• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Je moet een duidelijk doel voor ogen hebben, flexibel zijn, niet snel opgeven en vooral genieten van het land’

Emigreren is niet altijd makkelijk en al helemaal niet als je besluit om een bedrijf te starten in het emigratieland. In dit interview met Margot Fonteijne deelt zij haar ervaringen en successen met ons. 

Wie is Margot Fonteijne?

Ongeveer 12 jaar geleden ben ik samen met mijn partner in Suriname komen wonen en werken. Inmiddels hebben wij 2 kinderen. Ik zie mezelf als een spontaan, flexibel en positief ingesteld persoon.

Hoe kwamen de plannen om te ondernemen in Suriname?

Mijn partner (met Surinaamse achtergrond) kreeg een voorstel om in Suriname te gaan werken in de toeristische sector. Aangezien ik zelf de Internationale Hogeschool NHTV had afgerond, werkervaring had opgedaan in de PR en toeristische branche en wel in was voor een nieuwe uitdaging, ben ik samen met hem deze uitdaging aangegaan. Via het communicatiebedrijf in Amsterdam, waar ik een aantal jaren had gewerkt, ben ik overigens al met Suriname in contact gekomen.

Welke activiteiten onderneem jij in Suriname?

BLUE FROG TRAVEL is een Destination Management Company (DMC) en heeft haar eigen vakantieoord 'Manja Tabiki', een eilandje in de Marowijnerivier in de omgeving van Loka Loka. Vanuit deze locatie worden er diverse activiteiten verzorgd waaronder een hike naar de Minavallen. WorkNtravel is het onderdeel van onze organisatie waar ik mij mee bezig houd. De missie van WorkNtravel is om kennis, cultuur en een onvergetelijke ervaring uit te wisselen tussen Nederlandse/Belgische stagiairs/vrijwilligers en Surinaamse instellingen en bedrijven. Wij verzorgen ondermeer selectie, coördinatie, plaatsing en professionele begeleiding van vrijwilligers/stagiairs bij Surinaamse instellingen en bedrijven.

Welke zaken zijn belangrijk voor mensen die willen ondernemen in Suriname?

Je moet een duidelijk doel voor ogen hebben, flexibel zijn, niet snel opgeven en vooral genieten van het land.

Welke leuke en vervelende ervaring heb je reeds meegemaakt?

Het is altijd leuk om te zien hoe gasten (toeristen, stagiairs en vrijwilligers) genieten van Suriname. Vaak genoeg zijn er stagiairs of vrijwilligers die hun ticket willen verlengen omdat ze nog niet terug naar huis willen. Maar ook van de kant van het stagebedrijf of het vrijwilligersproject is het goed om een positieve feedback te krijgen m.b.t. de stagiair/vrijwilliger die daar door ons is geplaatst. Vervelende ervaringen varieren van onbetrouwbare partners tot leefomstandigheden van kinderen in een tehuis.

Lees het boek van Esther Zoetmulder en leer wat nodig is om te emigreren en ondernemen in Suriname!