• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Ik had moeten weten dat deze voedingsmiddelen verslavend zijn’

Een oud-klasgenoot van mij kampte met voedselverslaving. Hij was duidelijk ‘obese’ en wist dat zelf heel goed, maar hij kon bepaalde voedingsmiddelen simpelweg niet weerstaan. Toen wist hij niet dat dit door verslaving kwam. Hij weet het aan eengebrek aan wilskracht. Totdat zijn leven in gevaar kwam en hij zijn voedingspatroon permanent moest veranderen van de dokter. Het besef kwam toen hem duidelijk werd gemaakt dat het niet de verleiding was, maar de verslaving. Hoe kan jij ervoor zorgen dat je jouw leven niet in gevaar brengt met deze voedingsmiddelen?

Kan je het je voorstellen dat je een chocolaatje eet en niet kan stoppen? Of dat je op zaterdagavond een zak chips tot op de bodem leegeet? Vast wel he, maar dat is helemaal niet zo gek. Ze staan allebei in de top 20 van meest verslavende voedingsmiddelen. Wetenschappers van de Universiteit van Michigan onderzochten welk voedsel het meest verslavend is. Ze vroegen 400 volwassenen en 120 studenten welke etenswaren zij niet konden weerstaan. Wat is de top 20?

Verslaving
Voordat we de top 20 presenteren gaan we even verder met mijn oud-klasgenoot. Hij was duidelijk ‘obese’ en wist dat zelf heel goed, maar hij kon de verleiding van de verslaving niet weerstaan. Het was zelfs zo dat hij gepassioneerd over voeding sprak en fantaseerde over de meest verrukkelijke gerechten. Dat was een probleem, want daardoor zag hij hoge bergen op de weg als dokteren hem zeiden dat zijn leven in gevaar was en dat hij zijn voeding moest aanpassen. Het vergde van hem een verandering in zijn levensstijl. Dit ging gepaard met de nodige ups & downs. De pijn en moeite. Het bloed, zweet en tranen. 2 jaar lang elke dag naar de sportschool terwijl het natuurlijk maanden duurde voordat hij resultaat begon te zien.

Lees ook ‘zolang moet je sporten om pizza, bier en chocolade er af te trainen’.

Verandering
Het was wel het moment waarop zijn zelfvertrouwen begon te groeien. Ineens zag hij geen beren meer op de weg, maar begonnen de zonnestralen door te schijnen en werd het pad dat hij bewandelde duidelijker zichtbaar. Hij werd positiever, energieker en een aangenamer mens. Tegelijkertijd wilde hij nooit, maar dan ook nooit meer terugvallen naar zijn oude leefgewoonte, dus besloot hij zich te verdiepen in voeding. Meten is weten, nietwaar? Hij wil graag anoniem blijven, maar vertrouwde mij wel de informatie toe. Met die informatie heb ik dit artikel geschreven.

Voedingsmiddelen
De lijst van 20 meest verslavende etenswaren wordt gedomineerd door bewerkt voedsel vol vet en suiker. ‘Net zoals drugs bewerkt worden om hun verslavende factor te verhogen, lijkt het erop dat bewerkte voeding zo gemaakt wordt dat we beloond worden als we het eten’ leggen de wetenschappers uit. ‘Door vet, suiker en geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem en suiker toe te voegen, wordt het beloningsgedeelte in onze hersenen geactiveerd’.

De top 20
1. Pizza
2. Chocolade
3. Chips
4. Koekjes
5. IJs
6. Friet
7. Cheeseburger
8. Suikerhoudende frisdrank
9. Cake
10. Kaas
11. Spek
12. Gefrituurde kip
13. Croissants
14. Popcorn
15. Cornflakes
16. Snoepjes
17. Biefstuk
18. Muffins
19. Nootjes
20. Eieren

 

Actie!
13 oktober was het thema bij Speaker's Night 'Hoe bereik je een optimale en gezonde levensstijl?'. Het was een geweldige avond. Via onderstaande links kan je de optredens terugvinden en genieten van de sfeer tijdens het evenement. 8 december gaat het over 'Het geheim van succesvolle relaties'.

 

De optredens van de sprekers

Clearence Noordzee waarschuwt voor het gevaar van suiker

Overgewicht en toch ondervoed? Sabine Hahn vertelt…

Vivian Acquah ontroerde met haar levensverhaal

Geweldige publieksbeleving door Rowan Fredrik!

Naima Amdaouech: 'zonder juiste mindset geen resultaat'

Mo Hersi: 'van vluchteling naar motivational speaker'

 

Wat vond het publiek ervan?

 

Voor meer reacties kijk je hier!