• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Integratieworkshop helpt nieuwkomers zich snel thuisvoelen in Bonaire

Voor nieuwkomers wordt het leven op Bonaire een stuk leuker en prettiger als ze snel de weg in de Bonairiaanse samenleving weten te vinden. Vanaf volgende maand worden ze daarbij geholpen. Dat gaat gebeuren in de vorm van de integratieworkshop 'E yabi pa Integratie' die op 16 juni voor de eerste keer werd gehouden. Het is een initiatief van Demelza Tjon en Germaine (Mina) Girigori.

 

Demelza is de eigenaresse van Stagebureau Bonaire en daar is ook de inspiratie voor deze cultuurworkshop begonnen. De studenten die via Stagebureau Bonaire hun stage regelen, krijgen op de eerste dag na aankomst op het eiland een eilandtour, waarbij zij tijdens deze tour informatie meekrijgen over de cultuur en normen en waarden op Bonaire. De bedrijven waar deze studenten stagelopen zijn razend enthousiast over de culturele kennis, die deze studenten bezitten aan de start van hun stage.

 

Demelza zocht de samenwerking op met Mina. Het bedrijf van Mina, Motivisati, verzorgt cursussen papiaments op het eiland. Daarnaast verzorgt zij ook workshops en cursussen met betrekking tot het motiveren van werknemers binnen bedrijven.

 

De workshop is bedoeld voor Europese Nederlanders die naar Bonaire komen om te wonen en/of werken en die graag hun nieuwe woon -en werkomgeving beter willen leren kennen. ''E yabi pa Integratie' betekent  de sleutel tot integratie. In twee dagen tijd maken de deelnemers kennis met de eilandelijke (werk)cultuur, gebruiken en gewoonten, zodat zij de Bonairiaanse manier van leven beter begrijpen en eigen kunnen maken. Natuurlijk komt ook het belang van de taal aan bod. Door de basis van het Papiamentu onder de knie te krijgen, toont men niet alleen respect voor zijn autochtone medeburgers, maar krijgt men onmiddellijk ook respect terug.

 

De eerste dag is het vooral theorie over de dagelijkse gebruiken. Van de juiste aanhef van een e-mailbericht tot aan het zondagse uitstapje naar een 'kunuku' maar ook hoe verjaardagen worden gevierd, normen en waarden, omgangsvormen, wat als beleefd en onbeleefd wordt ervaren enzovoorts. De zondag erop zal er een geschiedenistour worden gegeven door Boi Antoin, gevolgd door 'krioyo' koken op een kunuku, muziek maken en dansen.

 

Gezaghebber Edison Rijna vindt het bij goed gastheerschap passen om mensen die wat langer op het eiland verblijven de mogelijkheid te bieden zich snel thuis te voelen door ze op een speelse manier vertrouwd te maken met de wijze waarop men in de Bonairiaanse samenleving met elkaar omgaat.

 

Waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond noemt het een fantastisch initiatief. Hij vindt dat je er als nieuwkomer goed aan doet snel bekend te zijn met de lokale gebruiken. 'Daarom is het zo mooi dat mensen daar in een leuke vorm hulp bij kunnen krijgen. Tot nu toe was het vaak door schade en schande wijs worden'.

 

Er is bewust voor gekozen om de workshop ter plaatse te geven en niet online omdat je het eiland en de mensen moet voelen. Bonairianen zijn bij elkaar, zoeken elkaar op en zien en spreken elkaar graag. Dat kan niet online uitgelegd worden. Daarom is het ook belangrijk de workshop te doen samen met de Bonairianen.

 

 

Een aantal werkgevers heeft al interesse getoond zoals het OLB, RCN, Krusada, , GOOOdive en Fundashon Mariadal.