• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe zwarte ondernemers bijdragen aan beeldvorming

Februari staat in Amerika en Canada in het teken van Black History Month. Deze maand staat voor het onderzoeken en promoten van zwarte succesverhalen uit het verleden en heden. De zwarte gemeenschap heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld in onder andere de Amerikaanse geschiedenis en het is cruciaal voor het zwarte collectief om bewuster te worden van zijn aandeel in de maatschappij.

 

Decennialang hebben grote zwarte dichters, poëten, uitvinders, ondernemers en andere prominente figuren zich ingezet voor de vooruitgang van de zwarte community. Wie zijn in de huidige maatschappij de volgende generatie zwarte innovators en op welke manier maken zij ons bewust van het belang van zwartheid?

 

 

Belangrijk tegengeluid

In de zwarte gemeenschap is er genoeg intelligentie en innovatie bespeuren. De zwarte gemeenschap krijgt echter veel met negatieve stereotyperingen te maken. Deze worden onder andere door de media in stand gehouden, omdat dit de kijkcijfers ten goede doet. Het nadeel is dat dit een vertekend beeld van de realiteit schetst waardoor er anno 2017 nog veel misvattingen bestaan over de zwarte community. Black History Month is het tegengeluid om aan te tonen dat zwarte mensen wel degelijk hebben bijgedragen en bijdragen aan de (overwegend witte) maatschappij.

 

De zwarte community heeft een flinke slag geslagen in het einddoel om gelijke kansen te verkrijgen in de huidige maatschappij in vergelijking met zijn witte medemens. Tegenwoordig kunnen wij op diverse manieren onze zwartheid vieren en hier erkenning voor krijgen. In de entertainmentindustrie zijn er artiesten die zich meer uitspreken. Zowel Beyoncé als Solange zijn de laatste tijd erg actief in hun muziek om het publiek bewust te maken van hun zwarte trots.

 

Zwart ondernemerschap in Nederland

In Nederland zijn er in deze generatie veel zwarte ondernemers en initiatiefnemers, waarvan sommige zich echt op het thema zwartheid richten. Zo is New Urban Collective onder leiding van medeoprichter Mitchell Esajas bezig met het uitbreiden van hun ‘Black Archives’ die allerlei boeken bevat die het thema zwartheid bespreekt. Ook in praatprogramma’s op tv komt steeds meer kleur. Zo is Stephanie Afrifa geregeld te gast aan tafel bij ‘De Wereld Draait Door’ waar zij vanuit haar opleiding Cultuurwetenschappen altijd interessante topics aansnijdt die te maken hebben met zwarte cultuur. Sinds kort ben ik ook op de hoogte van een nieuwe saladebar genaamd ‘DASLekker’ in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Deze tent wordt door drie Surinaamse broers gerund en er wordt duurzaam en gezond eten geserveerd.

 

De dichtstijl van Gershwin Bonevacia is ook zeer verfrissend en zeker een aanrader om minstens een keer live mee te maken. Mede IA-schrijfster Vivian Acquah is met haar health food goed bezig om aan te tonen dat je met tropische ingrediënten een prima dieet kunt volgen.

 

Gerelateerd: ‘Hoe verkoop je de zwarte cultuur in een witte maatschappij?’

 

Actie

Wat ik hiermee wil aantonen, is dat er tegenwoordig een andere strijd gestreden wordt om gelijkheid, maar niet minder belangrijk dan de voorlopers tijdens bijvoorbeeld de Civil Rights Movement. Het blijft belangrijk dat wij zwarte succesverhalen delen en elkaars ondernemingen steunen en elkaar niet onderuithalen. Alleen op deze manier kunnen wij er als zwart collectief in geloven dat ook wij in de huidige maatschappij een evenredig aandeel hebben. De maatschappij moeten wij immers met zijn allen invullen. Alleen op deze manier kunnen wij zwarte stereotyperingen op een dag volledig herschrijven. Ik daag jullie allen uit om hier op welke manier dan ook een bijdrage aan te leveren!