• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Karin Refos: ‘een succesvolle en gepassioneerde Surinaamse zakenvrouw’

Internationaal Ambitieus staat voor zakelijke verbinding tussen ambitieuze professionals en ondernemers binnen de 9 Nederlands sprekende landen. De zakelijke verbinding creëren wij onder andere door het organiseren van webinars, inspirerende evenementen, het schrijven van artikelen en het afnemen van interviews met inspirerende personen. Deze keer interviewen wij de bekende en één van de meest succesvolle zakenvrouwen van Suriname. Hoe kijkt zij naar het ondernemersklimaat van Suriname?

Karin Refos is naast de moeder van Kenzo en Dayle, een erg sterke Surinaamse zakenvrouw, die "all the way" gaat om op a-politieke wijze haar doelen te bereiken en professionalisme, ethische normen en waarden heel hoog in het vaandel houdt. Zij is gespecialiseerd in Strategische Communicatie & Branding, Marketing, Public Relations & Voorlichting en Project- & Beleidsontwikkeling.

Mensenrechten
Haar klanten zijn overheden, niet-gouvernementele organisaties en het bedrijfsleven. Als Operationeel Directeur en eigenaar van STAS International, wordt zij veelal gevraagd voor nationale- en doelgroepgerichte (bewustwordings)campagnes, die zeer gedifferentieerd zijn. Verder functioneert zij als senior Communicatie-Consultant voor grote bedrijven en de overheid. Haar passie is "mensenrechten", voornamelijk op het gebied  van gender en rechten voor kinderen. Deze worden veelal "pro-deo" geïnitieerd, opgezet, gecoördineerd en uitgevoerd.

Welke activiteiten onderneemt u in Suriname en wat zijn uw grootste successen tot nu toe?
Als Operationeel Directeur van STAS International en senior Communicatie-Consultant, levert mijn bedrijf "outmost out of the box" campagnes voor de top 100 organisaties in Suriname. De campagnes worden veelal door een team van jonge experts uitgevoerd. Daarnaast word ik vaak op persoonlijke titel gevraagd voor: adviserende rollen, spreken op seminars, geven van trainingen en verzorgen van key-note speeches.

Karin Refos haar grote successen:
– Betrokken bij Staatsolie Obligatielening
– Positionering/herpositionering van Pinnen in Suriname
– OOK-ZIJ Campagne "Meer Vrouwelijk Leiderschap in 2015"
– De Nationale Pink Ribbon bewustwordings-campagne voor borstkanker
– "Wij moeten het Samen doen-Jouw verbruik bepaal je zelf", de nationale bewustwordingscampagne van de Surinaamse Overheid bij de verhogingen van Water en Stroom
– Opzet en Lancering van de Nationale Volksmuziekschool


Een video interview met Karin Refos

Hoe bent u begonnen als ondernemer?
Ik ben gestart met Public Relations en Voorlichting. Op dat gebied coördineerde ik campagnes omtrent gender en kinderrechten, Op deze manier rolde ik het bedrijfsleven in, dat erg onder de indruk bleek van mijn nationale, veelal bewustwordingscampagnes. Ik besloot toen een scheidslijn te trekken en mij veelal te concentreren op het specialiseren van mijn kwaliteiten waardoor mijn klantenkring zich veelal bevindt onder de top 100.

Als u het ondernemerschap in Suriname een cijfer mocht geven van 1 t/m 10, welk cijfer zou dat zijn?
Ik zou het ondernemerschap in Suriname een 7 geven. Ondanks de beperkingen en zonder een gedegen investeringswet, krijgen bedrijven in Suriname zaken van de grond die in andere
landen onmogelijk zouden zijn. Daarnaast worden bedrijven geconfronteerd met een instabiele politieke cultuur en fluctuerende koers, die bedrijven bij wijze van spreken in 1 dag kapot kunnen maken. Daardoor blijft er niet veel tijd en ruimte om te werken aan professionalisering van een bedrijf.

Hoe zou het cijfer hoger kunnen worden?
– Stabiel politiek klimaat, dat maakt ondernemers gerust
– Belastingvrije periode invoeren om ondernemers op de rails te helpen. Een periode van minimaal 5 jaar is wenselijk
– Sterke "gender-gelijkheid" binnen de Kamer van Koophandel, die het bedrijfsleven en ondernemers daadwekelijk ondersteunt. 

Heeft u belangrijke tips voor ondernemers?
– Blijf focus houden en laat je niet afleiden. Het is belangrijk om elke dag jezelf uit te dagen om jouw doelen te bereiken… 
– Omring je alleen met mensen die jou de drive en energie geven. Dat geldt voor zowel zakelijk als persoonlijk..

                                                                                                                   
                         "If it is difficult, change the plan, never the goal!!".ā€‹

Tot slot:
" The genius at the top does not make the team look good….A good team makes the person at the top look like a genius!".