• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe verhoog je je effectiviteit door cirkels van invloed en vertrouwen?

Covey vertelt in de ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ over  hoe succes wordt afgemeten aan persoonlijke prestatie, vaardigheden en status. Verder staat hij ook stil bij hoe je de effectiviteit kunt verhogen. Als je alleen met jezelf bezig bent, ben je weinig effectief. Door met anderen bezig te zijn groeien je kansen op effectiviteit. Het is dus van essentieel belang dat je je people skills ontwikkelt, oftewel de mate waarop je invloed kan uitoefenen op anderen. Vertrouwen is een sleutelwoord, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dit?

Benieuwd naar het boek van Stephen Covey? Klik hier.

Het vergroten van je effectiviteit werkt als een zaag en valt te verdelen onder 3 elementen, namelijk afhankelijkheid, onafhankelijkheid en wederzijdse afhankelijkheid. Onafhankelijkheid is de balans. Werken aan afhankelijkheid is een overwinning op jezelf. Werken aan wederzijdse afhankelijkheid is een overwinning met je omgeving.

Overwinning op jezelf
Het begint met een pro-actieve instelling. Vervolgens begin je met het einde in gedachten. Het einddoel in zicht. Dan kan je beginnen met de belangrijke zaken als eerste. Als je deze 3 stappen hebt verricht, heb je de overwinning op jezelf behaald. Dat is mooi, maar je wilt natuurlijk meer. Om effectiviteit te verhogen moet je een win-win situatie bereiken. Je kunt altijd proberen iemand eerst te begrijpen. Dat ligt binnen je vermogen. Als je dat doet, als je je richt op je cirkel van invloed, krijg je vrij snel de informatie die je hebben moet. Je dringt door tot de kern van de zaak, je investeert in een emotionele bankrekening en je geeft mensen psychologisch de ruimte, zodat je effectief kunt samenwerken.

Gerelateerd: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Overwinning met je omgeving
Denk in een win-win situatie. Zorg er eerst voor dat jij de ander begrijpt, voordat jij begrepen wordt. Dan ontstaat er synergie. Vanaf dit punt houd je de figuurlijke zaag scherp. Hoe meer begrip je hebt voor anderen, hoe meer je hen zult waarderen.  Als je doordringt tot de ziel van een ander, bevind je je op gewijde grond. Als je echt luistert, stel je je open voor invloed. En dat is de manier bij uitstek om invloed te krijgen. Je cirkel wordt groter. Je vergroot je vermogen om invloed uit te oefenen op zaken, die in principe tot je cirkel van betrokkenheid behoren.

Zodra je met iemand in contact komt, is dat een mogelijkheid om je eigen verhaal even op te schorten en te proberen de ander oprecht te begrijpen. Zelfs als mensen zich niet echt willen blootgeven, kun je toch nog empathisch luisteren. Je kunt hun hart horen kloppen, je merkt waar de pijn zit en je kunt reageren: ‘Voel je je vandaag niet zo lekker?’. Misschien zeggen ze niets. Dan laat je dat zo. Je hebt begrip en respect getoond. Oefen geen druk uit en wees geduldig. Iemand hoeft niet met zoveel woorden te zeggen wat er aan de hand is.

Gerelateerd: Relaties en de emotionele bankrekening

Onafhankelijkheid
Nu ben je er klaar voor om je innerlijke stem te ontdekken en anderen te inspireren die van henzelf te vinden.Met een hoge emotionele bankrekening, win-windenken en de intentie om eerst te begrijpen kunnen de ideale omstandigheden voor synergie worden gecreëerd. In het boeddhisme wordt synergie ‘de middelste weg’ genoemd. Middelste betekent hier niet een compromis, maar iets hogers, zoals de top van een driehoek.