• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Je missie ontdekken begint bij kiezen voor jezelf

Op verzoek van velen is hier een vervolg op het vorige artikel "ik koos voor mezelf en verloor daardoor vrienden". Daarin benoem ik loslaten als de eerste stap. In dit artikel ga ik in op de ontdekkingsreis die leidt tot het vinden van jouw missie.

 

Met loslaten en kiezen voor jezelf creëer je ruimte om aan jezelf te werken. Ruimte om te ontdekken wat jouw talenten zijn en wat jouw missie hier op aarde is. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kun je doelen gaan stellen, kleine en grote. En ga je concreet aan de slag om deze doelen te halen.

Zekerheid

Diep van binnen weet je misschien al heel lang wat jouw missie is. Dat stemmetje, dat onderbuikgevoel, een innerlijke drang die maar niet weggaat. Ik kwam er al heel vroeg achter dat ik het geweldig vind om mensen iets te leren en ze te helpen om beter te worden in datgene wat ze kunnen of willen. En hoewel ik als People Manager dagelijks mensen coachte en begeleidde, heb ik toch jarenlang geprobeerd om los te komen van mijn kantoorbaan. Maar uit veiligheid en zekerheid bleef ik zitten. Ik had een gezin en vaste lasten. Hoewel ik een succesvolle carrière opbouwde, bleef dat stemmetje knagen.

Het gaat toch vanzelf?

Ik zei altijd: na mijn veertigste wil ik niet meer voor een baas werken. Maar ik werd veertig en werkte nog steeds op kantoor. Ik ging met steeds meer tegenzin naar het werk, hoewel ik een leuke baan en fijne collega's had. Intussen was ik tweeënveertig en had ik de “droom” om niet meer voor een baas te werken opgegeven. Want wat ik ook dacht of overwoog, ik ondernam geen actie. Ja, dan gebeurt er natuurlijk ook helemaal niets. De vraag is, hoe graag wilde ik het en was ik bereid daar moeite voor doen? Of hoopte ik dat het vanzelf zou gebeuren?

Dit gebeurt bij de meeste van ons. We zeggen zoveel en willen van alles maar doen niets of niet genoeg. Er is van alles wat ons tegenhoudt. En dan kun je je afvragen hoe graag je iets wil en wat je ervoor over hebt. Wat wil je doen, of misschien juist laten om die droom uit te laten komen? Ik heb geleerd dat als je iets ontzettend graag wil en zelf geen actie onderneemt, het leven je soms een duwtje geeft. Dat kan zijn in de vorm van een burn-out of lichamelijke klachten.

Het werd steeds zwaarder om naar mijn werk te gaan en in de laatste twee jaar van mijn carrière was ik zelfs ongelukkig in mijn werk. Ik miste de passie, de drive, de motivatie om naar het werk te gaan. Een inhoudelijk interessante baan en geweldige collega’s konden daar niets aan veranderen.

Mijn missie

En ja, ook ik kreeg de spreekwoordelijke schop onder mijn achterste van het leven. Het duurde anderhalf jaar voordat ik mijn leven weer kon oppakken. Deze ervaring deed mij besluiten nooit meer iets te doen waar ik niet blij van word. De zoektocht die daarna volgde, was niet gemakkelijk, verre van. Maar toen stond opeens mijn missie, onder mijn neus. Ik kon er niet omheen. Door een hele bijzondere samenloop van omstandigheden én kansen die ik voor mezelf had gecreëerd, kwam ik erachter dat ik echt in staat ben om mensen te helpen naar een volgend niveau van datgene waar ze mee bezig zijn. Ik ben dankbaar voor de schop die ik kreeg. Maar hoe fijn zou het zijn als dat niet nodig was geweest.  Wacht jij totdat je overspannen raakt? Of een burn-out krijgt? Lichamelijke klachten? Of pak je de signalen op die nu al meer dan overduidelijk aanwezig zijn?

Één stap per keer

Het maakt niet uit op welk punt je in jouw leven staat. Als je voelt dat je verder wil, doe het dan. Ik zeg daarmee niet dat je je baan zonder nadenken moet opzeggen. Maar begin eenvoudig. Koop een notebook. Een mooie. Zo één waar je graag naar reikt. Waar je blij van wordt wanneer je het ziet. En begin te schrijven. Maak drie kolommen en benoem ze als volgt:
 

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Is hier behoefte aan?
     

Benoem waar je goed in bent, waar je kracht ligt. Wees daarbij niet bescheiden. Je schrijft het niet voor een ander, maar voor jezelf. Wees niet bang om op te schrijven wat je leuk vindt en wat jouw passie is. En misschien heb je wel meer dan één passie. Noteer ze allemaal. De eerste twee elementen zullen je helpen jouw missie te achterhalen. Maar een combinatie van alle drie zal maken dat je een solide basis hebt voor de volgende stap.

Jij bent het waard
En als laatst: gun jezelf de ruimte om te groeien. Investeer in jezelf, je bent het waard.