• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe Suriname je in haar greep kan houden

Twee ondernemers spreken met elkaar af nadat ze maandenlang geen contact hebben gehad. Dit kwam deels door het mislukken van een deal, die jammer genoeg een vervelende wending kreeg, deels doordat de afstand te groot was. Toen de ene ondernemer uit Nederland weer in Suriname was, legde zij contact met haar counterpart in Suriname om te ontmoeten en bij te praten. Zal het deze keer dan toch anders verlopen?

Cultuurverschillen zijn soms moeilijk te doortasten. Tijdens de handelsmissie naar Suriname hebben we grote successen gevierd, maar daar stonden ook grote obstakels tegenover. Afspraken maken blijft een lastige issue in Suriname. Nu is het heel vaak goed gegaan, al dan niet met enige vertraging qua tijd, maar het viel ons op dat niets zeker is totat de afspraak daadwerkelijk plaatsvindt. Dat kan de nodige irritaties met zich mee brengen, terwijl de ander denkt; ‘waar maak je je druk om?’.

Gemakzucht
Je hoort heel vaak mensen zeggen dat je geduld moet hebben als je in Suriname bent. Echter, hoe ver moet je daarin gaan? Zo kwam het voor dat iemand zei dat hij je later belt om af te spreken, waarop wij vervolgens afwachtten. Op den duur dachten we ‘laten we even een berichtje sturen om te vragen of de afspraak nog door gaat’. Het bericht wordt gelezen en er wordt gereageerd met een groet, maar vervolgens krijgen we gewoon geen antwoord.

Onenigheid
En als je hier wat van durft te zeggen, moet je er niet raar van op staan te kijken dat de ander geïrriteerd op je raakt. Nu word jij verweten dat je de ander ergert, puur omdat je wil weten waarom het zo gelopen is. Het lijkt erop dat sommige mensen in Suriname van het een op andere moment van gedachten veranderen, zonder jou daarvan op de hoogte te stellen. Als je dit zo bekijkt, dan is het des te knapper dat we erin zijn geslaagd om ook het tweede congres uit te verkopen.

Mislukte deal
Na het congres in februari zijn er vele deals gesloten. Een van de deals die wij hebben gemaakt, is uiteindelijk mislukt omdat in de maanden daarna de communicatie moeizamer verliep op afstand. Wat je ook vaker hoort in Suriname, is dat men vanuit zelfzucht kan handelen en dat het ego een belangrijke factor speelt bij het tot stand komen van deals en het mislukken ervan. Toen we in oktober weer in Suriname waren, hebben we toch het contact weer opgepakt.

Goed begin?
Onder het genot van een drankje werd er goed gesproken met elkaar, dus werden er vervolgafspraken gemaakt. Langzaam maar zeker kwam het oppakken van de deal weer ter sprake. Er werd beterschap beloofd zonder dat er sprake was van een nieuwe deal. Een paar ontmoetingen verder ging het weer mis. Ineens was er weer die verandering en werd de afspraak niet nagekomen. Sterker nog, er werd niet eens meer gereageerd op het bericht of de afspraak nog door ging.

Actie!
Om deze redenen zie je waarom het goed is om met een handelsmissie mee te gaan. Wij zorgen ervoor dat je in contact komt met de juiste mensen, zodat deze irritaties je bespaard kunnen blijven. In november gaan we weer naar Curaçao. Kansen en mogelijkheden voor groei en schaalvergroting!