• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Jerry Luther Afriyie: ‘Als we morgen beter willen maken, is educatie de sleutel’.

Jerry King Luther Afriyie, beter bekend als Kno’Ledge Cesare, verscheen vorig jaar in The Other Calendar. Hij is een strijder tegen onrecht. Waarom is zijn afkeer tegen onrecht zo ontzettend groot?

 

‘Mensen kunnen niet tegen onrecht als het hen overkomt, dus ik snap niet waarom wij het anderen laten overkomen’. Van jongs af aan hield elke vorm van onrecht hem ontzettend bezig. Hij wist ook al snel dat hij er iets aan wilde doen. De meeste mensen kennen hem inmiddels van zijn strijd tegen Zwarte Piet, maar hij doet zoveel meer. Via zijn stichtingen Soul Rebel Movement en Nederland wordt Beter levert hij zeer waardevolle bijdragen op gebieden van racisme, empathie en het promoten van zelfeducatie. Hoe kwam Jerry zo ver?

 

De ‘struggle’
‘Het is mij overkomen. Ik ben opgegroeid in een zwarte gemeenschap. Van kleins af aan zag ik veel onrecht in de wereld en ik begreep het niet. Ik stelde heel veel vragen en niemand kon deze beantwoorden. Het begon met het verschil tussen mannen en vrouwen, tussen arm en rijk, tussen kinderen en ouderen en ook tussen zwart en wit. Ik heb altijd geweten dat ik er iets aan wilde doen en ik heb me heel lang hopeloos gevoeld, omdat ik naar mijn idee niet genoeg deed. Alles wat er is gebeurd of wat ik heb gedaan in mijn leven, heeft geleid tot dit punt’.

Voorbeeld
Hij ziet Steve Biko, voorvechter van de burgerrechten in Zuid-Afrika, als zijn mentor. ‘Steve was de eerste zwarte leider, waar Jerry over las en dacht: “dit ben ik”. Zijn nuance, volhardendheid, doortastendheid, doen en laten en zijn overtuiging dat we allemaal gelijk zijn en de manier waarop hij omging met ongelijke behandeling waren voor mij erg herkenbaar. Hij is als een soort spiegel voor mij om te kijken of ik goed bezig ben’. Jerry is zelf heel voorzichtig in het beoordelen van mensen, want zoals hij zelf zegt: ‘niemand is perfect en als je mensen behandelt zoals je zelf behandelt wilt worden, word je een stuk menselijker’. Hij probeert mensen in hun ziel en in hun geweten te raken, omdat hij wil dat mensen zichzelf gaan verantwoorden.

Gerelateerd: Donkere mannen als rolmodel in The Other Calendar
 

Van huis uit
Van zijn ouders is de les dat hij zo hoog mogelijk moest afstuderen hem bijgebleven. ‘En dat ik gelukkig moest worden. Ik ben in ieder geval geworden wat ik altijd wilde worden, namelijk iemand die een betekenisvolle bijdrage levert aan de conditie van de mensheid, met name de conditie van zwarte mensen’. Van kleins af aan heeft hij zich voorgenomen om iets te doen aan onrecht en op dit moment doet hij dat vanuit zijn stichting Soul Rebel Movement. Daarnaast werkt hij mee aan het collectief Nederland Wordt Beter, waaronder de bewustwordingscampagne ‘Zwarte Piet is Racisme’ en het lespakket van Nederland Wordt Beter.

 

Obstakel
‘Er zijn vele obstakels, veel mensen die je tegenwerken. Een goed voorbeeld daarvan zijn mensen die het met je eens zijn en willen helpen. Het lijken bondgenoten, maar later zijn zij juist degene die tegenwerken, omdat ze niet begrijpen waar het eigenlijk om gaat. Dat heeft te maken met verschillende niveaus van bewustwording. Op het moment dat je bepaalde acties wil ondernemen, moet je ineens hele discussies voeren in het openbaar of achter de schermen en dat kost veel energie. Als je het niet begrijpt, ga dan uit de weg, want wij hebben een taak te volbrengen’.

 

Het systeem 
Ik heb een veel te laag schooladvies gekregen. Ik wenste dat er iemand was geweest die mij had verteld wat daar de gevolgen van waren en mij geadviseerd had hoe ik daar mee om moest gaan. Ik was een jaar in Nederland en ik moest mijn Cito-toets gaan doen. Daaruit volgde een laag advies, terwijl ik in Ghana bij de top van de klas behoorde. Ook hier in Nederland haalde ik goede cijfers, maar ik sprak nog niet zo goed Nederlands. Dat heeft altijd gevolgen gehad voor mij, want op het moment dat je een laag advies krijgt, is alles wat je krijgt laag. Mijn motivatie had daarmee een ontzettende dreun gekregen. Ik werd niet uitgedaagd en ging alleen nog naar school omdat ik leerplichtig was, want als wij eerlijk zijn kunnen wij niet anders dan toegeven dat systematische racisme nog aan de orde van de dag is’.

Actie!
‘De tijd is nu gekomen voor de huidige generatie om de strijd voor vrijheid, gelijkheid en broederschap voort te zetten. Daarvoor heb je de hele natie nodig. Kijk naar Zuid-Afrika dat nog steeds is gesegregeerd en nog altijd wordt geregeerd door de minderheid en de zwarte bevolking, ‘autochtonen’ worden nog altijd buitengesloten van deelname aan de rijkdom van hun land. Dus ik snap de woede heel goed. Wij moeten Madiba herinneren als onze koning, een wereldleider en een strijder voor gelijkheid, waar ook ter wereld. Amandla! Awethu!’.

Gerelateerd: Pearl Roman: ‘je moet het vooral gewoon doen’