• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Houden van jezelf, hoe doe je dat nou eigenlijk?

Je moet van jezelf houden, je moet lief zijn voor jezelf, je moet jezelf accepteren. Dit is natuurlijk logisch maar zo abstract als wat. Want wat houdt dat nou precies in, “houden van jezelf”. En hoe doe je dat? Ik houd toch gewoon van mijzelf?

Veel mensen “houden” niet van zichzelf. Dit uit zich vaak in de manier hoe zij met zichzelf omgaan. Ze zorgen bijvoorbeeld slecht voor zichzelf door bijvoorbeeld niet de tijd te nemen om gezond te eten. Vaak uit een slecht zelfbeeld zich in het verwaarlozen van zichzelf en zelfs in destructief gedrag zoals alcohol- en drugsmisbruik. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk heel duidelijk dat bepaalde mensen niet van zichzelf houden want als dat wel zo was, dan zouden zij toch geen destructief gedrag vertonen? Toch vertonen velen zulk soort gedrag. Ik durf te wedden dat jij dit in je directe omgeving herkent. Misschien ken je iemand die zegt heel gelukkig te zijn maar waarvan jij stiekem vermoedt dat hij of zij dat niet is. Iemand die misschien een goede baan heeft maar elk weekend helemaal van god losgaat en de hele week nodig heeft om te herstellen. Iemand aan wie je ziet dat deze er steeds vermoeider en ongezonder uit begint te zien maar dit zelf niet erkent. Waarschijnlijk is het wel herkenbaar en wellicht herken je dit zelfs in jezelf.
 

Jij bent het niet waard
Niet van jezelf houden bepaalt ook hoe je mentaal met jezelf omgaat. Je bent je er niet van bewust maar je bent jezelf vaak mentaal en fysiek aan het saboteren omdat je eigenlijk vindt dat je het niet waard bent. Slechte gewoontes ontstaan uit gebrek aan zelfliefde. Dat betekent dat als jij jezelf ervan overtuigt dat je het wel waard bent, er goede gewoontes ontstaan. Dit is vaak ook het eerste wat er moet gebeuren bij een transformatie. 

Hoe kom je erachter of jij jezelf saboteert?
Heel simpel: luister eens naar je interne dialoog. Hoe praat jij tegen jezelf? Dag in dag uit ben jij continu in gesprek met jezelf maar een merendeel van de tijd is dit onbewust. De truc ligt hem in het bewust worden van deze conversatie. Hoe praat jij tegen jezelf? Moedig jij jezelf aan of schiet jij jezelf helemaal af? Heb je geduld met jezelf of stel je torenhoge eisen aan jezelf? Al deze dingen kan je opmaken uit de manier hoe jij met jezelf communiceert. Het makkelijkste is nog om je voor te stellen dat jouw innerlijke stem tegen een klein kindje praat op de manier waarop jij dat tegen jezelf doet. Op deze manier word je je bewust van je toon en het effect. Vraag jezelf eens af hoe het kindje zich voelt als hij afgebrand wordt. Wat zou het effect zijn? Hoe zou hij zich voelen en hoe zou dit uiteindelijk zijn zelfbeeld beïnvloeden? Dit heeft op jou hetzelfde effect als bij zo een kind.
 

Luisteren naar jezelf is stil zijn
Neem de tijd om naar jezelf te luisteren, letterlijk. Zorg dat je periodes inbouwt dat je ongestoord naar jezelf, je gedachten en gevoel kan luisteren. Dit is waar men het over heeft als men het over meditatie of mindfullness heeft. Je bent de hele dag zo druk dat je geen moment naar jezelf luistert en ook niet kan luisteren. Je wordt continu gebombardeerd met dingen die jou beïnvloeden, afleiden of bezighouden. Sta stil, sluit je even af van alles om je heen en luister naar jezelf, voel jezelf. Dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en je hoeft hier helemaal niet spiritueel voor te zijn. Al even vijf minuten zitten zonder dat de tv, radio of telefoon aan staat, is al genoeg. Begin te luisteren naar jezelf. Hoe jij tegen jezelf praat is indicatief! Hoe praat jij tegen jezelf? Wees lief voor jezelf, wees begripvol, wees bemoedigend, motiverend, inspirerend, toon vertrouwen in jezelf en wees lief voor jezelf.

Gecoacht worden?
Jezelf ontdekken en ontdekken wat je echt wil, kan een moeilijk en eenzaam proces zijn. Soms is het fijn als je met iemand kunt praten die jou echt lijkt te begrijpen, die weet wat jij meemaakt en oprecht met je betrokken is. Iemand die een soortgelijk pad heeft bewandeld en op wie je kunt leunen. Lijkt het je fijn om een keer persoonlijk met mij te praten, schroom dan niet en neem contact op via mijn website of via mijn Facebookpagina.