• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Kansen in België en tips voor succesvol netwerken

België is een zeer divers land en daarom ook kansrijk op het gebied van ondernemerschap. Pacal Fredrik en ik proberen minimaal één keer per maand af te reizen om daar ons netwerk op te bouwen, zodat wij de ondernemers en professionals binnen het Nederlands taalgebied nog beter kunnen verbinden. Een netwerk opbouwen in België is niet gemakkelijk en vereist geduld, doorzettingsvermogen, maar vooral inlevingsvermogen. Maar waarom is België zo interessant volgens Internationaal Ambitieus?

Onlangs heb ik een artikel gelezen waarin de ING Bank, die ook actief is in Belgie, schreef over de kansen voor onder andere Nederlandse ondernemers. Tijdens de handelsdag van de Kamer van Koophandel kwamen deze sectoren ook aan bod. Daarom zal ik er drie toelichten.

Bouw
België telt op dit moment meer dan 11.2 miljoen(2015) inwoners, waarvan 60% woont in Vlaanderen. In dit gedeelte wordt er Nederlands gesproken. Tot 2020 komen er naar verwachting 500.000 inwoners bij en telt België 11.7 miljoen inwoners. De vraag naar betaalbare woningen zal stijgen. Omdat Nederlandse bouwbedrijven ongeveer even duur zijn als de Belgische, liggen hier kansen. Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven veel kennis op het gebied van seriebouw.

Detailhandel
In vergelijking met Nederland is men in België nog niet zover op het gebied van aankopen via het internet. Als Nederlandse ondernemer heb je echter een deskundige Belgische partner nodig om de markt te betreden vanwege de cultuurverschillen. Bol.com en Thuisbezorgd hebben een groot marktaandeel weten te vergaren door hun strategie specifiek af te meten op de Belgische consument
  

Horeca
Na chemie en brandstoffen export is de levering van voedingsmiddelen en genotmiddelen de meest kansrijke markt met een waarde van €7.6 miljard. Tijdens onze bezoeken aan België hebben wij persoonlijk mogen ervaren dat de Belgen levensgenieters zijn. Waar er in Nederland doorgaans bitterballen wordt geserveerd tijdens een bijeenkomst, mag je in België zalm en andere duurdere hapjes verwachten. Er dient wel rekening te worden gehouden dat er in deze sector zeer veel concurrentie is.  

Netwerken
Je weet inmiddels een aantal van de kansrijke sectoren. De volgende stap is om een sterk netwerk op te bouwen in België. De tip die ik kan meegeven: schuif al jouw oude netwerkgewoontes aan de kant en durf te integreren. De eerste keer is het raadzaam om eerst te observeren van een afstand om vervolgens een balans op te maken van hoe het netwerken er aan toe gaat in België. De Belgen zijn formeler ingesteld dan in Nederland. Daarbij worden bepaalde aanspreekvormen zoals: je, jij en jouw, niet op prijs gesteld alvorens de persoon dat aangeeft. Je kan de persoon beter aanspreken met 'u', ongeacht de leeftijd van de persoon. Stel je daarnaast voor met je voor- en achternaam, want dat zal jouw gesprekspartner waarschijnlijk ook doen. 

Je hoeft als persoon zeker niet te veranderen, maar hou rekening met de cultuurverschillen en heb daar ook respect voor. Het voordeel is dat we in hoofdlijnen dezelfde taal spreken, de afstand te overzien is en dat de Belgen openstaan voor innovatieve ideeën vanuit het buitenland. Wees hiervan bewust en doe hier jouw voordeel mee. 

Wil jij ook ondernemen in België en in welke sector? Deel dat hieronder met ons!