• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Is succesvol ondernemen een sprookje?

Feature Image

Vorige week keek ik naar de Britse versie van het programma Shark Tank getiteld ‘Dragon’s Den’ en er kwam een jonge moeder haar bedrijf pitchen. Doordat haar zoon van vijf lactose intolerant is kan hij geen ice cream nuttigen. Omdat dit ook nergens te koop was raakte zijn moeder geïnspireerd om het zelf op te creëren en op de markt te brengen. Dat deed ze met succes en om verder te kunnen groeien had ze een kapitaalinjectie nodig, dus meldde zij zich aan voor het programma. Ze raakte zowel de Dragons als mij persoonlijk waardoor ik ben gaan nadenken over het ondernemen. Wat maakt je succesvol als ondernemer?

Voor het geval je noch ‘Shark Tank’ noch ‘Dragon’s Den’ kent, het is een programma waar ondernemers hun idee of bedrijf komen pitchen voor vijf ondernemende multimiljonairs. Het doel is het verkrijgen van een investeringsbedrag in ruil voor een percentage van het bedrijf. Deze jonge moeder sloot een deal met twee Dragon’s die allebei een schat aan kennis en ervaring hebben in de business. Bij een terugblik op de pitch lieten ze ook zien hoe het verder is gegaan en dat bracht mij ertoe om dit artikel te schrijven.

 

Zoals het zou moeten
Laatst was ik in gesprek met een collega-ondernemer. We hadden het over het ondernemerschap en onze visie daarop. Zij is zelf een ZZPer en ik ben samen met Silvino aan het bouwen aan een bedrijf. Deze inspirerende jongedame wist niet wat haar overkwam toen Peter Jones, een van de Dragons, een deal sloot met een grote fabrikant. Door de deal kon zij op jaarbasis zoveel ijs produceren om een verwachte omzet van 1,5 miljoen Pond te halen. In mijn ogen een praktisch voorbeeld van hoe het ondernemen naar mijn idee zou moeten zijn. Een idee bedrijfskundig uitwerken, cashflow genereren, groeien en succes behalen.

Smaken en vormen
Er zijn verschillende manieren hoe je ondernemerschap kan definiëren en interpreteren. Binnen mijn netwerk heb ik diverse voorbeelden van de verschillen in ondernemerschap. Ik ken veel ZZPers, dat door de Kamer van Koophandel en de belastingdienst als ondernemen wordt gezien. Zo ken ik ook mensen die zich als sociaal ondernemer, omdat ze ondernemen voor de goede zaak zoals bijv. stichtingen of fairtrade organisaties. Sinds kort ken ik ook ondernemers in het onroerend goed, die eigenlijk meer als investeerder kunnen worden gezien. En in loondienst heb je ook ondernemers, die intrapreneurs worden genoemd. Toch is er een vorm waar ik me het meest mee kan identificeren.