• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Kansen in Barcelona voor Nederlandse ondernemers

Barcelona en de regio Catalonië bieden tal van mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. Daarom is het Netherlands Business Support Office (NBSO) in Barcelona de campagne Orange Horizons gestart. De campagne zet de komende tijd iedere maand een sector in de schijnwerper. Ben je ook benieuwd naar de kansrijke sectoren in Barcelona?

De campagne geeft informatie over de sectoren, onder meer op basis van gesprekken met ondernemers en overheden ter plaatse. Ook besteedt de campagne aandacht aan congressen, netwerkbijeenkomsten en handelsmissies.

 

Design
Barcelona heeft een rijke creatieve traditie. De zakelijke activiteit in de sector groeit sterk, mede gestimuleerd door overheidssteun. De sector 'design' biedt met 108.000 werknemers en 6.000 afgestudeerden van hoogwaardige opleidingsinstituten grote mogelijkheden voor de voortrekkers van Dutch Design.

 

Toerisme
Dankzij het cultureel erfgoed, een uitstekende infrastructuur en het klimaat is Spanje het op 2 na meest bezochte land ter wereld. Er zijn sterke ontwikkelingen en initiatieven om de sector 'toerisme' in Spanje te diversifiëren, weg van louter strandtoerisme. Door de enorme aantallen bezoekers en de drive voor diversificatie zijn er veel mogelijkheden voor nieuwe markten en nieuwe producten.

 

Mobiele communicatie
De afgelopen jaren heeft Barcelona een centrale rol op zich genomen in revolutie in de sector 'mobiele communicatie'. Oorzaken: een hoogopgeleide, internationaal georiënteerde bevolking en relatief lage arbeidskosten. Er is een sterke concentratie van tech-bedrijven en een intensieve ondersteuning vanuit lokale overheden. Barcelona huisvest ook het grootste evenement in de sector, het 'Mobile World Congress'.

 

Transport en logistiek
De sector 'transport en logistiek' is een van de belangrijkste en snelst groeiende sectoren van de Catalaanse economie. Catalonië profiteert van een uitstekende ligging met verbindingen in luchtvaart, zeevaart en transport via weg en spoor. Barcelona heeft het snelstgroeiende vliegveld van Spanje, de haven wordt binnenkort uitgebreid en er staat er een nieuwe spoorwegcorridor op de planning.

 

E-commerce
De sector 'e-commerce' in Spanje liep jarenlang ver achter bij Noord-Europa, maar maakte afgelopen jaren een inhaalslag. De markt groeit met 18% per jaar, het dubbele van Nederland. Door grote verschillen tussen regio’s zijn er nog steeds grotendeels onaangeboorde markten. Er zijn nog obstakels voor ondernemers in de e-commerce, maar zakenleven (banken, bezorgingsbedrijven) en overheden passen zich snel aan om bij te dragen aan de groei van online winkelen.

 

Netherlands Business Support Office
Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel over de grens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zet zich daarom actief in voor de belangen van Nederlandse bedrijven in het buitenland. Onder meer via het 'buitenlandnetwerk' van ambassades, consulaten en NBSO’s. Zij kunnen voor u contacten leggen en op zoek gaan naar marktinformatie.