• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Is het tijd voor een nieuwe uitdaging?

Het kan erg fijn zijn om lang bij een bedrijf te werken. Je kent iedereen en je weet hoe alles werkt. Maar wat als je ondanks het comfortabele gevoel niet meer tevreden bent en het gevoel om iets anders te doen met de dag groeit? Wat ga je dan doen?

 

Tijdens een netwerkborrel sprak ik een aantal mensen en het viel mij op dat de personen met wie ik gesproken had, niet echt tevreden meer zijn met hun huidige baan. Tussen de gezelligheid door waren de gesprekken serieus en enkele personen deelden in alle eerlijkheid hun twijfels of zij iets nieuws moesten gaan zoeken of bij hun huidige baan moesten blijven. Twijfels want ze hebben al een goed betaalde baan.

 

Toe aan iets nieuws

Dit gevoel heeft vast iedereen wel eens gehad en het kan betekenen dat het werk je niet meer inspireert en dat de tijd misschien aangebroken is om iets nieuws te zoeken. Maar hoe kom je erachter dat het tijd is om te zoeken naar een nieuwe baan? Waar komt dat gevoel vandaan en hoe ga je ermee om? Wat is verstandig om te doen?

 

Er bestaat geen kant en klaar antwoord op deze vragen. Zelf ben ik van mening dat elke baan, welke dan ook, leerzaam, bevredigend en uitdagend moet zijn. Niet iedereen krijgt de kans om bij één bedrijf diverse functies te vervullen. Jammer, want dit is de meest ideale manier om heel veel te leren en veel uitdaging te krijgen. Als iemand zoveel kansen aangeboden krijgt, zal er voor diegene weinig tot geen reden zijn om te willen vertrekken.

 

Maar draai de situatie om en je bent de persoon die geen of weinig kansen krijgt om door te groeien. De tijd schrijdt voorbij en plots zijn er 15 jaren verstreken en je hebt nog steeds dezelfde baan. Juist dan kan het comfortabele gevoel gaan wrijven en plaats maken voor ontevredenheid.

 

Signalen

Er zijn signalen waar je op moet letten als je merkt dat je huidige baan weinig voldoening meer geeft.

 

1. Je verliest interesse voor je baan en het bedrijf. Zonder er echt bij stil te staan heb je al opgegeven en je doet niet echt moeite meer. Daar waar je eerst alle moeite deed en zorg droeg dat alles tot in de puntjes geregeld was, interesseert het je niet meer. Je was eerst trots om te werken voor het bedrijf, maar dat slaat om in ironie.

 

2. Je werk is routine geworden. Als het ware kun je het werk slapend uitvoeren, terwijl je in de eerste jaren erg genoot van alles wat je deed. Je bent je ervan bewust dat het werk geen intellectuele uitdaging meer biedt en je vindt dat het saai is geworden.

 

3. Je hebt het gevoel er niet meer bij te horen en je ergert je aan collega’s. Eerst vond je het leuk om met collega’s te kletsen maar dat is veranderd naar desinteresse en het ontwijken van mensen. Je meldt je steeds vaker af voor borrels of bedrijfsfeesten.

 

4. Blue Monday en je werkt op de klok. Je baalt enorm van de maandag, want dat betekent opnieuw dat je werk weer realiteit is geworden. Je komt moeilijk je bed uit om de maandag te beginnen en je bent al vermoeid voordat je begint aan je werkdag. Je houdt de tijd in de gaten en werkt nu exact de acht uren waarvoor je betaald wordt, terwijl je het eerder geen enkel probleem vond om langer door te werken.

 

5. Je voelt je buitengesloten en nutteloos. Je hebt het gevoel dat het niemand interesseert of je er nu wel of niet bent. Je hebt het idee dat het werk wat je doet geen enkel nut meer heeft, want niemand heeft er echt interesse in. Je ervaart alles wat je doet als nutteloos.

 

6. Geen kansen om door te groeien. Je ziet het te vaak gebeuren dat de minder getalenteerde mensen of jonge mensen met minder ervaring alle kansen krijgen om door te groeien. Je hebt nooit echt de waardering gekregen voor alle verrichte inspanningen.

 

Verken je mogelijkheden

 

Herken je bovengenoemde signalen of een aantal ervan? Dan raad ik je aan om een gesprek met je huidige leidinggevende te overwegen. Misschien zijn er zaken die kunnen veranderen. Als je het lastig vindt om je leidinggevende te benaderen, dan kun je ervoor kiezen om jouw gedachten en overwegingen eerst voor jezelf op te schrijven zodat alles helder is. Voordat je het gesprek aangaat met je leidinggevende, kun je wellicht eerst thuis oefenen met een goede vriend of vriendin.

 

Levert een dergelijk gesprek niets op met je leidinggevende, dan kun je alsnog het besluit nemen om je cv te updaten en een nieuwe baan te gaan zoeken. Als het cv eenmaal is geüpdatet, dan is het raadzaam om contact te zoeken met een W&S Bureau want een nieuwe baan zoeken vraagt behoorlijk veel inspanning. Vooral als je lang voor één bedrijf hebt gewerkt, is alle hulp welkom om de arbeidsmarkt opnieuw te verkennen. Je kunt samen met de recruiter zoeken naar die ene leuke baan waar je zo naar verlangt.

 

Heel veel succes!