• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Jouw sterkste wapen voor succes

Voordat je succesvol kan worden met je onderneming of in je ambities, moet je weten wat je drijft en waarom je doet wat je doet. Dat komt voort uit je gevoelens en emoties. Waarom ben je begonnen met ondernemen? Waarom streef je bepaalde doelen na? Die motivatie geeft vorm aan jouw wapen voor succes. Waarom hebben veel mensen daar dan toch moeite mee?

 

Als coach kom ik de laatste tijd veel mensen tegen die moeite hebben om zich te uiten. Deze angst komt natuurlijk voort uit hun ervaringen in het verleden, maar jammer genoeg beperkt het hen in het heden. Die beperking staat hun persoonlijke groei en ontwikkeling in de weg en helaas werkt het zo in het leven, dat wanneer je niet groeit, je sterft. Door dat sterfproces ervaren we nog veel meer pijn en zo wordt de drempel om die angst te doorbreken nog groter. Een vicieuze cirkel dus…

 

Gevoelig
Ik weet niet precies wanneer het begon, maar ergens heeft de maatschappij besloten dat het verkeerd is als mensen hun gevoelens uiten. Opmerkingen zoals 'watje, lichtgeraakt, jankerd' worden dan al gauw gebruikt. Dat is ontzettend jammer, want er ligt juist zoveel kracht in gevoelens. Gevoelens vertellen ons wat we werkelijk voelen, maar dat wordt telkens onderdrukt door overtuigingen die ons door anderen wordt opgelegd.

 

Trots
In andere gevallen gaat het om trots. Trots treedt vaak op wanneer mensen zich niet kwetsbaar willen of durven op te stellen. Daarmee blokkeren ze niet alleen zichzelf, maar ook de mensen om wie ze zogezegd geven. Om nog maar te zwijgen over de redenen waarachter zij zich verschuilen. Billy Dee Williams zei eens dat trots als onkruid is in de tuin van liefde. Welk gevoel kan je jouw geliefden geven als jij je niet durft te uiten? Je kwetsbaar op te stellen? Laten blijken dat je om hen geeft?

 

Averechts effect
Vaker wel dan niet resulteert dit gedrag in meer pijn en meer afstand. Je kwetsbaar opstellen loont, omdat het echt is en de waarheid bevrijdend werkt. Oprecht zijn leidt op de lange termijn tot een rijker leven, waarmee je jouw relaties laat groeien. Zowel zakelijk als privé. Het onderdrukken van je echte gevoelens houdt mensen op afstand, maar vaak is dat ook het doel van mensen die dat doen. Ze bouwen een muur om zich heen uit angst gekwetst te worden. Op de korte termijn werkt dat misschien goed, maar uiteindelijk werkt het averechts.

 

Waarom?
Emoties zijn ons meest kostbare goed. Onze gevoelens vertellen ons wie we zijn en wat we willen doen en als we die negeren, maken we verkeerde keuzes die vaak leiden tot een leven zonder voldoening. Op de langere termijn leidt dat tot burn-outs, stress, crisis, depressie, haat, wrok en andere gevoelens van negativiteit. De wortel van dit kwaad ligt dus in het negeren van je emoties en je daarachter te verschuilen.

 

Actie!
Om te voorkomen dat je de mensen om je heen wegjaagt, is het aan te raden je gevoelens te durven uiten. Het doet misschien pijn, maar het is net als een prik krijgen. Je moet de prik nemen om ingeënt te worden tegen erge ziektes, maar als de prik erop zit voel je je uiteindelijk beter!