• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Joaquin Urbina: ‘ik wil meer doorstroom van multicultureel talent’

Toen we Joaquin Urbina eind vorig jaar (oktober 2015) interviewde over hoe hij van school ging en manager werd bij een van de grootste bedrijven in Nederland, hadden we nooit kunnen vermoeden dat het een van de best gelezen artikelen zou worden. Een vervolginterview kon dus niet uitblijven. In dit artikel belichten we meer de inspanningen van Joaquin als Diversiteitsmanager bij PostNL en bestuurslid van stichting Agora Network.

Joaquin Urbina is de zoon van een Spaanse vader die als gastarbeider in 1975 naar Nederland kwam en daar de Nederlandse moeder van Joaquin ontmoette. Joaquin groeide op in Amsterdam-West en had zijn eerste fulltime baan op 16-jarige leeftijd. Vandaag de dag is Manager Diversiteit & Inclusie bij PostNL, echtgenoot en trotse vader van een dochter van 7 en een zoon van 5. Met name de functie is iets waar hij van glundert. ‘Het is me niet aan komen waaien en ik zie het als eer om te mogen vervullen!’.

Drijfveer
‘Ik vind het ontzettend cool om te zien wat voor multiculturele talenten er rond lopen, maar aan de andere kant word ik soms droevig als ik zie hoe daar in Nederland mee omgegaan wordt. Ik zie dat echt als talentverspilling. Een van mijn andere drijfveren is dat ik ook eens bij een bedrijf aan de slag ben gegaan die mij veel kansen heeft gegeven. Ik had ook heel makkelijk aan de andere kant van het streepje kunnen belanden. Mede om die reden ben ik blij dat ik anderen deze kans nu ook kan geven. Ik zet mij vol overgave in om talent binnen te halen die bijvoorbeeld moeilijk aan de bak komen, of die wel binnen zijn, maar moeite ervaren met doorstromen binnen het bedrijf’.

Profileren als middel voor succes
‘Nog een manier waarop ik invloed probeer uit te oefenen op een meer diverse samenstelling van het Nederlandse bedrijfsleven is mijn actieve deelname als bestuurslid bij Agora network. Deze stichting zet zich in om meer doorstroom te genereren van multiculturele professionals in het bedrijfsleven. Je ziet in de praktijk dat als je stappen in je carrière wilt maken binnen een groot bedrijf, je bepaalde vaardigheden moet hebben of ontwikkelen. Een van die vaardigheden is jezelf profileren. En dan ook nog op een specifieke manier. Vaak zie ik bij bi-culturele collegae dat ze het spel niet beheersen. Dit komt vaak doordat profileren gezien wordt als slijmen, jezelf op de borst slaan etc. Wanneer jij uit een cultuur komt waarin bescheidenheid gewaardeerd wordt, is jezelf op de juiste momenten op de borst slaan erg moeilijk. Dat is niet passend. Echter, wil je doorgroeien en carrière maken zul je dit spel wel moeten gaan leren’.

Intern aanpakken
‘Dit zijn zaken waar ik mij bijvoorbeeld intern mee bezig houd. Dit doe ik door workshops te verzorgen, maar ook door de managers die verantwoordelijk zijn voor de doorstroom te attenderen op cultuurverschillen. Een ander iets wat we bijvoorbeeld hebben gedaan is al onze corporate recruiters trainen in multicultureel vakmanschap en interculturele communicatie. Zodoende snapt een corporate recruiter dat je een sollicitatiegesprek met Bart-Jan anders voert dan met Mohamed en weer anders met Nfufu. Deze stappen helpen allemaal bij het optimaliseren van de instroom van bijvoorbeeld biculturelen’.

Trainingen
‘Wat ik ook doe is een training ontwikkelen waarmee ik managers, recruiters en wie ook maar iets wil weten over diversiteit, culturen, normen en waarden kan trainen op wat de verschillen nou zijn, maar ook hoe je met die verschillen kunt omgaan en wat die verschillen je kunnen brengen. Ik vind een mooi voorbeeld van kansen de huidige situatie rondom vluchtelingen. Vaak wordt er vanuit probleemstelling gekeken naar deze uitdagingen, terwijl je er ook vanuit kansen en mogelijkheden naar kunt kijken. Hoeveel medemensen komen er nu wel niet naar Nederland die in het land van herkomst een onwijs goede opleiding hebben gevolgd? Of mensen met hele andere culturen waar wij weer van zouden kunnen leren’.

Actie!
Nederland is immers groot geworden met handel en veel migratieverleden. Kijk maar terug naar de gouden eeuw. Nederland was handelsland nummer 1 en mensen kwamen van heinde en ver om hier handel te drijven. Mijn oproep zou dan ook zijn om vanuit kansen en mogelijkheden naar dit soort situaties te kijken. We zijn allemaal mensen met behoeften. We kunnen veel van elkaar leren en daarmee een leuk, energiek en rijk leven lijden naast en met elkaar. Dat vind ik ook het leuke aan jullie, Internationaal Ambitieus, dat voor verbinding zorgt binnen de Nederlandse taal. Alleen al vanuit die verbinding kunnen we ontzettend veel met elkaar. Leren van elkaar, studenten vanuit de andere landen aantrekken, uitwisseling, businessopportunities verzilveren etc.