• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ik wil andere zwarte vrouwen inspireren!

Ik ben van de generatie die meisjes hun haren lieten straighten zodra zij hun eerste menstrutatie hadden gehad of naar de middelbare school gingen. Dit hoorde bij ‘een grote meid’ worden.

 

Vanaf mijn elfde jaar werd mijn uitgroei elke maand mooi strak en glad gestraight. Door de jaren heen ontdekte ik andere apparaten zoals de krultang en de stijltang. In bijna 20 jaar tijd heb ik bijna alle kapsels, inclusief weave, boxbraids en pruiken uitgeprobeerd en eigen gemaakt.

 

The Big Chop

Naarmate je ouder wordt en verschillende soorten groei doormaakt, ga je anders in het leven staan. Zo ben ik tijdens een periode van zelfreflectie op zoek gegaan naar wie ik was, wat mijn doelen zijn, waar ik heen wil gaan en wat ik mijn dochter mee wil geven. Mijn conclusie was dat ik mijn dochter wilde laten opgroeien met zelfliefde, zelfverzekerdheid, zelfacceptatie en trots. Om haar dit alles mee te kunnen geven, zou ik een voorbeeld daarvan moeten zijn. Dat was het moment dat ik ‘The Big Chop’ deed.

 

Die Big Chop was niet alleen het wegknippen van mijn gestraighte haar. Het stond voor mij onder andere symbool voor het wegnemen van onzekerheden, het niet meer willen voldoen aan westerse schoonheidsidealen en het accepteren van mezelf zoals ik ben.

 

Gerelateerd: Sherlon en Ashaki: ‘Met Miss Black Hair Nederland willen we de zwarte vrouw empoweren’

 

Geschiedenis

 Tussen de 17e en 20e eeuw zijn er ruim 11 miljoen Afrikanen verscheept voor de Trans-Atlantische slavenhandel. Toen de slavenhandel gedurende de 19e eeuw langzaamaan overal werd afgeschaft, voelden veel donkere mensen een bepaalde druk om geaccepteerd te worden in de voornamelijk witte maatschappij waarin ze terecht waren gekomen. Velen begonnen hun haar te straighten met hete kammen en later met chemische straighteners. Dit deed men om geaccepteerd te worden en meer kansen te creëren om door de samenleving geaccepteerd te worden. Hierdoor is voor donkere mensen het schoonheidsideaal ontstaan om glad en steil haar te hebben.

 

Movement

 Tegenwoordig voelt men de druk niet meer om aan deze westerse schoonheidsidealen te voldoen.

 

De Natural Hair Movement, die zijn oorsprong kent in de Verenigde Staten, probeert vrouwen met Afrikaanse roots te bemoedigen om hun natuurlijke haartextuur te behouden. Deze movement is in het jaar 2000 opgericht en heeft zich in de afgelopen jaren over bijna de hele wereld verspreid.

 

Mijn roots liggen in Afrika en mijn kroeshaar is daar het bewijs van. Steeds meer vrouwen die zich, net als ik, meer bewust zijn geworden van zichzelf en hun afkomst, beginnen zichzelf te accepteren met hun natuurlijke haar.

 

 

Natural Hair in Nederland

 Ook in Nederland beginnen er steeds meer zwarte vrouwen aan deze reis van zelfacceptatie en is ‘The Big Chop’ een begrip geworden. Zo zijn er veel Facebookgroepen waar deze vrouwen lering en handige tips mee krijgen.

 

Ik heb bijvoorbeeld in de Facebookgroep Black Ladies Talk veel over het slavernijverleden en de geschiedenis mogen leren. Er worden daar onder andere boeken, websites en filmpjes gedeeld waarmee je jezelf kunt onderwijzen.

 

Als je je hele leven gewend bent geweest om gestraight haar te verzorgen, gaat er na die Big Chop een hele nieuwe wereld voor je open. In groepen zoals The Natural Hair Club NL of The Natural Hair Movement NLworden praktische tips gegeven over de verzorging van het haar en het gebruik van verschillende haarproducten.

 

Naast deze Facebookgroepen staat het internet vol met websites, Facebookpagina's en YouTubefilmpjes waar je veel van kunt leren.

 

Miss Black Hair

Verder is er ook de Miss Black Hair NLverkiezing. Een missverkiezing die zich richt op de  zwarte vrouw met gekruld (kroes) haar en de schoonheid ervan. Het is geen doorsnee beautycontest, maar een verkiezing waarbij persoonlijke groei, zelfliefde en zelfacceptatie centraal staan.

 

Op 12 maart 2017 zal de derde Miss Black Hair NL verkiezing plaatsvinden. Ik ben een van de deelnemende missen. Met mijn deelname hoop ik vele vrouwen te kunnen inspireren tot het accepteren van zichzelf met hun prachtige natuurlijke haar en jongere meiden te empoweren zodat zij vanaf jongs af aan van zichzelf leren houden.

 

Via deze link kunt u mijn verhaal lezen, de foto’s bekijken en ook op mij stemmen, zodat ik de volgende Miss Black Hair Nederland 2017 mag worden.

 

Alvast bedankt voor het stemmen!