• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoezo stille migranten?

![<](/storage/app/media/Andwele%20Illes)p>Als je Rotterdammer bent, ken je vast een paar Kaapverdianen. Ze zitten in je vrienden en kennissenkring, misschien is het een collega of het zijn je buren. Kom je niet uit Rotterdam, dan is de kans groot dat je nog nooit met iemand uit Cabo Verde in aanraking bent geweest en weet je wellicht niet eens waar Cabo Verde ligt. Feit is dat er in Nederland zo’n 22.000 Kaapverdianen wonen en het merendeel woont in Rotterdam.

De Kaapverdianen zijn niet bekend bij veel mensen, terwijl ze verspreid over de hele wereld wonen. Ze zijn niet nadrukkelijk aanwezig, maar maken wel actief deel uit van de samenleving. Even een greep uit bekende Nederlanders met Kaapverdische roots: Sonja Silva, Rosanna Kluivert en de jongens van Broederliefde. Maar ook internationale sterren zoals: Cristiano Ronaldo, Lisa (Left Eye) Lopes, Blu Cantrell, Amber Rose, Michael Beach en de band Tavares van het bekende lied: “heaven must be missing an angel”, hebben Kaapverdische roots.

SonyaSpreekt

Mijn naam is Sonya Dias en ik ben een geboren en getogen Rotterdammer. Ik ben dochter van Kaapverdische migranten die in de jaren 70 naar Nederland emigreerden en van Rotterdam hun nieuwe thuishaven maakten. Via mijn onderneming SonyaSpreekt ben ik in te huren als presentator, dagvoorzitter en spreker. Daarnaast zet ik me in voor de zichtbaarheid van de Kaapverdianen. Aangezien ik voorstander ben van “practice what you preach” werk ik in eerste instantie aan mijn eigen zichtbaarheid.

In de zoektocht naar mijn roots kwam ik erachter dat ik weinig wist over de geschiedenis en cultuur van Cabo Verde. Hoe meer ik ging onderzoeken, hoe meer interessante feiten ik te weten kwam en hoe meer bewondering ik kreeg voor “mijn mensen”. Tegelijkertijd vroeg ik me steeds meer af waarom mensen zo weinig over ons weten. Wij worden stille migranten genoemd, maar als ik naar de feiten kijk, zijn wij lang zo stil nog niet. Tijd om (nog) meer van ons te laten horen!

Morabeza en Sodade

Twee typisch Kaapverdische begrippen zijn Morabeza en Sodade. Het zijn begrippen die moeilijk te vertalen zijn en die je vooral moet beleven. In de maand juni host ik een aantal evenementen waarbij deze twee begrippen ruim aan bod komen. Te beginnen met de Cabo Verde Business Day op 1 juni in Inntel Hotels te Rotterdam. Dit is een event waarbij je kennis kunt maken met de Kaapverdische Morabeza. De Nederlandse woorden die dit begrip het beste benaderen zijn gezelligheid en warmte. Tijdens Cabo Verde Business Day maken we kennis met de mogelijkheden tot samenwerken met en investeren in Cabo Verde. Dit alles in een internationaal gezelschap en geheel in de Kaapverdische traditie van gastvrijheid en gezelligheid.

Sodade Festival

Tijdens het Sodade Festival op 4 juni waant concertgebouw De Doelen zich in Kaapverdische sferen. Sodade staat voor heimwee, weemoed en verlangen. Dit komt vooral voort uit de tijd dat de Kaapverdianen massaal migreerden en zich verspreidden over de hele wereld waardoor complete families versnipperden. Kortom volop sodade over en weer. Tijdens het Sodade Festival kunnen we genieten van verschillende soorten Kaapverdische muziek in vier verschillende zalen met Kaapverdische artiesten uit binnen- en buitenland (we zitten immers overal) en optredens met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

São João Festival

Op 25 juni is er het São João Festival op het Heemraadsplein in Rotterdam, door de Kaapverdianen omgedoopt tot “pracinha d’quebrod”. Tijdens dit Fesival wordt op typisch Kaapverdische wijze de geboorte van Johannes de Doper herdacht. Deze dag valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher in veel christelijke landen wordt gevierd. Er is een Kaapverdisch tintje aan toegevoegd door het invoeren van de traditionele trommelmuziek en de daarbij behorende dans “cola São João”. Tijdens deze dag staat het Heemraadsplein volledig in het teken São João. Er is eten, er is muziek er zijn live optredens er wordt gedanst. Morabeza en Sodade ten top!

In de maand juni van dit jaar laten de Rotterdamse Kaapverdianen van zich horen; Hoezo stille migranten!!