• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe succesvolle personen omgaan met profiteurs

Een ondernemer liep een berg op met om zich heen een dik stuk touw om een kar voort te trekken. Onderweg naar de top van de berg kwam de ondernemer mensen tegen, die plaats mochten nemen op de kar. Zij hielpen allen mee totdat een persoon besloot de benen in te trekken en zich door de anderen voort liet bewegen. Hoe ziet dit eruit in de praktijk en hoe zorg je ervoor dat je er van af komt?

Dit verhaal werd verteld toen comedian Steve Harvey te gast was bij het programma ‘Lifeclass’ van Oprah Winfrey. Het verhaal staat symbool voor de route die mensen, die hun mindset hebben gericht op succes, afleggen om dat succes te bereiken. Onderweg naar dat succes, krijgen ze te maken met mensen die steun bieden om dat succes te bereiken, maar ook mensen die van hen profiteren of hen zelfs tegen werken. Zie je het voor je?

De route
Je bent dus als persoon verantwoordelijk voor de kar die je voort trekt, terwijl je de kar richting de bergtop trekt. Net zoals je in de praktijk verantwoordelijk bent voor je eigen succes. Echter, om de top te bereiken, heb je gelijkgestemde mensen nodig. Mensen zoals je werknemers, je managementteam of je partners. Het punt is wel dat jij de enige bent, die verantwoordelijk is voor het touwtrekken ter voorbeweging van de kar. Daarom moet je voorzichtig zijn en opletten.

Alert zijn
Je moet er als touwtrekker op letten dat iedereen, die plaats neemt op de kar, iets doet ter bijdrage om de kar verder de berg op te krijgen. Iedereen op de kar moet met 1 been afzetten om mee te helpen de kar voort te bewegen. Een ander moet de stenen die in de weg liggen oprapen en verplaatsen. En waar je voorzichtig voor moet zijn, zijn de personen die op de kar plaats hebben genomen, maar niet van waarde zijn.

Waarde
Dit zijn de mensen die op je kar plaats hebben genomen, het zich erg comfortabel hebben gemaakt en plotseling niet meer met 1 been helpen de kar voort te bewegen. Zij laten zich dus rijden. En iedereen heeft wel een of meerdere personen in zijn of haar kringen. Het kunnen je ouders zijn of je kinderen. Soms is het je zakenpartner of je collega van een andere afdeling. In ieder geval, het is duidelijk dat je in actie moet komen en er iets aan moet doen. Maar hoe?

Afscheid
Door die personen erop aan te spreken dat ze je het moeilijk maken om de kar voort te trekken, omdat het touw zwaarder wordt doordat ze niet meehelpen. Als je ze niet zegt dat ze moeten bijdragen, wordt het voor jou ontiegelijk zwaar en zelfs pijnlijk. Je moet er dus van af! Volgens Steve Harvey zou je een lijstje moeten maken met namen van iedereen in je leven en bekijken wat ze je bieden. Leveren ze een bijdrage aan het bereiken van je doel of beperken ze jou daarin?

Zwaarste punt
Dat is misschien een moeilijke klus en enigszins keihard, maar het is noodzakelijk voor je succes. Je moet weten wie er gunstig voor je zijn en wie je alleen maar afleiden. Je kan je de afleiding niet veroorloven. Het weegt te zwaar, kost te veel en eist te veel van je. En nu komt het zwaarste punt… Je moet er namelijk boven gaan staan en gek genoeg doe je ze daar ook een plezier mee. Ze zeggen niet voor niets dat de top niet voor velen is weggelegd. De ruimte is beperkt namelijk. Hoe doe je dat dan precies om er boven te staan?

Schuld
Ze creëren situaties waarmee ze zich aan je vastklampen door uitspraken zoals ‘vergeet niet waar je vandaan komt he’ of ‘o, nu je succesvol bent, ken je me niet meer?’. Laat ze je geen schuldgevoel aanpraten. Jij bent niet verantwoordelijk voor hun succes en voor de profiteurs is niet langer plek in jouw wereld. Het zijn dezelfde mensen die jouw succes kapot kunnen maken als zij zich met jou associëren en met hun profiterend gedrag je naam te schande maken.

Meeliften
Steve Harvey legt uit dat hij een oude vriend had toegelaten in zijn wereld, omdat hij niet wilde dat die vriend zou denken dat hij vergeten is waar hij vandaan kwam. Deze vriend zat nog steeds in het straatleven en misdroeg zich tijdens de tournee. Dit was een harde les voor Steve omdat hij door die vriend geassocieerd werd met het straatleven, wat zijn reputatie schaadde. Dit zou de laatste keer zijn dat Steve deze vriend liet meeliften op zijn kar.

Actie!
Benieuwd geworden naar het verhaal van Steve Harvey? Bekijk hier het filmpje: