• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Karen Depoorter: ‘jaarlijkse groei van 25% vanuit een passie voor eerlijke voeding’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars, inspirationale evenementen, het schrijven van artikelen en afnemen van interviews met inspirerende personen. Van succesvolle zakenvrouw Karen Depoorter wilde wij graag weten wat haar passie is en hoe zij is begonnen met het ondernemerschap.
 
Toen Karen Depoorter in 2007 een radicale carrièreswitch maakte van communicatiemanager naar het opstarten van Callas B&B, zocht ze de beste producten voor bij haar ontbijten.
Omdat ze de confituren die ze in de winkels aantrof veel te gesuikerde, gelei-achtige en kunstmatig smakende smeersels vond, ging ze zelf aan de slag met de overvloedige oogst aardbeien uit haar volkstuin. Het resultaat was een mislukte en zeer omvangrijke lading aardbeiensaus. Die zomer werden er veel ijsjes gegeten…én was Karen nog vastbeslotener om dit oeroude procédé onder de knie te krijgen.
 
Callas Confiture
 
Dit was de aanleiding voor het ontstaan van Callas Confiture. Na een onaflatende zoektocht naar de beste ingrediënten, het juiste kookproces en een heel eigen verhouding van pectines, zuur en zoet die het wonderlijke proces van het maken van confituur in gang zetten, waren de Callas Confitures een jaar later een feit. Daar stopte het echter niet. Niet alleen voelde ze een grote hunkering naar meer oprechte fruitsmaak maar ook naar meer creativiteit in een product dat zo dagdagelijks maar allerminst alledaags is. Ze kon maar niet bevatten dat iets waarmee het grootste deel van de bevolking zijn dag begint, een zo weinig vrolijk product is. Er werd geëxperimenteerd met smaken en een bijzonder assortiment van 21 soorten werd ontwikkeld. Een nieuw universum opende zich: confituur bleek een precieus, sensueel, fantasierijk, huiselijk, gezond, creatief , kortom heerlijk product te zijn!
 
Haute Confiture
 
CALLAS CONFITUR is HAUTE CONFITURE:  met de hand, veel liefde en intuïtie gemaakt, in beperkte oplages. Ze heeft altijd een unieke smaak. Onder dit motto werken wij! Alles is dus handgemaakt, volledig natuurlijk, met de beste ingredienten en met weinig toegevoegde suiker ( slechts 30%) zodat je de fruit smaakt in het product. Waarvoor we vooral gekend staan en ons in onderscheiden, zijn de fijne smaakcreaties die je nergens anders vindt zoals bijvoorbeeld: Krieken-Espresso confituur, Pompoen met ahornsiroop en speculaaskruide. Maar ook in klassiekers met een twist zoals: Bosbessen-limoen, Aardbei-Rozenblaadjes.
Door de originaliteit van de smaken biedt zich ook een nieuwe wereld van toepassingsmogelijkheden aan. Deze confituren smeer je niet alleen maar op de boterham maar worden bv. Ook door topchefs gebruikt om te koken. Een voorbeeld daarvan is een kreeftengerecht met een saus van Mango-Kardemom Vruchtenboter.
Verder is Karen Depoorter er als eigenaar en Managing Director van Callas Confiture in geslaagd om vanuit het grondbeginsel van kwaliteit en ambachtelijke productie trouw te blijven aan passie voor smaak, eerlijke voeding en natuurlijke ingredienten en dit te combineren met een explosief businessmodel. Ze slaagde er in een voedingsproductiebedrijf  op te bouwen met een gemiddelde jaarlijkse groei rond de 25%. Op twee fronten toont zij een vernieuwende visie. Ze vormde confituur om van een oudbollig fantasieloos en vergeten product tot een gans nieuw type product dat staat voor een wereld vol creativiteit en nieuwe mogelijkheden. Ten tweede bewees ze hoe je vanuit een ambachtelijke en duurzame productie een stevige businessmodel kan uitbouwen en ondanks groei toch trouw kan blijven aan kwaliteitscriteria.
 
Rolemodel Entrepreneur City of Ghent in 2012
 
Zo’n lauwering is een publieke erkenning van je werk en realisaties maar het meeste trots ben ik op hoe ik hier samen met mijn team dagdagelijks de uitdaging aanga om het best mogelijke product te maken. Het is zoals trouwen, je trouwdag is een prachtige dag maar uiteindelijk zijn het de grote en kleine stappen die je neemt om elke dag opnieuw met fun, liefde en passie te vullen , die de echte prestatie zijn. En zoiets doe je dan ook niet alleen maar met het team. Terwijl die lauweringen, die neem ik ontvangst, maar dat is maar een symboolmoment. De grote prestatie is wat we elke dag opnieuw realiseren met ons team. Daar ben ik ontzettend trots op.
 
