• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Humberto Tan: wees zichtbaar en volg je nieuwsgierigheid

Op donderdag 17 maart 2016 bezocht ik het HvA Carrière Event. Dit event dient als oriëntatie op de arbeidsmarkt voor (bijna) afgestudeerden. Aanwezigen konden hun cv’s laten checken, geschikte foto’s laten maken voor hun LinkedInprofielen, speeddaten met diverse bedrijven en netwerken. Ook waren presentator Humberto Tan en politicus Tanja Jadnanansing uitgenodigd om te spreken en de jongeren tips en tricks te geven voor hun carrière en verdere loopbaan.

 

De woorden van zowel Tanja als Humberto inspireerden mij om een artikel te schrijven. Ik hoop met dit verhaal wat van de inspiratie over te brengen.

 

Passie is onzin

Mensen krijgen altijd als advies om hun passie te volgen. Echter, het is niet voor iedereen duidelijk wat zijn of haar passie is. Als je dit niet weet, hoe vind je je passie dan? Humberto gaf als tip om je nieuwsgierigheid te volgen. Alles wat je interesseert en waar je meer over wil weten, leidt je uiteindelijk naar je passie. Humberto geeft dan ook mee om te doen wat je leuk lijkt, je interesseert en wat je nieuwsgierig maakt. Daarbij gaf de RTL Late Night-presentator aan dat het leven te kort is om iets te doen wat je niet leuk vindt en dat studie, werk en carrière slechts een klein onderdeel van het leven zijn.

 

Studeren is nooit tevergeefs

Humberto Tan heeft rechten gestudeerd – omdat hij dat interessant vond – en is vandaag de dag een mediapersoon. In zijn huidige werk komt zijn juridische kennis alsnog goed van pas. Hiermee geeft hij aan dat studeren nooit tevergeefs is; wat je tijdens je studie leert, kun je ook op andere vlakken van je leven meenemen. Hij gaf Steve Jobs als voorbeeld. Steve Jobs studeerde kalligrafie voordat hij zich ging richten op computers. Hoewel hij zijn studie kalligrafie niet afgerond heeft, heeft hij gedurende deze studie wel de waarde van schoonheid meegekregen. Dit was zichtbaar in zijn werk; Steve Jobs besteedde aandacht aan de producten die hij leverde en vond het belangrijk dat zijn apparaten niet alleen makkelijk in gebruik waren, maar ook mooi waren. Hiermee wilde Humberto aangeven dat de kennis die je opdoet gedurende je studie, altijd wel ergens van pas komt.

 

Andere vaardigheden

Naast een diploma, zijn andere vaardigheden absoluut handig. Tanja Jadnanansing vertelde dat zij geen goede leerling was, maar dat zij andere vaardigheden had, zoals een hoger EQ. Ze vertelde dat zij een keer een oude klasgenoot sprak en dat deze niet begreep dat Tanja zover is gekomen in het leven omdat zij het niet zo goed deed op school. Tanja legde hem uit dat zij misschien niet zo slim was, maar over andere vaardigheden beschikte.  Door deze vaardigheden in combinatie met hard werken, is Tanja vandaag de dag waar zij nu is.

 

Solliciteren en zichtbaarheid

Solliciteren en zichtbaarheid gaan deze dagen hand in hand. Hoewel Tanja aangaf dat zij hard heeft moeten werken, vertelde zij tevens dat zij in haar leven nog nooit heeft gesolliciteerd. Dit komt doordat zij zichzelf zichtbaar maakte; ze liet men zien dat zij er is. Deze tip drukte ze de jongeren heel erg op het hart: “Check in. Laat zien dat je er bent en er mag zijn. Overdrijf daar niet in, maar druk wel je stempel”. Ze noemde de jongeren die als eerste hun vragen stelden als voorbeeld en vertelde dat deze direct bij haar op de radar stonden. Als deze contact met haar zoeken via LinkedIN of via de e-mail en daarbij aangeven wie zij zijn en welke vraag zij stelden, gaat er bij haar direct een belletje rinkelen omdat zij dan een gezicht voor zich ziet.   

 

Ook Humberto heeft veel bereikt in zijn leven door zichtbaar te zijn. “Ik heb veel geluk gehad in het leven, moet ik eerlijk zeggen, maar ik was zichtbaar en bewoog, waardoor mensen mij konden vinden”, vertelt hij. Als je veel doet, word je veel gevraagd.

 

Actie!

Ik ben benieuwd wat jij van deze tips vindt. Hoe zorg jij ervoor dat je zichtbaar bent? Volg jij ook jouw nieuwsgierigheid? Wat is jouw mening met betrekking tot diploma’s en succes? Ik hoor het graag!