• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe we van een klein idee uitgroeiden naar een groot internationaal netwerk

Als kind van Surinaamse ouders, groeide hij op in Nederland. Daardoor raakte hij bekend met België waar hij dan ook regelmatig een bezoek aan bracht. Dat deed hij ook door op vakantie te gaan naar Curaçao, waar hij kennis maakte met de magische werking van het eiland. Zijn sterke binding met deze vier landen zou de kern worden van het bedrijf dat hij jaren later zou opzetten. Welke obstakels kwamen er op zijn pad en hoe overwon deze om succesvol te worden met zijn bedrijf?

Ik heb het natuurlijk over mijn compagnon Silvino Seymor. Zijn droom om de historische banden tussen deze landen nieuw leven in te blazen vormen de kern van onze corporate story. Samen sterker door bedrijven aan elkaar te verbinden en hen te stimuleren het maximale eruit te halen. Door de landen waar het Nederlands een van de voertalen is te verenigen, wordt de reikwijdte voor ondernemers groter. Dat betekent uitbreiding, groei, meer omzet en nieuwe mogelijkheden.

Van droom naar realiteit
‘Door de taal zijn we sowieso aan elkaar verbonden, dus waarom zouden we daar niet ons voordeel mee doen?’, aldus Silvino. Als je alle inwoners van Nederland (17.080.000), België (11.035.000), Suriname (563.402), Aruba (105.264), Bonaire (18.905), Curaçao (161.014), Saba (1991), Sint Eustatius (3193) en Sint Maarten (41.109) bij elkaar optelt, kom je op ruim 29 miljoen mensen. Je ziet het… Als collectief zijn we sterker dan individueel. Maar nu de vraag… Hoe krijg je ze samen?

Obstakels
We kwamen erachter dat de gevoelens rondom de historische banden nogal verdeeld zijn, om nog maar te zwijgen over de connectie met de Nederlandse taal. We bezochten diverse netwerkevents waar onze doelgroep zich bevindt. Het was op een netwerkbijeenkomst van Sint-Maartenaren waar Silvino en ik keihard geconfronteerd werden met het obstakel om verbinding en aansluiting te vinden. Ze spraken Engels, sloten ons een beetje buiten en ik moest mijn pitch in het Engels doen.

Klein beginnen
Ik raadde Silvino ooit aan om op vakantie naar Curaçao te gaan en mede door hoe enthousiast ik altijd praat over Curaçao raakte hij overtuigd om ook te gaan. We deelden dus een grote liefde voor het eiland. Daarom stelde hij voor om op oriëntatiereis te gaan. Zonder plan. Zonder netwerk. Gewoon in het diepe springen. Zo gezegd, zo gedaan. We begonnen de week met 3 afspraken, maar na 2 dagen zat onze agenda vol met 3 afspraken per dag voor die week dat we er waren.

Ons kent ons
Die week dat we gingen was het De Week van de Ondernemer, dus netwerken was geen probleem, maar het was vooral de cultuur waardoor het snel ging. Na de eerste afspraken werden we doorverwezen naar anderen met wie we ook moesten kennismaken. Aan het einde van de week hadden we al een aardig netwerk, wat uiteindelijk de basis vormde voor de eerste handelsmissie naar Curaçao een jaar later. Eén van die deelnemers was een ondernemer uit Suriname, die ons op een nieuw idee bracht.

Suriname
Hij informeerde ons over de behoefte van vele Surinaamse ondernemers om internationaal te gaan met hun activiteiten. We moesten dus naar Suriname komen om hen te informeren over de mogelijkheden. Na enig overleg sloten we de handen ineen en besloten om het groots aan te pakken. Een evenement waarvoor we een delegatie uit Curaçao naar Suriname lieten overvliegen om de lokale Surinaamse ondernemers op hoog niveau te laten informeren over de mogelijkheden.

Congres
Deze formule bleek ook succesvol te zijn en dat smaakte naar meer! Een half jaar later organiseerden we nog een congres met een uitgebreider programma. Afgelopen week organiseerden wij ons derde congres, dat ditmaal twee dagen duurde, met een sterke delegatie uit Aruba, Bonaire, Curaçao en Nederland. In drie jaar tijd is ons netwerk dusdanig gegroeid dat we in direct contact staan met top ceo's, -managers, journalisten en ministers.

Curaçao loopt als een trein, maar Aruba en Bonaire kloppen steeds steviger op die deur. En vanuit België zijn er nu zelfs rechtstreekse vluchten naar Curaçao…

Actie!
Alles begint met een idee. Het mooie van het congres is dat wij daar onze successen delen. Wil je volgend jaar onderdeel zijn van één van onze reizen of congressen? Bekijk dan de agenda! Klik hier voor meer info.