• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe wordt u een betere gesprekspartner?

Ik had in het begin – geheid net zoals vele anderen – geen zin in het bezoeken van bijvoorbeeld netwerkborrels of events met onbekenden.

 

Ik ben Raphael Krolis, student en ondernemer van IT-Start. Ik ben een voorstander van persoonlijke ontwikkeling en help anderen graag met mijn huidige kennis hiervan.

 

Ik had geen zin in netwerkborrels, maar niet omdat ik het niet leuk vind om nieuwe mensen te ontmoeten. Het was puur vanwege het feit dat ik niet wist waar ik het met die onbekende mensen over moest hebben.

 

Toen ik doorkreeg hoe het eraan toe ging op zulke bijeenkomsten, had ik vloeiende, interessante gesprekken met mensen die ik nog nooit eerder had gezien en ik deed niks anders dan gewoon mezelf zijn! 

Wat ik beschrijf is heel simpel en bevat dus geen leugens of trucs. Het simpelste en het meest gewaardeerde wat u kunt doen is:

 

"Wees oprecht geïnteresseerd in uw gesprekspartner"
 

Klinkt best vanzelfsprekend toch? Alleen veel mensen vergeten dat tijdens een gesprek. Ze zijn vaak alleen gefocust op wat zij willen zeggen zodat dit niet als 'verkeerd' wordt gezien of onderbreken bijvoorbeeld de ander om direct hun eigen verhaal te doen. 

U herkent het vast dat u een gesprek heeft en de persoon zegt iets waarbij u denkt "O ja, ik heb dit ook meegemaakt, dat vertel ik hierna", en zo vergeet wat de ander daarna zegt. Of er ontstaat een korte onderbreking in het gesprek en u weet niet meer waar de ander was gebleven. 

Hier volgt een aantal tips om dit te voorkomen.
 

Tip 1: Stel vragen over dingen die u echt graag zou willen weten 
Hierdoor leert u de ander op het moment beter kennen en is die al minder snel een onbekende, wat het gesprek aangenamer maakt. 

Voorbeeldvragen op een netwerkevent: 

  • Wat heeft u hier gebracht?

  • Gaat u vaker naar dit soort events?

  • Wat doet u hiernaast?

  • Wat vindt u echt mooi aan uw werkzaamheden?

 

Tip 2: Zoek een connectie 

Luister en zoek bij uw gesprekspartner iets wat jullie beide erg interessant vinden en creëer een band. Dat jullie op dezelfde plek aanwezig zijn, duidt aan dat er een gemeenschappelijke gedachte of motief is (anders was de situatie er niet.) Op het moment dat er iets is wat jullie beide inspireert, onthoudt u de persoon ook gemakkelijker en blijven jullie beide enthousiast. 

 

Tip 3Luister aandachtig

Probeer niet al te lang na te denken over hoe u precies wilt gaan antwoorden, zo verliest u de focus op het gesprek. Mensen waarderen het namelijk als u luistert naar hun verhaal en oprecht interesse toont. Het is namelijk zo dat als u echt luistert u het niet kan vergeten aangezien uw aandacht op de ander is gericht.

Mensen vertellen van nature graag veel over zichzelf, kijk maar naar een telefoongesprek: 
"Vandaag heb ik dit gedaan, ik heb dit meegemaakt, ik ga morgen , ik heb iets gezien dat.." en ga zo maar door.

Stel daarom vragen, luister aandachtig en u zal zien dat u als een aangename gesprekspartner wordt ervaren.