw de samenwerking aan te gaan.

Hoogmoed
‘… komt voor de val’ zeggen ze weleens. In drie seizoenen Speaker’s Night heb ik vele mensen het podium geboden of een positie in het team als kans voor ontwikkeling. Voor velen van hen zijn er nadien deuren open gegaan. De één is daar heel dankbaar voor, de ander is het al gauw vergeten.  Men zegt ook weleens dat je het echte gedrag van mensen gaat zien wanneer ze succesvol zijn. Niet omdat ze veranderd zijn, maar omdat ze altijd al zo waren. Ze wisten het alleen goed te verbergen.

Sluw
En bewust! Niemand komt ver met dergelijk gedrag. Wanneer ze dan zijn waar ze willen komen, maken ze de fout om dan het echte gedrag te laten zien. Dat smetje op het imago zorgt ervoor dat mensen hen anders gaan bekijken en dat gaat nooit helemaal weg. Dat gebeurt zelfs al als je onbedoeld geassocieerd wordt met een incident dat schade aan je imago brengt. Kijk maar naar het imago van Humberto Tan dat na de vermeende affaire een flinke deuk heeft opgelopen.

Korte termijn
Om succesvol te worden, heb je mensen nodig en vaak voor een langere tijd. Reden des te meer om de relaties goed te houden. Respectvol naar elkaar blijven en niet uit de hoogte doen wanneer het je voor de wind gaat. Niet vergeten waar je vandaan komt en wie je op je weg omhoog bent tegengekomen. De mensen die hebben bijgedragen aan je succes, al dan niet bewust. Je weet nooit hoe lang het duurt en als alles weg is… Drie keer raden op wie je weer een beroep wilt doen?

Droge ogen
En dan heb je ook nog eens die mensen die, zoals ze in Suriname zeggen, droge ogen hebben. Brutale lef om bijvoorbeeld bij mensen iets te vragen als je weet dat je ze de vorige keer hebt belazerd. Deze mensen met droge ogen zullen nooit hun excuses maken of zelfs erkennen dat ze je hebben laten zitten. Eigen belang en ego zijn twee dodelijke giffen die succes voor op de langere termijn in de weg staan. Dat bedoelen ze met wie het laatst lacht…

Onprofessioneel
Het siert je als professional om je afspraken na te komen. In Duitsland hoef je het maar één keer te verpesten en ze doen nooit meer zaken met je. Bij Belgen duurt het heel lang voordat ze vertrouwen en is het heel snel klaar als je afspraken afzegt. Bij Amerikanen is het helemaal een verhaal apart. Daar word je gewoon aangeklaagd! Daaruit blijkt dat onprofessioneel gedrag een wereldwijd begrip is.

Buikpijn
Daarom proberen wij ons hier superbewust van te zijn. Tijdens de handelsmissies spreken we op de dag voor de start van het programma met de deelnemers af, dat zij zich voor het minste of geringste bij ons moeten melden. Wij noemen dat buikpijn. Heb je buikpijn? Kom naar ons toe dan gaan we het oplossen. Niets zeggen en dan achteraf klagen dat je buikpijn had en dat de organisatie er niets aan deed, werkt minder efficiënt.

Actie!
Wat doe jij om onprofessioneel gedrag te voorkomen?