• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe Suriname omgaat met verwachtingsmanagement

In een telefoongesprek tussen een Nederlandse en een Surinaamse ondernemer wordt een samenwerking besproken. De Nederlander geeft aan binnenkort langs te komen en vraagt om een afspraak in te plannen, waarop de Surinamer zegt druk te zijn en er morgen op terugkomt. Gaat dat echt gebeuren?

Bij internationaal zakendoen heb je altijd te maken met cultuurverschillen. Zelfs als men dezelfde taal spreekt. Verwachtingen scheppen en afspraken nakomen wordt hierdoor een uitdaging. Jij denkt misschien dat je een goede vertrouwensband met iemand hebt, maar vervolgens blijkt dit niet uit het gedrag van de ander.

Klik
In Suriname is het belangrijk dat je eerst een klik hebt met een persoon. Een band opbouwt. Vooral als je uit Nederland komt. Jij moet dan niet te hard drukken anders raak je de persoon kwijt. Andersom lijkt het niet altijd alsof zij moeite doen voor jou. Alsof jij je maar flexibeler moet opstellen. Hoe ga je daarmee om? Zoals Belgen vanuit beleefdheid ja kunnen zeggen terwijl ze nee bedoelen, zo kunnen Surinamers een afspraak maken of beloftes doen en deze vervolgens niet nakomen en dan ook nog zeggen 'wat maakt het uit?'. Ga je er dan in mee of geef je aan dat het voor jou wel uitmaakt?

Achteloos
In Nederland kan dit worden opgevat als achteloos, nonchalant of zelfs ongeïnteresseerd gedrag. Zo zie je dat dezelfde situatie twee behoorlijk grote en van elkaar verschillende opvattingen kunnen hebben. De gevolgen kunnen groots zijn. Wat doe jij als je het gevoel hebt dat je zakenpartner achteloos met je omgaat? Soms gaat het over een simpel iets als een telefoontje. 'Ja we bellen morgen'. Echter, er is een tijdsverschil en wanneer je om 22.30 uur Nederlandse tijd nog niets heb gehoord, beginnen toch de twijfels omtrent het doorgaan van de afspraak op te spelen. Terecht, maar in Suriname is het dan, afhankelijk van de winter- of zomertijd, 17.30 uur.

Contact
Een ander geval is dat je voornamelijk via telefoon of mail contact hebt met je businesspartner. Wanneer je dan een mogelijkheid hebt om elkaar fysiek te ontmoeten omdat je naar Suriname gaat of naar één van de buurlanden, dan hoop je dat je partner ook moeite doet om jou te kunnen zien. Wat betekent het als hun eerste reactie is: 'Hmm, ik heb het dan eigenlijk erg druk'? Aan de ene kant begrijp je als ondernemer dat een collega het druk kan hebben, maar aan de andere kant komt het over als desinteresse of geen moeite willen doen. Besef dat je tegen dit soort dingen aan kunt lopen.

Actie!
Om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden en je kansen op succes te vergroten, doe je er goed aan om via een betrouwbare partij gekoppeld te worden aan de juiste mensen in het desbetreffende land. Internationaal Ambitieus organiseert in het najaar weer twee handelsmissies. In oktober naar Suriname en in november naar Curaçao. Heb je interesse of wil je meer informatie? Mail ons!