• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Jandino Asporaat als fameus exportproduct van Curaçao

Maandag 7 december 2015 was de premiere van ‘Bon Bini Holland’. De film met comedian Jandino in de hoofdrol. Jandino beleeft momenteel het ene hoogtepunt na het andere en is zelfs niet van de TV weg te denken. In Curaçao noemt men hem met trots het grootste exportproduct. Jandino maakt korte metten met de status quo door als eerste comedian een film te maken en uit te brengen. Hij blijft daarbij trouw aan zijn vaste kern, zoals zijn collega’s van de Dino Show en zijn TV vader Jorgen Raymann. Na vorig jaar een grootse show in Ahoy te hebben gegeven en op TV onmisbaar te zijn, staat deze film symbool voor het verhaal van Jandino: Hoe je met hard werken de absolute top bereikt.

 

Dat wij op de première aanwezig mochten zijn was voor ons ook bijzonder. Toen we op bezoek in Curaçao waren, maakten we al kennis met het Caribbean FIlmcom. Zij hebben meegeholpen aan de film. Het kon dan ook niet anders dan dat we bij de premiere aanwezig moesten zijn. Binnenkort plaatsen we het filmpje van de avond op de website, maar voor nu alvast een voorproefje in gesprek met Jandino.

 

Eerbetoon
Jandino is hot! Met deze film zorgt hij voor leuk vermaak en is het ook een soort eerbetoon aan Eddie Murphy’s ‘Coming to America’. Zonder al te veel details te onthullen over de film, mag het gezegd worden dat Jandino enorm hard werkt en dromen verwezenlijkt. Zelf kijkt hij enorm op naar de nummer 1 Amerikaanse comedian van het moment, Kevin Hart. Laat het nou net Kevin zijn die het filmpje dat ‘viral’ werd online van Dino’s nieuwste typetje ‘Gerrie’ bewonderde en geweldig vond. Besef dat deze man vorig jaar in Ahoy stond met zijn comedyshow. Daarmee bluft Jandino zijn collegacomedians af. De manier waarop hij binnenkwam (vervoert door de politie met sirene en scheurend door Rotterdam) deed denken aan Kevin Hart en de manier hoe hij opkomt.

 

Waar succes is, is haat
Het is ook niet onopgemerkt gebleven dat Jandino door Giel Beelen werd beticht van plagiaat. Dino zou zijn type ‘Judeska’ hebben gestolen van Amerikaanse actrice Anjelah Johnson. Jandino lacht er zelf om en dat is ook wel begrijpelijk. Toen wij in Curaçao waren 2 weken geleden hebben we zelf meerdere ‘Judeskatypes’ meegemaakt. Het is een persiflage van vrouwen die in het Caribisch gebied schijnbaar veel voorkomen. Jandino verwerkt in zijn producties zijn ervaringen en is daarmee een afspiegeling van wat er in de maatschappij speelt.

 

Arme Giel
In het filmpje waar Giel Beelen op doelt is er een type te zien, die duidelijk een stereotype nadoet en uitvergroot. De dame is naar mijn idee gewoon een blanke Amerikaanse (of hooguit een latina) die een donkere vrouw nadoet. Als er al sprake is van plagiaat, dan denk ik eerder dat Anjelah Johnson een vorm is van plagiaat. Judeska is net als Jandino een persoon uit Curaçao waar dus logischerwijs meer overlapping tussen zit, dan een blanke vrouw die een donkere vrouw nadoet.

 

Rolmodel
Ik vind het prachtig dat Jandino voor velen een rolmodel is. Toen ik een paar weken geleden voor een businesstrip naar Curaçao ging, is me opgevallen dat Jandino enorm op handen wordt gedragen als exportproduct van het eiland. De mensen zijn trots. Zijn inspanningen vind ik daarom eerder inspirerend en verdient in mijn ogen geen enkele vorm van neerbuigendheid. Ik realiseer me nu ook  ineens het voorval tussen Giel en de rapper Fresku, wiens roots ook in Curaçao liggen.

 

Benieuwd naar ons verslag van de rode loper?