• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Ik kijk nu al uit naar de Suriname Fashion Week 2016!’

Gastschrijver: Xaviera van Bosse

Enkele weken geleden reed ik op de Gemenelandsweg en zag een groot billboard van de Fashion Week Suriname. Snel remde ik af en maakte een foto met mijn IPhone. Thuisgekomen ging ik meteen op onderzoek uit. Eerlijk gezegd was ik zowel verbaasd als verrast. Vol enthousiasme heb ik snel front-row kaartjes gekocht. Toen ik mijn kaartjes op Facebook liet zien, bleek dat ik niet de enige was die verbaasd was over de Suriname Fashion Week (SFW).

Fashion Week

Als ik aan de Fashion Week denk dan heb ik het beeld van New York, Londen, Milaan en Parijs voor me. Ook Nederland timmert aan de weg, twee keer per jaar vindt daar de Fashion Week plaats in Amsterdam. Maar zo’n evenement in Suriname was helemaal nieuw voor mij. Ik kwam erachter dat dit vierdaagse evenement voor de derde keer georganiseerd wordt door Suriname ’N Style.

De Fashion Weeks van Amerika en Europa die momenteel plaatsvinden, staan in het teken van de fall en wintercollectie, met als thema de jaren ’70 en als voornaamste materialen wol, (nep) bont, leer, suède. Vanwege het tropisch klimaat vroeg ik mij af wat het SFW thema zou zijn.

Gevarieerd publiek

Helemaal opgetut aangekomen bij de lobby van het Krasnapolsky Hotel, had ik het gevoel dat ik elk moment Carry Bradshaw van Sexy and the City tegen kon komen. Het was een heel gevarieerd publiek van jong tot oud, van hip en modieus tot rampzalig, van enthousiast tot geshockeerd. Met hele mooie creaties maar ook met mensen die niet echt begrepen wat het doel is van zo’n avond: fashionable eruit zien! De modepolitie zou meteen nieuwe slachtoffers gevonden hebben. Maar de setting en ambiance waren boven verwachting. De modeshow ging wat later van start – what’s new in Suriname – met de collectie van Laquendha Daparoe. Een designer van slechts 23 jaar die de Surinaamse traditionele stijl heeft omgetoverd in een eigentijds modern jasje.

We hebben ruim 2 uur van de Caribbean fashion show mogen genieten. De show van de dag ervoor bij Berg en Dal was niet doorgegaan waardoor het eigenlijk een twee-in –een show werd. Ik zeg Caribbean, omdat er ook designers aanwezig waren uit St. Lucia, (Frans) Guyana en Trinidad & Tobago. Designer Aaron Monea (T & T) had zelfs een model uitgedost als carnaval danseres.

Designers

De kleding (en accessoires) varieerden van Surinaams/Afrikaanse stijl, tot modern, abstract en elegant. Van de designers is mijn favoriet – en ik denk ook van het publiek, ze kreeg nog net geen staande ovatie – Christel Nirk. Haar stijl is kort te omschrijven als vrouwelijk, elegant en stijlvol met een Surinaamse twist. Ook aan de mannenkleding werd de nodige aandacht besteed. Met name de colberts van Meredith Joeraja en Helen Nyman (moeder en dochter) vond ik super hip en gedurfd. Kodzo Camara heeft ook een uitgebreide collectie voor de mannen met lef, hij maakt veel gebruik van leer.

Thema

Ik vond het jammer dat er geen algemeen thema was. Daarnaast viel het mij op dat er weinig variatie qua stoffen aanwezig was. Wellicht ook moeilijk in verband met de draagbaarheid. Wat voldoende aanwezig was, waren de transparante creaties (ja de borsten waren ook te zien) en halterjurken.

Er was geen gebrek aan professionele modellen, het moet zeker mogelijk zijn een Next Top Model edition Suriname te organiseren. Talent is aanwezig!

De Suriname Fashion staat nog in de kinderschoenen, er is zeker nog ruimte voor verbetering, maar met alle enthousiaste en talentvolle designers kijk ik nu al uit naar de Suriname Fashion Week 2016.

Hope to see you there!