• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Internationaal zakendoen met de Nederlandse taal

Stel je voor dat je de hele wereld mag afreizen en per bestemming slechts €200 hoeft te betalen. Welke landen zou jij dan bezoeken? Dat is een vraag die ik mezelf om de maand stelde. Mijn vader werkt namelijk al langer dan 25 jaar voor KLM en als kind mocht ik tot de leeftijd van 24 jaar reizen onder zijn personeelsnummer. Wat heb ik ontdekt tijdens deze reizen?

Tijdens het laatste jaar van de stand-by regeling bedacht ik dat ik zoveel mogelijk zou reizen. Uiteindelijk heb ik in één jaar de volgende landen bezocht: Marokko(2x), Dubai (2x), Abu Dhabi, Aruba, Curaçao, Verenigde Staten, Suriname, Thailand, Hong Kong en Maleisië. In drie van deze landen viel het mij op dat ik op veel plekken ook in het Nederlands kon communiceren. Dat was op Aruba, Curaçao en Suriname. Toen ik met mijn broertje in de lift stond in Abu Dhabi, sprak een man ons aan met een voor mij vreemd accent, naar aanleiding van onze conversatie. In het Afrikaans vertelde hij in Zuid-Afrika te wonen en dat het een dochtertaal van het Nederlands was. Ik kon het bijna niet geloven, maar we verstonden elkaar echt!

 

Dat er in het Belgische Vlaanderen Nederlands wordt gesproken, wist ik al, omdat ik en veel andere Nederlanders daar komen voor de solden (sale) periode. Uit nieuwsgierigheid ben ik gaan onderzoeken waar er nog meer Nederlands wordt gesproken. Ik was verbaasd om te lezen dat er op Bonaire ook veel Nederlandstaligen zijn en op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius de Nederlandse taal wordt onderwezen als zijnde vreemde taal. De studenten hebben hier baat bij, omdat de eilanden geen universiteit hebben. Ze hebben dan de mogelijkheid om op Curaçao of de Verenigde Staten of Nederland te studeren. Aangezien ze een Nederlands paspoort hebben – de eilanden zijn een speciale gemeente van het Koninkrijk der Nederlanden, mogen ze ook na de studie in Nederland werken en hun leven opbouwen.

Communiceren met 44 miljoen personen

Tijdens mijn onderzoek ben ik tot de ontdekking gekomen dat je met 44 miljoen personen over de gehele wereld in het Nederlands kan communiceren. Jaarlijks zijn er ook duizenden mensen, waaronder studenten, die Nederlands leren. Dit komt onder andere vanwege de sterke economieën van België en Nederland en de werkgelegenheid die deze opleveren.

Met ons platform Internationaal Ambitieus willen wij de zakelijke verbinding leggen tussen ondernemers binnen de negen landen waar Nederlands één van de voertalen is. Dit biedt internationale mogelijkheden met behoud van taal. Aan de andere kant biedt elk (ei)land iets unieks. Hetzij de mogelijkheid tot schaalvergroting, sterke economie, goed klimaat of belastingvoordelen zoals Curaçao die kent. Voor een ondernemer scheelt het dat je je producten niet hoeft te laten vertalen, een goede potentiële markt hebt en een doelgroep met een redelijk hoog besteedbaar inkomen.

 

In welk Nederlandssprekend land wil jij zakendoen?