• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe verminder je de effecten van stress

Iedereen heeft wel eens te maken met spanning. Onder normale omstandigheden is deze spanning van korte duur, maar als er teveel spanning is kan dit leiden tot klachten en vaak spreekt men dan van stress.
 

Wat is stress precies? Er zijn drie vormen van stress te onderscheiden. De eerste vorm wordt ook wel de “spannende stress” genoemd en is positief. Deze vorm helpt je alert te zijn om bijvoorbeeld goed te presteren in bepaalde situaties. De tweede vorm wordt “frustrerende stress” genoemd en dit ervaar je alleen onder frustrerende omstandigheden, zoals in de file staan. Deze twee vormen zijn niet direct schadelijk voor je gezondheid en veelal van korte duur.
 

Vanaf het moment dat stress de overhand neemt en langdurig aanwezig is, dan spreekt men van “schadelijke stress”.  Deze stress ontstaat bijvoorbeeld als een werknemer meer werk moet doen dan mogelijk is.

 

Iedereen ervaart stress anders en gaat er dus ook anders mee om. Wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere stressvolle situaties elkaar te snel opvolgen, heeft je lichaam geen tijd om zich te herstellen.  Teveel stress kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen helaas.

 

Om te voorkomen dat je echt ziek wordt door de laatste genoemde vorm van stress, staan hieronder een aantal zaken die bijdragen om stress te verminderen.

 

1. Ontspannen.

Als je het gevoel hebt dat de stress de overhand neemt en je ervaart heel veel druk, dan is het goed om naar muziek te luisteren. Muziek heeft een positief effect op de hersenen en het lichaam. Het verlaagt de bloeddruk en vermindert onder andere het hormoon cortisol. Laatstgenoemde is een hormoon wat verbonden is met stress.

 

Om te leren ontspannen is rustig ademhalen ook belangrijk. Je hebt vast wel eens te horen gekregen als je gestrest bent dat je vooral even diep moet gaan adem halen. Het klinkt eenvoudig of zinloos, maar het diep in – en uitademen helpt werkelijk om je concentratie te verhogen en de stress te verlagen. Deze ademhalingstechniek zorgt voor meer zuurstof in je bloed om je hoofd leeg te maken.

 

2. Communiceren.

Praten over je problemen met een goede vriend(in) helpt om de stress te verminderen. Een goed netwerk van vrienden of familie is belangrijk voor een gezonde levensstijl, omdat zij als vangnet functioneren. Een kort gesprek, al is het maar voor 1 minuut, met een goede vriend(in) of familielid draagt bij om gerustgesteld te worden en de stresssituatie in ander perspectief te zien.

 

3. Voeding.

Het klinkt natuurlijk erg makkelijk om gezond te eten als je onder hoge druk staat. In stressvolle situaties is men juist geneigd eerder te zoet of te vet te eten, maar gezonde voeding vermindert de stress in het lichaam.  Eet voldoende groenten en fruit, maar ook vis met omega-3-vetzuren. Omega 3- vetzuren zijn echt geweldig voor de hersenen.

 

4. Bewegen.

Bewegen betekent niet direct dat je een marathon moet gaan lopen of intensief moet gaan sporten. Een wandeling of eenvoudige stretchoefeningen dragen bij aan stressvermindering. Beweging zorgt er namelijk voor dat de bloedsomloop in gang wordt gebracht in het lichaam en daarbij komt het hormoon endorfine vrij. En endorfine, ook wel bekend als gelukshormoon,  levert een beter humeur op.

 

5. Slapen.

Gebrek aan slaap is een van de belangrijkste veroorzakers en versterkers van stress. Om aan voldoende nachtrust te komen, is het handig om een routine te ontwikkelen vóór het slapen. Een ervan is dat je ervoor kunt zorgen dat de slaapkamer alleen bedoeld is om in te slapen en dat er bijvoorbeeld geen tv, tablets of mobiele telefoons aanwezig zijn. Al deze apparaten hebben kunstmatig licht en deze zorgen er juist voor dat de hersenen actief blijven. Het advies is dan ook om alle apparaten uit te zetten en de slaapkamer zo donker mogelijk te maken. Men heeft gemiddeld zeven tot acht uren slaap nodig om volledig uitgerust te zijn.