• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe schrijf ik een goed artikel?- deel 1

Schrijven; de één heeft er meer moeite mee dan de ander. Toch kun je een paar regels toepassen zodat je artikel overzichtelijk wordt, ook voor jezelf. Hoe doe je dat?

 

Als hoofdredactrice van Internationaal Ambitieus is het mijn taak om de artikelen die voorbij komen te redigeren zodat de verhalen goed overkomen en de tekst lekker doorleest. Ik zie wekelijks tientallen artikelen voorbijkomen. Op basis van punten die ik vaak ben tegengekomen, geef ik in dit artikel wat tips.

 

Intro

De intro van het artikel is superbelangrijk. Deze moet namelijk interesse of nieuwsgierigheid opwekken. Nog belangrijker; het moet weergeven waar het artikel over gaat. Ik heb wel eens een artikel geredigeerd waar werd omschreven dat je op een bepaalde datum in Almere moest zijn omdat er die dag allerlei activiteiten zoals workshops, seminars en netwerkbijeenkomsten plaats zouden vinden. Nagenoeg onderaan het artikel werd duidelijk dat het over TEDx Almere ging. Dat is informatie wat in de intro moet verschijnen want dan is het voor de lezer meteen duidelijk!

 

Kopjes en alinea’s

Het is belangrijk om met kopjes en alinea’s te werken. Deze houden de tekst overzichtelijk. Een lange lap tekst achter elkaar leest niet lekker en is moeilijk te volgen. Wanneer je met alinea’s werkt, behoud je het overzicht. Niet alleen voor de lezer, maar ook voor jezelf. Als je met kopjes werkt, kan je per alinea een bepaald onderdeel van je onderwerp behandelen.

 

In stukjes hakken

Vaak kun je over één onderwerp heel veel informatie geven. Je kunt bijvoorbeeld een algemeen artikel schrijven over Walt Disney. Maar je kunt er ook voor kiezen om de verschillende informatie te verdelen over meerdere artikelen. Je kunt er dan een soort serie van maken, waarin je in het eerste deel bijvoorbeeld focust op de inspiratiebronnen van Walt Disney en het tweede deel de tegenslagen die hij als ondernemer te verduren heeft gekregen.

 

Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je wekelijks content hebt en de lezer nieuwsgierig maken om terug te komen en verder te lezen.

 

Actie

Dit is de basis van hoe je een artikel overzichtelijk houdt. Op basis van mijn eigen advies, heb ik besloten om de andere tips te verwerken in een volgend artikel.

 

Mocht je vragen of hulp nodig hebben met het schrijven of nakijken van teksten, kun je mij gerust een bericht sturen.