• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Je huidige situatie blijvend veranderen? Neem dan de volgende 3 stappen!

Bryan Walker is (mede)eigenaar van het onlinecoachcentrum.nl en gebruikt de ervaringen met het online coachen van allerlei cliënten als bron voor artikelen.

Wist je dat veel pogingen om nieuw gedrag te ontwikkelen uiteindelijk stranden omdat mensen zich vooral focussen op het volledig loslaten van hetgeen ze niet meer willen?

Dat klinkt vreemd, hè. Het zit zo. Stel je wilt afvallen. Je vindt je huidige lijf niet goed genoeg, je wilt van die overtollige kilo’s af. En wel nu, direct, vandaag. Dus je stopt rigoreus met snoepen, alcohol, etc. Je gaat drie keer in de week naar de sportschool en je mijdt zoveel mogelijk gezellige feestjes en dinertjes. Je hebt als het ware al het oude, vertrouwde eet- en leefgedrag volledig proberen los te laten. En dat werkt… Voor een tijdje. Want na verloop van tijd mis je die feestjes, wil je toch graag een koekje bij de koffie of chips bij de televisie en zie je op tegen wéér naar de sportschool moeten gaan. En dus verval je weer in je oude, vertrouwde eet- en leefgedrag, met negatieve emoties van dien.

Hoe houd je nieuw gedrag dan wél makkelijker vol?

Onderzoek wijst uit dat je meer kans hebt op langdurig resultaat, als je niet alleen focust op loslaten, maar jezelf tegelijkertijd ook toestaat om bepaalde onderdelen van je huidige gedrag te behouden. Je mag bijvoorbeeld op gezette tijden best ongegeneerd lui zijn en jezelf troosten als je een rotdag hebt gehad of belonen als je een – voor jouw doen – topprestatie hebt geleverd. De truc is vervolgens om jezelf óók af te vragen wat je aan je huidige gedrag kunt toevoegen, zodat je jezelf geen schade berokkent. Je kunt jezelf bijvoorbeeld nog steeds troosten als je een rotdag hebt gehad, maar in plaats van een reep chocolade, kies je nu voor een uitgebreide scrubbeurt. Lekker en gelijk al die negatieve energie uit je lijf.

Ook als je een duurzame liefdesrelatie wilt, is dit principe te hanteren.
Het is namelijk niet de bedoeling om alles wat volgens jou bij een singlebestaan hoort, direct overboord te gooien, zodra zich een potentiële partner aandient. Natuurlijk zul je bepaalde elementen van je huidige leven willen loslaten (elke dag alleen eten, slapen, etc.), maar vraag je ook af wat je prettig vindt aan je huidige singlebestaan. Als je het bijvoorbeeld fijn vindt om minstens één avond per week lekker alleen te zijn, zorg dan dat je die tijd voor jezelf hebt en houdt. Het is immers de bedoeling dat een partner iets aan je leven toevoegt en jij aan het leven van je partner.

Wil je je huidige situatie blijvend veranderen, neem dan de volgende drie stappen:

1. Bedenk wat je aan je huidige situatie juist prettig vindt en zorg dat je dat behoudt.
2. Bedenk wat nodig is om dichterbij je gewenste situatie te komen. Dus wat wil je toevoegen aan je huidige situatie?
3. Laat dat gedrag los wat je juist verder van je gewenste situatie brengt.

Zo eenvoudig kan het zijn! Voor meer tips en informatie kan je uiteraard ook een gratis online coach sessie proberen op onlinecoachcentrum.nl en deel hieronder ook jouw favoriete tip!