• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Integreren in een nieuwe cultuur op Aruba

Foto Credits: Laura de Kwant Photography

Emigreren en integreren zonder je eigen identiteit te verliezen…

Wanneer je emigreert kom je terecht in een nieuw land waar de cultuur, omgangsvormen en waarden en normen anders zijn dan in Nederland. Dit vergt vooral in het begin, maar ook later, regelmatig aanpassingsvermogen. Naast de praktische zaken die geregeld dienen te worden en die veel energie vragen, kom je regelmatig situaties tegen die anders verlopen dan hoe je voorheen gewend was.

Hier op Aruba moest ik bijvoorbeeld wennen aan het poco poco tempo. Op de meeste momenten heerlijk. Denk maar aan lekker op het strand zitten te dineren en de zon onder zien gaan, of op je gemak met een lekker muziekje op de radio van punt A naar B rijden. Maar als je twee uur in de rij staat te wachten om een rekening te betalen is dat poco poco tempo minder relaxed. Of als een concert 2 uur later begint dan verwacht. Of als afspraken niet worden nagekomen. Vooral van dat laatste kan ik soms nog steeds balen, ook al weet ik inmiddels dat het hier zo werkt. Vanuit de Nederlandse cultuur zijn we gewend dat we ons aan onze afspraken houden. Dat is hier vaak niet het geval, waardoor je thuis of op je werk zit te wachten en de persoon in kwestie pas veel later of zelfs helemaal niet komt opdagen.

Geen ‘Nee’
Wat me de laatste tijd steeds meer opvalt is dat sommige lokale mensen geen ā€˜neeā€™ durven te zeggen, waardoor je er vanuit gaat dat een bepaalde afspraak staat. Wat achteraf dus helemaal niet het geval blijkt te zijn waardoor er soms vervelende situaties kunnen ontstaan.

Het enige wat je hiermee kunt doen is dit alles accepteren. Je kiest voor een bestaan buiten Nederland, wat inhoudt dat de Nederlandse maatstaven niet meer gelden. Ga mee in het poco poco tempo,Ā geniet en profiteer van al die fijne dingen op de Antillen die Nederland je niet kan bieden. De heerlijke stranden, het fijne klimaat, de aardige bevolking die elke zondag op het strand staat te barbecueĆ«n en zit te genieten van het leven. Want dat kunnen de Arubanen je wel leren hier! Maak je niet te druk, wat vandaag niet komt, komt morgen wel! We leven nu, dus we maken er nu een feestje van! Waar ik heel erg van geniet hier is het leven zonder agenda. Afspraken zijn veel meer spontaan of worden op korte termijn gepland.

Connecties
Toen ik laatst vrienden uit Nederland hoorde zeggen dat ze de komende 5 weekenden vol gepland hadden, dacht ik alleen maar: ‘wat ben ik blij dat ik hier woon!’ Dus: geniet van de aangename temperatuur en de fijne sfeer als je staat te wachten tot een concert begint en knoop een praatje aan met de lokale mensen bij het betalen van je rekeningen. Zo leer je direct weer wat nieuwe mensen kennen. Wie weet waar die nieuwe connecties toe kunnen leiden!