Uitdagingen ondernemerschap
 
Als ondernemer denk en handel je voor jezelf, en dus kan het soms erg eenzaam zijn. Daar heb ik zeker de eerste jaren moeten aan wennen en nog steeds. Daarom is het belangrijk om een sterk netwerk uit te bouwen én te onderhouden. Intussen praat ik ook veel tegen mezelf, luidop. Haha. Verder heb ik een Raad Der Wijzen, mensen vanuit verschillende sectoren en met onderscheidende expertises die me belangeloos met raad bijstaan en ondersteunen. Tenslotte heb ik ook een bedrijfsmatige Peter en Meter, met hoofdletter. Twee mensen ook uit de voedingsproductie die qua bedrijfsvoering en ervaring mijlen voorop lopen, maar zich over mij ‘ontfermen’ is wel het juiste woord. Elke markt heeft een eigen dynamiek en als je je oor af en toe kan te luisteren leggen bij iemand met meer ervaring en niet altijd alles zelf met vallen en opstaan moet uitvissen, dat helpt!
 
Ik ben ook een vrouwelijke onderneemster, ook dat levert extra uitdagingen op. Ik heb twee kinderen, een man (ook zelfstandig) een huishouden. Het zou niet lukken mocht ik daar niet kunnen rekenen op de nodige ondersteuning. Mij ga je zeker niet horen zeggen dat vrouwen niet evengoed kunnen ondernemen als mannen ook al zijn er veel minder vrouwelijke onderneemsters. Ik denk wel dat je voor een aantal extra uitdagingen staat, ook al hebben deze te maken met het feit dat vrouwen dikwijls zichzelf beperken en veel meer de innerlijke strijd en afweging carrière versus gezin voeren. Maar dat geldt ook voor vrouwen die in loondienst werken. Het is veelal een kwestie van gedegen organisatie en lief kunnen zijn voor jezelf. Ik werk er hard aan mezelf niet te streng af te rekenen als iets niet 100% loopt of niet perfect af is. Ik ben wel erg streng voor mezelf.
 
Een derde grote uitdaging is het vinden van de juiste mensen in een productiebedrijf. Je hebt nu eenmaal die menselijke handeling nodig om op ambachtelijke wijze een product te maken. We zijn als duurzaam bedrijf ook geëngageerd in sociale tewerkstelling. Op bepaalde momenten stelt je dat voor specifieke moeilijkheden die niet altijd te rijmen zijn met rentabiliteit en met sommige mensen kan je die barrières ook niet overstijgen. Het is cruciaal de juiste mensen te vinden. Het is een tweerichtingsverkeer: ook zij moeten zich goed voelen in hun job en in het bedrijf indien je groei wil realiseren.
Momenteel staan we als doorstartend bedrijf voor de uitdaging van schaalvergroting en is het cruciaal dat ons kleine team een goed geoliede machine vormt.
 
Tips voor Nederlandse ondernemers
 
In de contacten die ik tot nu toe had met de Nederlandse markt merk ik dat er toch een andere focus ligt. Ik denk dat Belgen meer aandacht hebben voor kwaliteit en een stuk meer gericht zijn op prijs-kwaliteit verhouding. Naar mijn aanvoelen ligt er in Nederland meer focus op het prijsaspect. In Belgie primeert kwaliteit en als die er is, zijn we bereid ervoor te betalen.
 
Toekomstplannen
Over enkele maanden verhuizen we naar een nieuwe productielocatie die 6 keer zo groot is als waar we nu zitten. Dit is een hele uitdaging en het komende jaar ligt onze grote focus op die overgang goed te laten verlopen. We gaan meer produceren mits vast te houden aan onze bestaande eisen op vlak van kwaliteit.
Verder focussen we sterk op export, we beginnen daar eerste stappen te zetten maar willen dit de komende jaren verder uitbouwen, de 3 komende jaren kunnen op dat vlak belangrijk zijn.
Tot slot willen we verder tonen dat confituur een bijzonder product is waar je meer mee kan dan ’s morgens op je boterham smeren en werken we dus verder aan de creatie van een mooie wereld vol originele confituursmaken!
 
Webinar
 
Op zondag 14 februari 2016 van 19:00 uur tot 20:00 (NL &BE) en van 15:00 tot 16:00 (Sur.) organiseert Internationaal Ambitieus een webinar. Een webinar is een (live) presentatie, die je gemakkelijk via de computer kunt volgen. Tijdens deze live webinar krijgt u praktische tips over emigreren naar Curaçao van Internationaal ambitieus en Diana van Esch – van den Heuvel, beter bekend als 'Het Eiland Meisje'. Bent u nog aan het twijfelen? Dan kan deze webinar u op weg helpen!