• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe we ons door woede laten meeslepen

In een werkconflict kom je tegenover een goede vriend te staan. Het conflict is zo heftig dat je eraan onder door gaat, dus kies je voor jezelf en beëindig je de samenwerking. Om de vriendschap te redden, doe je er alles aan om een goede verstandhouding te behouden, maar deze vriend creëert een beeld van jou dat ver weg van de waarheid staat. Zijn woede heeft vat op je en je laat je erdoor  meeslepen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En hoe doorbreek  je het?

‘Een nederlaag voor je ego is een overwinning voor je ware zelf’. Dit leerde ik tijdens de opleiding van NLP Practicioner. Aanvankelijk begreep ik het niet helemaal, maar nadat ik dit met mijn medecursisten besprak, bleek al gauw wat deze zin betekent. Wanneer je gekwetst wordt of teleurgesteld raakt, reageer je daarop door een houding aan te nemen. Om jezelf te beschermen van pijn, maar tegelijkertijd sluit je jezelf ook af voor al het moois wat daar achter ligt.

Ego
Een opdracht mislopen, door iemand belazerd worden of welke vorm van afwijzing dan ook; het doet iets met je. Je bent teleurgesteld, boos, verdrietig of misschien zelfs gekwetst. De natuurlijke reactie is dat we in de verdediging schieten. Ons brein is geprogrammeerd om ons te beschermen van pijn. We bouwen een schild of een muur om ons heen, maar wat gebeurt er vervolgens? Door dat schild of die muur raakt ons zicht geblokkeerd en blokkeren we onze groei of vooruitgang.

Nederlaag
Die blokkade is dus het gevolg van de ‘nederlaag’ voor ons ego, waardoor we ons automatisch afsluiten van pijn. Om pijn te vermijden maken we dan ook keuzes die we eigenlijk liever niet zouden willen maken. Heb je weleens meegemaakt dat je troost wil bieden omdat je ziet dat iemand verdriet heeft, maar dat je dit niet doet omdat die persoon jou een keer heeft ‘afgewezen’? Je onderdrukt je gevoel en handelt met je verstand, omdat de nederlaag van ons ego ons in de weg zit.

Overwinning
Als we onze gevoelens onderdrukken, doen we onszelf tekort. Het gevolg is dat we verbitterd raken, pessimistisch worden en alleen maar negatieve dingen zien. Pijn is niet fijn, maar pijn kan ons juist helpen. Je kan er kracht uit halen en er een les uit leren. Als je wilt spreken in het openbaar, maar je doet het niet omdat je bang bent voor kritiek, dan beperk je jezelf. Je onthoudt jezelf iets wat je juist leuk vindt om te doen en wat jou plezier geeft. Put kracht uit kritiek door het te gebruiken om beter te worden in het spreken. Dat is de overwinning voor je ware zelf.

Persoonlijk dilemma
Mijn probleem is dat ik er moeite mee heb als mensen slecht over mij denken of kwaad over me spreken. Daarbij merkte ik dat ik mezelf verloor omdat ik mijn gedrag steeds aanpaste, zodat men goed over me sprak. Door voor mezelf op te komen en te stellen ‘ik doe er ook toe! Ik mag er ook zijn!’ kon ik mezelf in mijn kracht zetten. We doen als mens over het algemeen dingen vanuit een goede intentie, maar we uiten het niet altijd even goed. Dat maakt ons niet tot een slecht persoon.

Positief
Nadat ik de samenwerking met een collega had stopgezet, nam hij een houding aan en sprak hij slecht over me. Dit deed me pijn omdat ik een goede band met hem had, maar tegelijkertijd maakte zijn negatieve energie me gek. Het was alsof me gif werd toegediend, dus ik wilde mezelf daarvan bevrijden en stopte de samenwerking. Ik probeerde een goede verstandhouding te behouden met hem, maar door een goede vriendin werd ik erop gewezen dat ik me teveel liet meeslepen in zijn woede. Die spanning deed me ook geen goed. Ik heb leren loslaten en dat voelt veel fijner.

Actie!
Ga de uitdaging aan – Verhoog je standaard – Kom in actie!