• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ik heb er de kracht niet meer voor…

"Ik ben op"
"Ik voel me leeg"
"Ik heb geen energie meer"

 

Wat is op? Hoe ontstaat die leegte die men zo nu en dan voelt?
Over wat voor energie hebben we het hier überhaupt? 
We zijn toch geen telefoons waarvan de batterij leeggaat?
Of kunnen we onszelf toch wel daarmee vergelijken?
Wat een vragen allemaal… Ik neem je weer even mee in mijn hersenspinsels om dit onderwerp uit te diepen.

 

Externe factoren
Uiteraard kan het zo zijn dat je veel werkt (om je eigen bedrijf draaiende te houden), kinderen hebt om voor te zorgen en/of veel huishouden te doen hebt. Ook is het mogelijk dat daarbuiten nog veel van je tijd besteed wordt door familie, vrienden, kennissen en eventuele collega's. Daarbovenop moet je zelf ook nog je eigen administratie regelen. Van die 'leuke' dingen zoals zorgen dat de belastingzaken op orde zijn, maar ook de dagelijkse bezigheden als eten, slapen, douchen, etc… Ik geloof oprecht dat al die dingen gedaan moeten worden hoor, maar de vraag is dan: met welke intentie?
 

Prioriteiten
Ah, daar is dat woord weer. Maar echt, als we bovenstaande vraag gaan beantwoorden, is het wel echt belangrijk om prioriteiten helder te hebben. Lees mijn vorige artikel(s) voor meer verdieping, indien gewenst. Hier staan ze allemaal op een rijtje. Want pas als je helder hebt wat je wilt en waarom, weet je welke energie je ergens in stopt. Maar ook hoeveel. En kan je bewuster kiezen waar je je kostbare energie aan geeft in de vorm van aandacht.

Van buiten naar binnen
Als je namelijk alles doet voor anderen zonder dat jij er zelf ook blij van wordt, raak je leeg. En dan heb je nergens de kracht meer voor. De batterij van je telefoon gaat toch ook sneller op als hij zich constant in dienst stelt van jou? Zodra je hem gewoon met rust laat, houdt hij het veel langer vol. Dat wil niet zeggen dat we altijd maar in ruststand moeten verkeren. Sommige activiteiten geven ons energie, ook al stoppen we er energie in. Dat is voor mij vergelijkbaar met iets lezen op mijn telefoon terwijl deze in de oplader zit.

 

Intentie; van binnen naar buiten
Eigenlijk zouden wij dat ook kunnen doen. Als je een oprecht een positieve betekenis geeft aan hetgeen je gaat uitvoeren, als het je écht voldoening geeft, zit je in de oplader. Dan wordt je vervuld met energie en stroomt het op een natuurlijke manier in en uit je systeem. Zelfs de dingen die we minder leuk vinden om te doen kunnen op die manier worden bekeken. En lukt dat niet, is dat helemaal niet erg. 

Nadat je een vervelende taak hebt voltooid, kan je jezelf altijd nog belonen met een dutje of een activiteit waar je wel gelukkig van wordt. Zo trek je het weer recht en heb je weer stromende energie om je licht laten schijnen. Des te hoger de kwaliteit van de stroom, des te helderder is je licht en des te groter het bereik ervan.